0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIP-urile din puşcărie

VIP-urile din puşcărie

Patroni, oameni politici, oameni de afaceri, vameşi, lideri sindicali sau simple marionete au fost arestate în ultima vreme. Lista VIP-urilor aflate după gratii cuprinde nume grele, precum: Sorin Ovidiu Vîntu, Marius Petcu, Laurenţiu Mironescu, Nicolae Popa, Mihai Necolaiciuc, Dinel Nuţu (Staicu) şi bineînţeles „veteranul” Costică Voicu. Unii dintre ei au depus cereri să fie judecaţi în stare de libertate, dar judecătorii nu au fost de acord.

A doua arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu este la cea de-a doua aventură în puşcărie, după prima încarcerare din 2010, când a petrecut 7 zile în arest. Dosarul în care a fost inculpat fostul patron de la Realitatea a fost cel în care acesta a fost acuzat că i-a trimis bani fostului director Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, pentru ca acesta să se sustragă executării pedepsei. Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat însă pe 16 septembrie 2010 de către Curtea de Apel Bucureşti, după o săptămână de detenţie. Însă în 21 aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut din nou, pentru şantaj, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro lunar, acţiunea survenind unei plângeri din 4 aprilie a managerului Realitatea Media.

Fostul patron de la Realitatea TV a fost zilele trecute la un pas de eliberare, judecatoarea acceptase cererea pe motiv că în inchisoare nu există o cameră de detenţie pentru persoane cu handicap. Însă procurorii au făcut din nou recurs şi eliberarea omului de afaceri a fost amânată.

Citeşte şi:

Ce surprize are Vîntu pentru Traian Băsescu

Culisele şantajului lui SOV

Şpagă pentru sindicalist

Liderul sindical Marius Petcu a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov. El a fost reţinut în data de 31 martie şi încă aşteaptă să fie judecat în libertate.
Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, Marius Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Citeşte şi:
Judecătorii despre sindicalistul Petcu: era obişnuit să-şi ia tainul

Curăţenie în portul Constanţa

Fostul secretar general din Ministerul de Interne, Laurenţiu Mironescu, este VIP-ul aflat după gratii în dosarul privind corupţia în Portul Constanţa. Stenogramele din acest dosar au oferit o imagine complexă asupra caracatiţei corupţiei din Portul Constanta. Cum se împărţeau funcţiile din port, ce şpăgi se primeau, cine era „salvat” de controlul vamal şi cine controla Portul Constanţa sunt doar câteva din întrebările care au primit răspunsuri.

Pe lângă Laurenţiu Mironescu, instanţa a emis pe 25 mai 2011 mandate de arestare şi pentru Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al „Grupului de nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

În acelaşi dosar senatorul PDL Mircea Banias a fost acuzat de procurorii anticorupţie că, în octombrie 2010, i-a cerut lui Eugen Bogatu, în acea perioadă şef al Direcţiei Domenii Portuare, să îi dea gratuit mărfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, în schimbul intervenţiilor sale în favoarea intereselor lui Bogatu. Procurorii i-au interzis senatorului Mircea Banias să părăsească ţara timp de 30 de zile.

Citeşte şi:

Scandalul Mironescu – Sfârşitul „Doi ş’un sfert”?

Organigrama mafiei din Portul Constanţa

EXCLUSIV. Cine „i-a turnat” pe senatorul Banias şi secretarul Mironescu

Cum a păcălit justiţia Dinel Nuţu (fost Staicu)

Fostul preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Nuţu (fost Staicu), a vrut să scape de condamnarea de şapte ani pe care a primit-o în dosarul devalizării BIR. Metoda aleasă a fost foarte simplă. Acesta a solicitat schimbarea numelui din Dinel Staicu în Dinel Nuţu şi acest lucru s-a realizat cu doar trei zile înainte de a primi condamnarea definitivă. Fostul patron al Universitatii Craiova a putut să iasă din ţară cu un buletin nou şi a putut să se ascundă în Ungaria. Autorităţile au fost obligate să emită noi mandate pe noul nume şi să îl dea în urmărire internaţională. Până la urmă Dinel Nuţu a fost prins într-o parcare a unui supermarket din Ungaria şi a fost adus în ţară ca să îşi efectueze condamnarea de şapte ani.

Din nou acasă

Fostul director CFR SA, Mihai Necolaiciuc, s-a întors în ţară după o absenţă de şase ani. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile judiciare din S.U.A. şi a fost extrădat în România pe 20 aprilie 2011. Fostul şef de la CFR a fost acuzat de un prejudiciu de 50 de milioane de euro. Toată lumea aşteaptă cu interes desfăşurarea procesului şi dezvăluirile-bombă anunţate.

Omul din Jakarta

Nicolae Popa a fugit în Indonezia ca să scape de condamnarea de 15 ani primită în dosarul FNI. Fostul director Gelsor a fugit din ţară în 2000 şi de abia în decembrie 2009 a fost arestat. Procesul extrădării a fost foarte lung, cu foarte multe întorsături, însă până la urmă Nicolae Popa a fost trimis în România pe data de 22 aprilie 2011. Nicolae Popa a cerut rejudecarea dosarului FNI în care a fost deja condamnat la 15 ani de închisoare. Noua mişcare ar putea să îl implice şi pe Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul FNI. Fostul patron al Realităţii TV a fost implicat într-un dosar în care a fost acuzat că l-a favorizat pe Nicolae Popa. Fostul director ar fi beneficiat de sprijinul material al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi după capturare.

Citeşte şi:

Cele trei motive pentru care Popa l-ar turna pe Vîntu

Popa mută cu regina în dosarul FNI  

 

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă