2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecial2006, anul marfurilor de contrabanda

2006, anul marfurilor de contrabanda

Bunuri in valoare de cateva sute de miliarde de lei vechi au fost retinute si confiscate in urma controalelor efectuate in anul 2006 de politistii de frontiera constanteni. Pe langa misiunea de securizare a frontierei de stat, oamenii legii au trebuit sa implementeze treptat normele europene, progresele fiind evaluate de sase comisii din tari membre UE.

Procedurile de supraveghere si control, prioritatile de actiune, modalitatile de cooperare cu alte organisme si toate celelalte schimbari pe care le implica aderarea vor insemna si intrarea politistilor de frontiera in marea organizatie a „europolitistilor”, avand in vedere ca zona de competenta a IFPF Constanta va include una dintre cele mai incercate zone de traficanti de carne vie, contrabandisti si migratia ilegala. Pregatirile pentru asumarea acestei responsabilitati au fost demarate odata cu primele eforturi ale tarii in vederea aderarii. Seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, comisar-sef Adi Octavian Toba, a declarat ca, comparativ cu celelalte structuri, ca urmare a gradului ridicat de complexitate, atat din punct de vedere al varietatii tipurilor de frontiera, in special porturile maritime, politistii de frontiera constanteni au avut de indeplinit masuri suplimentare. Atentia speciala pe care Uniunea Europeana o acorda frontierei maritime poate fi observata prin faptul ca anul acesta inspectoratul a trecut prin nu mai putin de sase comisii de evaluare ale expertilor UE. „Eforturile noastre au fost apreciate. Pregatirea personalului, implementarea noilor proceduri de lucru, activitatea pe linie anticoruptie, modernizarea dotarilor si lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere au primit calificative foarte bune”, a mentionat comisarul-sef Adi Octavian Toba.

Profesionalizarea personalului

Din punct de vedere al ocuparii posturilor libere, in momentul de fata IJPF Constanta a reusit o incadrare in proportie de 99%. Pregatirea recrutilor a avut la baza noul cadru legislativ si procedurile acceptate de institutiile europene. O atentie deosebita a fost acordata si misiunilor de cautare si salvare pe mare. Astfel, ambarcatiunile IJPF au intervenit pe perioada verii in 16 actiuni, salvand 58 de persoane. In ceea ce priveste protejarea ecosistemului Marii Negre, o problema care a dat batai de cap in perioada 2002-2003 si a atras numeroase semnale de alarma din partea forurilor europene, misiunile in regim non-stop ale navelor politiei de frontiera s-au concretizat prin descoperirea a 270 de infractiuni, iar aproape 15 nave de braconaj au fost interceptate. Primele semne de regenerare au aparut la sfarsitul sezonului estival, cand din ce in ce mai multe grupuri de delfini s-au apropiat de tarm. Pentru supravegherea traficului naval, in colaborare cu Franta si Spania, a fost derulat programul SCOMAR, sistem integrat de observare, supraveghere si control. Totodata, pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuala in vederea neutralizarii comertului cu produse contrafacute, anul acesta, in punctele de trecere a frontierei aflate in responsabilitatea IJPF au fost confiscate bunuri a caror valoare se ridica la peste 30 de milioane RON.

Stoparea migratiei ilegale

Implicit au fost anihilate 14 retele de trafic de carne vie, acestea facand parte din retele transnationale, cu ramificatii in Italia, Franta si Spania, iar peste 10 kilograme de heroina pura au fost gasite la bordul unei nave care a acostat in Portul Constanta. Totodata, in anul 2006, la nivelul IJPF Constanta au fost descoperite si solutionate 29 de cazuri de migratie ilegala, din sau in Romania, cu 43 de persoane implicate. De mentionat in acest sens este cazul de trecere a frontierei in Bulgaria a patru somalezi cu statut de refugiat in Romania, care au fost descoperiti cu ajutorul autospecialei cu echipament de termoviziune. In ceea ce priveste faptele ce constituie contraventii, anul trecut au fost inregistrate 1.820 de cazuri, valoarea sanctiunilor contraventionale aplicate fiind de peste 250.000 RON.

Sanctiuni usturatoare

In cadrul actiunilor specifice realizate de politistii de frontiera au fost retinute in vederea confiscarii diverse bunuri evaluate la 210.00 RON, constand in arme si cutite de vanatoare, cartuse de vanatoare, un pistol cu gaze, tigari, aluminiu, fier vechi si aur sub forma de bijuterii. In cooperare cu reprezentantii Vamii, in PTF-urile din zona de competenta a IJPF Constanta, au fost indisponibilizate bunuri estimate la 18.000.000 RON. Mai mult decat atat, in punctele de trecere a frontierei din structura Directiei Politiei de Frontiera au fost inregistrate aproape 2.000 de litigii de trafic, cele mai multe persoane implicate fiind cetateni straini, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre documente incomplete sau expirate, lipsa mijloacelor de intretinere, depasirile de plafon vamal si, in cazul cetatenilor romani minori, lipsa documentelor necesare pentru iesirea din tara a acestora si a insotitorilor lor. In completarea acestor activitati, lucratorii IJPF Constanta au acordat o atentie deosebita si rolului de functionari publici cu statut special, prin sprijinirea cetatenilor aflati in situatii de criza.

Cele mai citite

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...
Ultima oră
Pe aceeași temă