1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial11 oameni si 4 kilometri de documente

11 oameni si 4 kilometri de documente

Pana in 1990, solicitarile cetatenilor erau legate de eliberarea documentelor prin care faceau dovada vechimii in munca, pentru calcularea pensiei, sau decizii si hotarari ale instantelor de judecata.

La sediile Arhivelor Nationale se inregistrau, anual, o suta, cel mult doua sute de astfel de solicitari. Situatia s-a schimbat radical dupa 1990. Numai la Constanta au fost inregistrate in registre 12-13.000 de cereri prin care s-au solicitat acte privind bunuri patrimoniale primite de colonistii romani din Durostor si Caliacra si, mai nou, Basarabia, Bucovina, Tinutul Hertei si Ardealul de Nord, asa cum cer Legile 9, 267 si 189. Beneficiarii actelor normative vor copii dupa registrele agricole, documente ale imobilelor nationalizate sau acte necesare recalcularii pensiilor. „Pot sa va dau exemplu faptul ca pentru un certificat s-au cercetat peste 150 de dosare, la care se adauga perioada de radactare, iar timpul pe care arhivistul l-a petrecut pentru rezolvarea cererii a fost de peste doua saptamani”, a spus Victor Coman, directorul Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale.

O mana de angajati

In 1951 s-a semnant actul de nastere al institutiei care avea competenta pe raza regiunii Dobrogea, la acea vreme formata din actualul judet Constanta, zona de sud a judetului Tulcea si cea de sud-est a judetului Calarasi. „La vremea infiintarii, Arhivele Statului aveau ca obiectiv identificarea principalilor creatori, adica Primaria Constanta, Tribunalul, judecatoriile, inspectoratele cadastral si scolar”, a sustinut Victor Coman. Pentru arhivisti a inceput o munca de Sisif: fondul a trebuit prelucrat si ordonat, iar consecinta a fost imbunatatirea tezaurului de documente. Prin reorganizarea administrativa a teritoriului din 1968, au luat fiinta Arhivele de Stat – filiala Constanta. O mana de oameni, ca si in prezent, s-au ocupat de tot ce reprezinta munca cu documentele.

Conditii grele

Munca arhivistilor s-a complicat pe masura trecerii timpului. Daca la inceput volumul de munca putea fi acoperit fara probleme, s-a ajuns in stadiul in care cei 11 angajati ai Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale pot face fata cu mare greutate solicitarilor reprezentate de munca de zi cu zi si de relatiile cu publicul. Stadiul aplicarii Legilor proprietatii si recalcularea pensiilor a depasit stadiul de varf. Directorul DJCAN, Virgil Coman, a spus ca, in anii trecuti, angajatii au rezolvat solicitarile venite din partea a 12-13.000 de cetateni.
Anul acesta, pana in prezent, numarul cererilor prin care au fost solicitate documente este de 6-7.000.
Chiar daca volumul de munca a scazut, mai exista probleme carora arhivistii trebuie sa le faca fata. In afara de numarul mic al celor care se ocupa de rezolvarea solicitarilor venite de la cetateni, problema spatiului este cea mai grava.
Virgil Coman face apel la toate autoritatile publice locale pentru identificarea unui spatiu in care cei 11 angajati sa poata avea grija de cei 4.000 de metri liniari de documente existente la Constanta.

Cele mai citite

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă