6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Vameş arestat, luat cu ambulanţa

UPDATE: Vameş arestat, luat cu ambulanţa

UPDATE 5: Cincisprezece vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost lăsaţi să plece de la DNA, marţi noapte, după ce au fost audiaţi de procurori, care au dispus în cazul lor interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara.

Avocaţii unora dintre poliţiştii şi vameşii din Timiş şi Caraş-Severin vizaţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş au declarat că, până în prezent, procurorii anticorupţie au dispus pentru 15 persoane măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara, aceştia fiind lăsaţi să plece de la DNA.

UPDATE 4: Unuia dintre cei 15 reţinuţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămile din Timiş şi Caraş-Severin i s-a făcut rău la DNA, el fiind luat, marţi noapte, cu o ambualnţă şi dus la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Echipajul medical de pe ambulanţa care a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a spus că bărbatul va fi dus la SUUB, pentru investigaţii medicale.

UPDATE 3: Traian Băsescu a declarat, marţi, că acţiunile actuale de la vămi sunt urmare a unei informări privind averile mari ale unor vameşi, document primit în vara lui 2010 de la un serviciu de informaţii, CSAT hotărând atunci să declanşeze operaţiunea „indiferent” de impactul asupra intrării în Schengen.

UPDATE 2: Chestorul Valentin Fătuloiu a declarat, marţi, că acţiunile anchetatorilor anticorupţie de la vămi sunt rezultatul planului de combatere a criminalităţii organizate elaborat de el, în calitate de secretar de stat MAI, deşi strategia a fost de competenţa exclusivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cazurile de corupţie şi contrabandă de la punctele de graniţă Siret, Stamora Moraviţa, Naidăş au fost înregistrate la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind infiltraţi agenţi sub acoperire despre care a ştiut doar şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi procurorii, Dan Fătuloiu necunoscând operaţiunile în pregătire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele citate au precizat că ancheta a fost strict de competenţa procurorilor, planul fiind realizat de aceştia.

UPDATE 1: Şapte persoane vizate în acheta privind poliţişti de frontieră şi vameşi din Timiş şi Caraş Severin suspectaţi de fapte de corupţie sunt date în urmărire, iar între acestea s-ar afla şi Milan Gubic, şef de tură la Vama Stamora Moraviţa, afirmă surse judiciare.

Conform surselor citate, cele şapte persoane ar fi fost fost date în urmărire în condiţiile în care nu au fost găsite pentru a fi audiate în ancheta vizând poliţişti de frontieră şi vameşi din Timiş şi Caraş Severin suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia.

Anchetatorii au confiscat aproximativ şase milioane de ţigarete de contrabandă în valoare de 500.000 de euro în urma percheziţiilor făcute, marţi, în Capitală şi în 11 judeţ. În acest dosar, care este instrumentat de procurorii Parchetului Tribunalului Argeş, sunt învinuite 71 de persoane, informează Mediafax.

Potrivit prim-procurorului Parchetul Tribunalului Argeş, Daniel Florin Vişan, ancheta coordonată de această instituţie vizează contrabanda cu ţigări, iar în acest caz sunt învinuite 71 de persoane.

Cele 71 de persoane suspectate de contrabandă cu ţigări au fost ridicate în urma unor descinderi făcute, marţi dimineaţă, la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad şi Timiş.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, la Parchetul Tribunalului Argeş fuseseră aduse 35 de persoane din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj, Olt şi Ilfov. În cursul zilei urmează să fie duse la audieri la Parchetul Tribunalului Argeş şi celelalte persoane suspectate în acest caz.

„În acest caz sunt cercetaţi 71 de învinuiţi din Argeş şi din alte judeţe, pentru activităţi infracţionale constând în contrabandă cu ţigări şi comercializarea ilegală a acestrora în perioada august 2010- februarie 2011”, a declarat Vişan.

La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Judeţene Argeş au anunţat că la descinderile şi percheziţiile desfăşurate în Bucureşti, în Argeş şi în alte zece judeţe au participat 700 de poliţişti şi jandarmi, poliţişti din IGPR, lucrători SRI şi DGIPI, fiind vizate persoane suspectate de contrabandă cu ţigări şi cu alte produse supuse accizării.

Conform unor surse judiciare, în urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ şase milioane de ţigarete de contrabandă în valoare de 500.000 de euro. De asemenea, au fost confiscate şi sume de bani care ar proveni din acţiunile de contrabandă.

Dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Tribunalului Argeş este separat de cel în care sunt vizaţi vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş Severin), unde marţi au avut loc, de asemenea, descinderi şi percheziţii. În acest caz sunt suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări aduse din Serbia zeci de angajaţi ai celor două vămi, care sunt aduşi la Bucureşti cu elicoptere ale MAI, urmând să fie audiaţi de procurorii DNA.

Cele mai citite

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...

Zona Euro, tot mai în urmă față de SUA în cursa economică

Economia zonei Euro continuă să piardă teren în fața Statelor Unite, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat vineri. Prognoza de creștere pentru Zona Euro...

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă