Avand in vedere ca pana la sarbatorile de Paste mai este foarte putin timp, in urma evaluarii situatiei din judet, autoritatile spun ca sacrificarea mieilor se poate face doar in cateva unitati si in gospodariile populatiei. Mai mult de atat, pentru evitarea cozilor interminabile vor fi avizate sanitar-veterinar, pentru sacrificare, pe o perioada de 10 zile, centrele de la 23 August, Carvan, Harsova si Medgidia. Totodata, autoritatile sanitare au tinut sa mentioneze ca toata carnea rezultata de la aceste centre poate fi valorificata numai pe raza judetului respectiv. Cetatenii care achizitioneaza miei vii din targuri de animale autorizate sanitar-veterinar ii pot sacrifica in astfel de spatii. Inspectorii sanitari au tinut sa mentioneze faptul ca mieii mai pot fi sacrificati si anul acesta in gospodarii, in stilul traditional. Numai ca in acest caz proprietarul trebuie sa anunte medicul veterinar atunci cand doreste sa sacrifice animalele si sa predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat. Mai mult de atat, carnea rezultata va fi utilizata numai pentru consumul propriu, fiind interzisa comercializarea. Marca de sanatate si certificatele de sanatate pentru carnea de miel vor fi gestionate de catre medicul veterinar oficial, care asigura supravegherea sanitar-veterinara a unitatii respective. Ovinele sacrificate, cu varsta de peste un an, se vor putea comercializa numai dupa confiscarea craniului, maduvei spinarii, splinei si a ileonului.
Masuri preventive
Conform datelor actualizate, pana in momentul de fata, in judetul Constanta, singurul abator autorizat sanitar-veterinar care indeplineste standardele europene si de unde carnea poate fi comercializata pe piata intracomunitara este cel de la Lumina. Totodata, inainte de sarbatori va fi deschis temporar si abatorul de la Cumpana, institutie care a fost deschisa si anul trecut inainte de Craciun. Totodata, in aceasta perioada vor fi autorizate temporar mai multe abatoare pentru sacrificarea mieilor. Cei care nu vor respecta prevederile legale risca sa ramana atat fara carne, cat si sa primeasca amenzi usturatoare.
Gheorghe Dinca, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor