Primarul comunei Vidra, judeţul Ilfov, a fost reţinut, marţi, după ce a fost prins când lua mită 22.000 de euro de la reprezentantul unei firme, pentru un contract de execuţie a lucrărilor de alimentare cu apă în satele Vidra, Creţeşti şi Sinteşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pentru 24 de ore pe Florin Niculae (foto), primarul comunei Vidra, judeţul Ilfov, pentru luare de mită în formă continuată, urmând să ceară magistraţilor Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia, pentru 29 de zile. Potrivit ordonanţei de reţinere, primarul Florin Niculae a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, 570.000 de lei, suma reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea unui contract pentru servicii de proiectare şi execuţie a lucrărilor de alimentare cu apă în satele Vidra, Creţeşti şi Sinteşti din comuna Vidra.
În schimbul banilor, primarul Niculae s-a angajat să asigure firmei adjudecarea licitaţiei, semnarea contractului, derularea acestuia în bune condiţii şi, în calitate de ordonator de credite, să aprobe efectuarea plăţilor aferente lucrărilor prestate. Din suma cerută de la reprezentantul firmei, primarul Florin Niculae a primit 250.000 de lei, în perioada noiembrie 2011-octombrie 2012, arată DNA,
într-un comunicat de presă.
“De asemenea, inculpatul a pretins şi a primit în mai multe tranşe, de la acelaşi denunţător, şi suma de 100.000 euro pentru a-i facilita societăţii reprezentate de denunţător aprobarea ca subcontractor al unei asocieri de firme care îşi adjudecase executarea, din fonduri europene, a unor lucrări de drumuri şi construcţii civile şi pentru ca, în calitate de ordonator de credite, să aprobe efectuarea plăţilor aferente lucrărilor executate”, au scris procurorii în documentul citat.
Anchetatorii au mai stabilit că, în 11 decembrie, Florin Niculae a condiţionat efectuarea unei alte tranşe de plăţi pentru lucrări efectuate de firma denunţătorului de primirea unei noi sume de 22.000 de euro. Lupta pentru lucrările de canalizare şi alimentare cu apă este una destul de mare. Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a declarat pentru România liberă că în judeţul Ilfov sunt multe localităţi fără apă şi canal şi vina aparţine primarilor, care nu vor să cedeze firmele locale pentru că acestea reprezintă o bună sursă de venit. ”MasterPlanul pentru apă-canal ar trebui să fie gata anul viitor. Noi avem hărţi, proiecte, totul pregătit şi sper să terminăm în Ilfov. Este greu, deoarece pot spune că judeţul are cam trei primari care ştiu ce înseamnă administraţie locală. Vina aparţine atât primăriilor, cât şi intereselor financiare din spatele acestor proiecte.Unii nu vor să cedeze controlul firmelor care distribuie apa. Primarii nu vor să concesioneze firmele locale de apă pentru că le aduc lor venituri pe plan local sau mai ştiu eu unde.”