Liberalii de la Constanta au discutat despre fuziunea cu PD, asa cum a cerut conducerea centrala a partidului. Pe parcursul mai multor ore, membrii conducerii filialei judetene au expus argumente pro si contra unificarii cu democratii. Senatorul Puiu Hasotti a declarat ca au existat opt voturi contra si 11 pentru fuziune exprimate in Comitetul Executiv al PNL Constanta. Exista insa mai multe probleme peste care liberalii nu pot trece. Vizibil deranjat de atitudinea democratilor, care au anuntat evenimentul pentru vara acestui an, Hasotti a facut publice conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca PNL sa se uneasca cu PD. „Este un subiect foarte delicat si sensibil ce necesita dezbatere indelungata. Suntem de acord cu fuziunea, dar trebuie sa aiba loc la momentul oportun. PNL a fost infiintat in urma cu peste 130 de ani si nu poate renunta la doctrina si la apartenenta la Internationala Liberala. Mai mult chiar, presedintele PNL este vicepresedinte al acestui for”, a declarat Gheorghe Dragomir, presedintele filialei judetene a partidului.
Alianta face puterea
Senatorul Puiu Hasotti s-a declarat, la inceput, impotriva unei formatiuni unice in care sa incapa partenerii Aliantei. In prezent, fostul lider al liberalilor de la Constanta considera ca Alianta D.A. si-a dovedit eficienta la alegerile generale din 2004. Se mai poate actiona pentru consolidarea ei, iar pentru alegerile la Parlamentul Europei, Alianta ar putea prezenta lista de candidati comuni si poate sa mearga, in aceeasi formula, la viitoarele alegeri generale pentru Parlament si Cotroceni. „Daca se realizeaza fuziunea, este posibil sa asistam la faramitarea celor doua partide. Unificarea trebuie sa vina de la sine, sa nu fie fortata. Sunt sigur ca PD a inteles eroarea pe care a facut-o in momentul in care a anuntat-o. Existenta PNL este problema nationala. Exista in partid oameni importanti care sunt impotriva fuziunii din principiu. La noi nu suna goarna”, a sustinut Puiu Hasotti, referindu-se la faptul ca democratii s-au declarat in unanimitate pentru fuziunea cu PD. Dezbaterea la nivel de organizatii judetene ale PNL cu privire la fuziune nu s-a incheiat inca. Peste doua saptamani, conducerea va fi in posesia punctelor de vedere exprimate de cele 47 de filiale si va decide in functie de parerea majoritatii.
Sa fuzioneze primesc, dar sa nu se schimbe nimic
Alte 20 de filiale din tara impartasesc punctul de vedere al liberalilor de la Constanta, conform caruia unificarea este necesara, dar poate sa mai astepte, poate pana dupa alegerile generale, unde fiecare vot este important. Un singur partid politic, puternic in prima instanta, s-ar putea sa fie dezavantajat. Cele doua partide, in formula in care actioneaza in prezent, au sansa sa obtina mult mai multe voturi decat daca ar forma unul singur. Verticalitatea este un alt atu al liberalilor. Partenerii de Alianta sustin ca PD a dat, de-a lungul timpului, dovada de „flexibilitate” si „elasticitate” cand a trecut de la doctrina democrata la cea populara. Cu efort minim, democratii ar putea sa faca doar un pas pentru a imbratisa liberalismul, fapt ce ar permite fuziunea lina a celor doua partide. Membrilor de partid le este greu sa renunte la „acest frumos orgoliu”, asa cum a numit Hasotti liberalismul. Un lucru este cert: chiar si democratii de la Constanta au recunoscut ca momentul fuziunii trebuie amanat pana cand conditiile vor fi prielnice.