» Normele europene prevad ca animalele trebuie taiate doar in spatii special amenajate
» Pretul carnii de miel ar putea sa creasca fata de anii trecuti
Institutiile statului se pregatesc intens pentru sarbatorile de Pasti. Directia Sanitar Veterinara (DSV) si Inspectoratul Judetean de Politie vor desfasura actiuni comune pentru prevenirea vanzarii de carne de miel neautorizata in pietele din localitatile mari.
Directorul DSV, Grigore Meroiu, a declarat ca, in prezent, se desfasoara actiunea de identificare a abatoarelor unde crescatorii de animale vor putea sacrifica mieii ce se vor vinde in piete, in conformitate cu normele europene.
Puncte de taiere in toate zonele judetului
Grigore Mertoiu a sustinut ca se are in vederea crearea conditiilor de taiere in toate zonele judetului. Se preconizeaza redeschiderea abatoarelor de la Harsova, Cumpana, 23 August, Poarta Alba si a mai multor puncte de taiere la Medgidia, Cumpana, precum si pentru zona Baneasa Lipnita.
Subprefectul Claudiu Palaz a declarat ca pe 26 martie a fost programata o intalnire cu primarii care vor fi implicati in campania de informare a crescatorilor de animale cu privire la modul in care vor putea comercializa in piete carnea de miel.
Politistii si veterinarii vor forma echipe mixte care vor incepe deja sa actioneze in judet. Inainte de Paste, la intrarea in orase se vor organiza filtre, iar pe strazile din vecinatatea pietelor si pe caile de circulatie din judet se vor efectua controale pentru depistarea vanzatorilor neautorizati.
Mai scump
"Este posibil ca abatorizarea sa provoace cresteri ale pretului carnii in piete. Detinatorii abatoarelor trebuie sa plateasca faptul ca functioneaza provizoriu, dar trebuie sa acopere si cheltuielile legate de consumul de utilitati. La randul lor, crescatorii de animale pot invoca cheltuielile de transport si cele legate de abatorizare. Este de asteptat ca, la piata, pretul sa fie mai mare. Consumatorii, prin negociere, vor putea tine pretul sub control."
Grigore Metoriu, directorul DSV