5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialA început bătaia pe colegii

A început bătaia pe colegii

Liberalii arădeni sunt nemulţumiţi de tentativa de a impune un candidat bucureştean.

 

USL are prea puţine colegii pentru câţi candidaţi există. Fiecare partid a avut pregătiţi candidaţi pentru toate colegiile electorale, dar acum au trebuit să le împartă şi există mulţi nemulţumiţi. Protocoalele semnate între Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt contestate în teritoriu. Rămâne de văzut dacă cei doi co-preşedinţi ai USL vor ceda în faţa protocoalelor, iar disciplina de partid va fi doar o noţiune teoretică în cadrul USL.

La Timiş, nisipuri mişcătoare

În judeţul Timiş situaţia pare rezolvată, deşi sunt voci care se opun listelor USL. Conform negocierilor la nivel local, PNL şi PC vor avea candidaţi pentru cinci colegii parlamentare, dintre care patru sunt pentru PNL şi unul pentru PC. Trei dintre acestea sunt pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat. Astfel, pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 va candida Horia Cristian, actual deputat, colegiul 3 îi va reveni PC, unde va candida Maria Grapini, pe colegiul 5 va candida Cosmin Costa, consilier judeţean, directorul RAR Timiş.

Pentru Senat, în Colegiul 1 Timişoara este nominalizat Ben-Oni Ardelean, prorector, iar în colegiul 2 candidează Petru Ehegartner, preşedintele organizaţiei. Deşi Nicolae Robu, preşedinte al PNL Timiş, a declarat că nominalizarea a avut loc cu respectarea procedurilor interne în alegerea candidaţilor, au existat şi contestaţii. Unul dintre contestatari este fostul prefect, Ovidiu Drăgănescu, care a dorit să candideze pe colegiul senatorial 1. Alt contestatar este Viorel Coifan, care a dorit să candideze pentru colegiul 2 Senat. Pentru a rezolva conflictul de la liberali, PSD Timiş ar fi fost de acord să cedeze un colegiu pentru Viorel Coifan, numai că… liberalii nu sunt de acord cu Viorel Coifan. Nici la PSD situaţia nu e mai bună.

Dacă iniţial colegiul 3 pentru Senat a fost pasat liberalilor, acum a revenit la PSD. Este oarecum ciudată spaima USL-iştilor bănăţeni de a candida pe acest colegiu, deoarece aici şi-a anunţat intenţia de a candida preşedintele PDL, Vasile Blaga. În judeţul Timiş, USL stă mult mai bine în sondaje decât PDL. Democrat-liberalii au pierdut la alegerile locale postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, care a fost ocupat până acum de Constantin Ostaficiuc. Astfel, în Colegiul 3 va candida Matei Suciu, vicepreşedintele PSD Timiş. Pe colegiul 4 pentru Senat va candida Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta şi fost ministru al Agriculturii. Consilierul judeţean Marcel Mihoc, fostul director al Direcţiei Agricole Timiş, Nicolae Oprea, fostul deputat Petru Andea, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Timişoara, Octav Dănilă, şi liderul tineretului PSD Timiş, Cătălin Tiuch, vor să candideze, dar încă nu au primit vreun colegiu. Nici celelalte candidaturi ale PSD nu sunt încă sigure.

În Caraş-Severin, ofensiva doctorilor

USL a decis, în Caraş-Severin, să arunce în lupta electorală trei doctori. Astfel, pentru Senat va candida medicul Iosif Secăşan, PNL şi doctorul Aurel Duruţ, PSD, iar la Camera Deputaţilor, medicul ORL Dan Laurenţiu Tocuţ, PNL. La Camera Deputaţilor mai candidează Valentin Rusu, un apropiat al lui Sorin Frunzăverde, actual deputat, Ion Mocioalcă, deputat, preşedinte PSD Caraş-Severin, şi UNPR-istul Ioan Tabugan.

La Arad, ca-n Caragiale. Dandanache trimis de Antonescu

La Arad, situaţia este mai încurcată. Conform protocolului semnat la centru între PSD şi UNPR, parlamentarii îşi păstrează colegiile. Deci, ar trebui să rămână candidaţi, pentru colegiul 5 la Camera Deputaţilor Ciprian Luca, deputat PSD, şi pe Colegiul 2 la Senat, Avram Crăciun, senator, UNPR. Numai că Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad, doreşte să candideze pentru Senat exact în colegiul lui Avram Crăciun şi ameninţă că dacă nu primeşte colegiul respectiv, nu va mai candida. Liberalul Ioan Cristina a pierdut lupta electorală pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, fiind învins cu peste 700 de voturi de Nicolae Ioţcu, PDL.

Dar, spun liberalii, dacă colegiul respectiv le-ar reveni celor de la PSD, atunci colegiul 7, pe Valea Mureşului, trebuie revendicat de PNL. Numai că, deja în acel colegiu şi-a început pre-campania Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad. Pentru colegiul 4, la Camera Deputaţilor va candida actualul deputat Mihăiţă Calimente. În municipiul Arad, la Camera Deputaţilor vor candida Flavius Măduţa, PSD, Lia Ardelean de la PC şi Florin Galiş, preşedinte al organizaţiei municipale a PNL, iar la Senat, actualul senator Ovidiu Marian, fost PDL, trecut de câteva luni la PNL. Numai că, în ultima clipă, pentru colegiul 3 din municipiul Arad, acolo unde candidat ar fi tocmai preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Florin Galiş, Crin Antonescu trimite un candidat de la Bucureşti.

Liberalii arădeni sunt nemulţumiţi şi spun că nu vor putea impune un Agamiţă Dandanache în acest colegiu şi vorbesc despre o înţelegere dintre PNL şi PDL, pentru ca respectivul colegiu să revină PDL. De la Arad a plecat o scrisoare către Crin Antonescu, semnată de Asociaţia Arad KM 0, Asociaţia 21 decembrie şi Asociaţia răniţilor şi urmaşilor lor din decembrie 1989, care toată iarna au protestat împotriva guvernului Boc şi a PDL. „Din sursele noastre, d-l Florin Galiş are susţinerea PNL Arad, susţinere la care noi nu avem a obiecta. Chiar dimpotrivă. Numind pe altcineva, ne veţi pune în situaţia să ne abţinem a vota în decembrie iar efectul va fi doar în sarcina USL”, se spune în scrisoarea respectivă. În respectivul colegiu şi-au anunţat intenţia de a candida preşedinta PPDD, Simona Man, Mihai Neamţu (independent), Gheorghe Seculici, ARD. În aceste condiţii, şansele liberalilor sunt extrem mici în condiţiile, în care vin cu un candidat necunoscut arădenilor.

În colegiul trei pentru Senat va candida Dorel Popa, fost PNŢCD, PSD, PIN, PC şi ajuns acum din nou la PSD. Dorel Popa, spun cei din PSD, i-ar fi intermediat vizita lui Victor Ponta în SUA şi este un apropiat al Ambasadei SUA. În campania sa electorală din 2004, pentru alegerile locale, s-a implicat inclusiv ambasadorul SUA de atunci în România, dar în zadar, deoarece arădeni l-au preferat pe Gheorghe Falcă în locul lui Dorel Popa.

Cedează Ponta?

În acest context, Victor Ponta ar putea ceda la Arad, dar asta înseamnă că aruncă în aer listele electorale din întreaga ţară, deoarece nemulţumiţi şi contestatari sunt în toate judeţele. La Arad, USL ar trebui ca măcar la alegerile parlamentare să demonstreze că merită voturile populaţiei, deoarece la alegerile locale a pierdut în faţa PDL şi PPDD atât Consiliul judeţean, cât şi Primăria Aradului.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă