4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecial15 milioane de euro s-au dus pe apa sambetei

15 milioane de euro s-au dus pe apa sambetei

Povestea incepe in anul 2001, cand firma Hidromineral obtine dreptul de exploatare a zacamintelor la Cariera Izvoarele Macin VII conform licentei de exploatare nr. 445/1999 pe o perioada de 20 de ani iar terenul aferent cu o suprafata de 65,54 hectare, printr-un contract de concesiune incheiat cu Consiliul Local al orasului Macin, judetul Tulcea. Respectiva cariera, veche de peste 80 de ani, a fost exploatata cu succes in perioada 2001-2005 in decursul careia au fost realizate investitii de circa 2 milioane de euro.

In zona respectiva s-a instituit prin Legea 5, inca din anul 2000, Parcul National Muntii Macinului, din care, conform documentatiilor anexate si aprobate prin lege, carierele apartinand firmelor Hidromineral SA si Eco SA nu sunt incluse in parc. In anul 2003 a venit HG cu numarul 230, care facea referiri la normele de aplicare a Legii 5/2000 si modifica descrierea limitelor Parcului National Muntii Macinului numai in dreptul carierelor, incluzandu-le si pe acestea in parc.

Somatie in loc de autorizatie

Pe data de 24.04.2005 Agentia de Protectie a Mediului Tulcea nu a mai eliberat autorizatie de mediu pentru respectiva firma, emitand sub numarul 3475 somatia de sistare a activitatilor de perimetrul obiectivului Cariera de Piatra Izvoarele Macin-VII incepand cu data de 24.04.2005, motivat de faptul ca nu a fost prezentat acordul Administratiei Parcului National Muntii Macinului, interzicandu-i-se practic posibilitatea de a-si presta obiectul de activitate. Au urmat adrese facute de Hidromineral spre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, APM Tulcea, Romsilva, Prefectura si chiar Consiliul Judetean, prin care firma cerea ajutor si reanalizarea situatiei in care se afla, implicit remedierea „erorii”. Ulterior, ca urmare unei cereri venite din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor prin care li se solicita un punct de vedere, APM Tulcea trimite adresa cu nr. 8596 conform careia considera ca in HG 230/2003 „printr-o greseala au fost incluse 107,96 ha apartinand Consiliului Local Macin, suprafata care include si cele doua exploatari de cariera” si indicand de asemenea ca ar fi nevoie de o modificare a HG 230/2003.

Hidromineral riposteaza

De mentionat ca inainte de aceasta precizare Hidromineral SA a dat in judecata Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Regia Nationala a Padurilor Romsilva, APM Tulcea si Administratia Parcului National Muntii Macinului la Tribunalul Tulcea, care prin sentinta civila cu nr. 37 din 12 ianuarie 2006 a respins actiunea respectivei firme, considerand ca aceasta este nefondata. Faptul ca s-au produs erori cu ocazia delimitarii si bornarii zonei protejate a fost confirmat si de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor prin adresele cu nr. 2875 din 16.05.2005 si 2481 din 25.04.2005. Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Tulcea au inaintat Guvernului Romaniei, respectiv Ministerului Administratiei si Internelor o noua propunere de modificare a respectivei HG impreuna cu o nota de fundamentare.

Plangere la DNA

"Sunt in Romania din 1991, iar din 1995 am obtinut certificatul de investitor strain, dar asa ceva nu am mai vazut. Apare o lege cu o documentatie, dupa care apare o hotarare de guvern cu o alta documentatie. A fost prejudiciat patrimoniul orasului Macin cu peste 107 hectare, cred ca de un grup de interese. S-a falsificat limita de vest a parcului iar pentru asta cei vinovati trebuie sa platesca. Ma voi adresa DNA”, ne-a declarat Moor Christian Sorin, actionarul majoritar al societatii.

Disponibilizari colective

In prezent Primaria orasului Macin pierde anual, prin lipsa venitului de 3% din productie a carierei ce-i reveneau sub forma de redeventa aproximativ 125 de mii de euro. In prezent la cariera mai lucreaza 60 de persoane si s-a primit acordul din partea actionariatului de a fi disponibilizati toti angajatii. Reprezentantul Hidromineral a mai precizat ca, daca nu se va lamuri situatia si Ministerul Mediului nu va restabili drepturile ce revin conform licentei de exploatare, va da statul in judecata, cerand contravaloarea de piata a afacerii, undeva in jurul a 14-15 milioane de euro.

Cele mai citite

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...
Ultima oră
Pe aceeași temă