Unul dintre angajamentele pe care Gheorghe Zamani si le-a asumat in momentul in care a candidat la functia de primar al localitatii Techirghiol a fost cel privind folosirea la maxim a celor trei embleme ale orasului: lacul Techirghiol, renumit in toata Europa, sanatoriul balnear si manastirea. Mare parte dintre promisiuni au fost onorate, iar acum conducerea primariei asteapta cu interes primirea Romaniei in Uniunea Europeana pentru a avea acces la fondurile structurale. „Dat fiind rangul localitatii, administratia locala nu a avut cum sa beneficieze de fondurile europene la care au apelat primariile comunelor. „Bugetul local este limitat si nu ne putem permite punerea in practica a proiectelor la care ne gandim. Este greu sa gasesti solutii pentru asfaltarea strazilor sau alimentarea cu apa si canalizare. Noi speram ca, prin ceea ce urmeaza sa intreprindem, sa avem resurse macar pentru unele dintre proiecte, in asa fel incat oamenii sa fie multumiti”, a declarat Gheorghe Zamani, primarul orasului Techirghiol. Edilul se fereste sa vorbeasca despre situatia pe care a gasit-o in primarie, dar spune ca se poarta cum i-ar fi placut sa actioneze primarul pe vremea cand era consilier local si se comporta cum si-ar fi dorit sa fie edilul la acea vreme.
Revolutie in primarie
Gheorghe Zamani a lucrat cu nemtii, iar acest lucru se simte acum in Primaria Techirghiol. „Nu inventez eu roata pe care altii au inventat-o cu mult timp inaintea mea. Am gasit aici o activitate hipercentralizata. Am format o echipa manageriala care se ocupa de rezolvarea problemelor si fiecare dintre departamente raspunde. Primarul nu trebuie sa le stie pe toate. Locuitorii incep sa se obisnuiasca cu noul stil de lucru. La parterul cladirii gasesc casieria, Serviciul impozite si taxe, precum si pe cel de Urbanism. Am convenit cu angajatii ca, zilnic, programul sa se termine cu o jumatate de ora inainte. In schimb, in fiecare joi stau la serviciu pana la ora 18.00, pentru ca toti locuitorii sa isi poata rezolva problemele ce tin de activitatea primariei”, a sustinut primarul orasului Techirghiol.
Reinvie turismul
Licitatia pentru vanzarea celor 14 hectare de teren situate la intrarea dinspre Eforie este programata pentru jumatatea lunii august. „Am popularizat cat de mult am putut aceasta initiativa. Acest lucru s-a vazut pentru ca am fost contactat de investitori straini interesati de zona. Este vorba despre opt loturi cu suprafata de 5.000 de metri patrati fiecare, si alte 70-80 de parcele de 700-900 metri patrati. Am stabilit ca pe loturile mari, cele aflate in apropierea lacului, se vor construi hoteluri parter plus patru si opt etaje. Loturile mici sunt destinate constructiei de vile turistice cu parter si doua, trei etaje”, a spus primarul Zamani. Numai din pretul de pornire, in cazul in care se va vinde toata suprafata, in bugetul localitatii ar putea sa intre peste 1,3 milioane de euro. „Un pesimist este un om informat”, sustine primarul, care nu vrea sa isi faca iluzii privind vanzarea tuturor parcelelor. Daca suma preconizata va fi incasata, primaria se va apuca de extinderea retelelor de apa si canalizare si va pune la pastrare o parte din bani pentru a putea cofinanta proiectele pentru care se vor obtine fonduri structurale. Primarul Zamani este convins ca orasul se va putea dezvolta numai daca exista vointa necesara relansarii turismului la Techirghiol prin aplicarea unei strategii coerente in domeniu.