» Programele informatice cumparate pe bani grei de autoritatile publice ar trebui, teoretic, sa usureze munca acestora. Practic, zeci de mii de asigurati au disparut din evidentele medicilor de familie in Maramures, din cauza unei erori de software. In Cluj, mii de copii au ramas fara alocatii, tot din acest motiv.
Sistemul informatic unic Integrat (SIUI) ar trebui sa asigure colectarea, consolidarea si procesarea datelor din intregul sistem de asigurari sociale de sanatate din Romania. Ar trebui, si chiar face asta, insa deocamdata, rezultatul este deplorabil, in pofida faptului ca sistemul a costat peste 100 milioane de euro. In urma erorilor continute de sistemul folosit de medicii de familie pentru a tine evidenta pacientilor inscrisi pe liste, cei care au de suferit sunt, in principal, pacientii. Numai in Maramures, din cei peste 400.000 de asigurati 30.000 nu mai apar pe lista persoanelor asigurate, desi sistemul a inceput sa fie introdus in judet abia din aceasta toamna, a mentionat presedintele Societatii Medicilor de Familie din Maramures, Gheorghe Lascu. El a oferit si exemple concrete de categorii de persoane care, peste noapte, si-au pierdut calitatea de asigurat.
"Tinerii intre 18 si 26 de ani, care, conform legii, sunt asigurati prin prisma faptului ca sunt elevi, studenti sau ucenici, apar acum ca fiind neasigurati. De asemenea, sotia care nu a fost angajata niciodata, dar care este coasigurata prin sot – in aceasta categorie intra multe maramuresence – nu se mai regasesc pe lista persoanelor asigurate", a exemplificat medicul Lascu.
Din cauza anomaliilor cauzate de SIUI, multi maramureseni care locuiesc la mare departare de Baia Mare, unde isi are sediul Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Maramures, trebuie sa vina in oras numai pentru a dovedi ca au dreptul la asigurare medicala gratuita, conform legii. "Sigur, e o aberatie! Iar dovada pe care o primesc de la CJAS este valabila doar trei luni. Asa ca, la fiecare trei luni, cei din Poienile de Sub Munte (n. red., localitate aflata la granita cu Ucraina, la 117 kilometri de Baia Mare), de exemplu, trebuie sa vina pana in Baia Mare sa faca dovada respectiva.
Iar in aceasta situatie se afla foarte multe persoane in varsta, care au nevoie de medicamente", a mai explicat Lascu. Presedintele Societatii Medicilor de Familie Maramures isi explica erorile din sistem prin faptul ca acesta "colecteaza date din multe locuri si nu intotdeauna lucrurile functioneaza cum trebuie" si spera ca "defectiunile" sa fie remediate cat mai repede, pentru ca oamenii care nu apar in sistem ca fiind asigurati nu pot beneficia de servicii medicale gratuite.
Alta anomalie remarcata la implementarea SIUI in Maramures, pe langa "disparitia" a 30.000 de asigurati, consta in faptul ca a suplimentat fals lista veteranilor de razboi, pe care a introdus persoane care nu au vazut frontul decat la televizor. Printre acesti "veterani de razboi" se afla si doi medici de familie din Baia Mare. In urma unei anomalii asemanatoare, mii de copii din Cluj au disparut din evidentele Agentiei de Plati si Prestatii Sociale, deci nu mai primesc alocatii. Functionarii agentiei au cerut parintilor sa depuna cereri scrise, pentru reactualizarea bazei de date.