-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Ioan Andreica şi şeful CJ Bistriţa, în libertate. Vezi stenograme. Secretarul...

UPDATE. Ioan Andreica şi şeful CJ Bistriţa, în libertate. Vezi stenograme. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean este suspectat de procurori că le-a acordat protecţie celor doi

UPDATE

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean este suspectat de procurorii anticorupţie că le-ar fi acordat protecţie atât lui Andreica cât şi lui Liviu Rusu, anunţă rtv.net

Într-una din interceptări, oamenii de afaceri pentru care DNA a cerut arestarea vorbeau chiar din biroul deputatului PDL şi stabileau o nouă întâlnire cu acesta.

Sabău Ioan: Vă salut cu respect…sunt chiar aici la domnul deputat Oltean, spuneţi-mi un pic pe când să programez Mediaşul.

Lazăr Popescu: Păi cu Mediaşul am renunţat la idee, dacă nu am…mi se pare că s-a şi ţinut licitaţia.

Sabău Ioan: Aoleau!

Lazăr Popescu: Păi da, noi trebuie să ne mişcăm rapid, dacă eşti la domnul deputat spune-i că luni seara ne vedem amândoi şi facem o strategie şi dacă ne poate primi marţi ar fi perfect.

Sabău Ioan: Eu luni sunt în Bucureşti.”

UPDATE. După 12 audieri şi dezbateri Tribunalul Bucureşti a respins duminică dimineaţă, în jurul orei 4, propunerea de arestare formulată de procurorii DNA pe numele fostului secretar de stat Ioan Andreica, a preşedintelui CJ Bistriţa, Liviu Rusu şi a încă patru persoane.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată de procurori cu recurs care urmează a fi soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti.

Care sunt acuzaţiile pentru care DNA cere arestarea preventivă şi pentru cine.

Ioan Andreica a pretins de la o societate comercială suma de 1.200.000 euro (din care 100.000 de euro în nume propriu) pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante pentru trucarea unei licitaţii, spun procurorii DNA.

Comunicatul DNA integral

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

ANDREICA IOAN, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni,
– trafic de influenţă,
– dare de mită,
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– instigare la spălare de bani în formă continuată;

RUSU LIVIU MIHAI, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud (CJ Bistriţa), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– luare de mită şi
– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;

POPESCU LAZĂR, administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– spălare de bani în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– exercitarea de comerţ în favoarea şi pe seama unor societăţi constituite în ţară străină, infracţiune prevăzută în Legea societăţilor comerciale,

SABĂU IOAN CLAUDIU în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
– trafic de influenţă, în formă continuată,

STĂNESCU MIHAI, administrator al SC DUO MAT SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii ,
– două infracţiuni de spălare de bani,

PALADE ADRIAN, fost subordonat al lui Ioan Andreica, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– spălare de bani în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpaţii Popescu Lazăr şi Sabău Ioan Claudiu au constituit o asociere infracţională, sprijinită de Andreica Ioan, ce avea ca scop adjudecarea în mod fraudulos a unor licitaţii publice de către mai multe societăţi comerciale clientelare de la care primeau în schimb bani sau lucrări în subcontractare şi, în anumite cazuri, chiar subcontractarea în totalitate a lucrărilor. Asocierea avea ca scop exercitarea influenţei pe lângă demnitari sau funcţionari publici cu influenţă asupra persoanelor cu putere de decizie în atribuirea unor astfel de licitaţii. În principal, erau vizate lucrări de proiectare şi execuţie de drumuri, canalizări, reabilitări de construcţii, proiectare şi execuţie a unor centre de management a deşeurilor, etc.
În acest scop, după identificarea de către inculpatul Sabău Ioan Claudiu a firmelor interesate de efectuarea unor astfel de lucrări, inculpatul Popescu Lazăr, ce avea rol coordonator în cadrul grupului, încheia cu firmele respective contracte de consultanţă în valoare de 15.000 de euro (la încheierea contractului) plus între 5 şi 7% din valoarea lucrărilor adjudecate. Aceste contracte erau fictive pentru că sumele încasate sub această aparenţă erau de fapt comisioanele membrilor grupului cât şi sumele acordate cu titlu de foloase necuvenite funcţionarilor publici implicaţi în procedurile de achiziţii şi foloasele acordate persoanelor ce exercitau traficul de influenţă.
În baza acestui mecanism, în cursul anului 2009, inculpaţii Popescu Lazăr, Andreica Ioan şi Sabău Ioan Claudiu au pretins de la reprezentanţii unui consorţiu constituit din două firme suma totală de 345.002 euro (din care 12.075 euro pentru Andreica Ioan, 120.752 pentru Popescu Lazăr şi 34.500 euro pentru Sabău Ioan Claudiu), reprezentând 5% din valoarea contractului „Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme din judeţul Bistriţa – Năsăud„, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud în scopul de a-i determina să atribuie acest contract consorţiului format din cele două firme. De asemenea, inculpaţii au pretins şi primit de la una din aceste două firme suma de 100.000 de euro pentru a i se atribui acelaşi contract.
Inculpatul Andreica Ioan a pretins de la o altă societate comercială suma de 1.200.000 euro (din care 100.000 de euro în nume propriu) pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante.
De la o altă firmă, Andreica Ioan a pretins suma de 200.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra reprezentanţilor CJ Bistriţa Năsăud în vederea deblocării plăţilor. În acest context, inculpatul Rusu Liviu Mihai, preşedintele CJ Bistriţa, a pretins suma de 100.000 euro în scopul aprobării unor plăţi pe bază de documente false şi pentru prestaţii fictive în cadrul contractului „Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme din judeţul Bistriţa – Năsăud„, program finanţat cu fonduri europene. Din suma pretinsă, Rusu Liviu Mihai a primit de la Andreica Ioan suma de 75.000 de euro.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume, inculpaţii Popescu Lazăr, Andreica Ioan şi Sabău Ioan Claudiu au încheiat contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive. În anul 2010, inculpatul Palade Adrian, fost subordonat al lui Andreica Ioan la M.D.R.T., a încheiat un număr de 7 contracte ce atestă în fals prestarea unor servicii de consultanţă/intermediere cu mai multe firme pentru a disimula provenienţa şi circulaţia sumei de circa 196.000 de euro pretinsă şi primită de Andreica Ioan de la Popescu Lazăr pentru traficarea influenţei asupra unor funcţionari în vederea atribuirii unor licitaţii publice către firmele clientelare. În cursul anului 2011, inculpatul Stănescu Mihai, în calitate de administrator al SC DUO MAT INVEST SRL, pe baza unor contracte fictive, a încasat sume de bani rezultate din infracţiunile de corupţie descrise mai sus, pentru ca acestea să ajungă la membrii grupului.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

 

 

 

 

UPDATE. Şase persoane au fost reţinute în total de procurorii DNA în dosarul fostului secretarului de stat, Ioan Andreica.

Astfel, pe lângă Andreica au mai fost reţinuţi: Liviu Rusu – preşedintele CJ Bistriţa Năsăud, oamenii de afaceri Mihai Stănescu, Lazăr Popescu, Claudiu Sabău şi Adrian Palade.

În dosar sunt anchetaţi mai mulţi afacerişti rromi din Iaşi care fac parte din clanul bulibaşei Ferdinand Stănescu, unul dintre aceştia fiind Mihai Stănescu.

Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie sâmbătă, începând cu ora 16, propunerea de arestare formulată de DNA pentru toate cele şase persoane. 

Sâmbătă în jurul orei 14 i-a expirat ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore afaceristului Lazăr Popescu. La ieşire din sediul Tribunalului Bucureşti acesta a spus presei că este anchetat pentru un contract încheiat de Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud pentru o groapă ecologică.

UPDATE. După audieri maraton care s-au încheiat în jurul orei 5 dimineaţa procurorii DNA i-au reţinut pe 24 de ore pe fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, pe preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, Liviu Rusu şi încă trei afacerişti printre care Lazăr Popescu şi Mihai Stănescu. Toţi aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie – luare/dare de mită şi trafic de influenţă dar şi de spălare bani.

Procurorii DNA vor formula în cursul zilei de sâmbătă propunere de arestare preventivă pentru toţi cei reţinuţi, propunere care va fi analizată de judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, Luca Iancu a fost lăsat liberi după audierile de vineri seara, surse judiciare declarând pentru RL că nu a primit nici măcar interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea.

UPDATE Procurorii au descoperit că mita primită de oficiali ai statului era mascată prin contracte de consultanţă. În acest sens, anchetatorii au găsit şase contracte încheiate de secretarul de stat Andreica cu firma şoferului său, contracte cre reprezintă un puternic indiciu de corupţie, întrucât „nu avea ce consultanţă să-i acorde şoferul secretarului de stat”, potrivit unor surse judiciare.

„În ceea ce-l priveşte pe Lazăr Popescu, acesta patronează mai multe societăţi comerciale de consiltantă şi mai multe firmne off-shore. Acesta era practic cel care f[cea legătura între firme şi instituţiile care derulau licitaţiile. O firmă care urmărea să câştige un anumit proiect mergea la una din firmele lui Popescu, iar aceasta îi preciza în mod clar care este „cosul” unei licitaţii. Există informaţii că Popescu le spunea direct patronilor de firme că banii pe care îi drept percepe comision reprezintă o eventală mită pentru diferiţi funcţionari ai statulut. Aceşti bani încasaţi de firmeţe lui Popescu erau mascaţi prin cotnracte de consultanţă prin care societăţile intermediarului se obligau teoretic să întopcmească documentaţia de participare la licitaţie. De fapt, toptul era un paravan pentru a încasa bani negri”, au declarat pentru RL surse judicare.

În dosar sunt anchetaţi şi mai mulţi oameni de afaceri de etnie romă, personaje folosite pentru a spăla banii încasaţi prin contractele de consultanţă.

 

UPDATE În dosar a fost emisă, vineri după amiază, prima ordonanţă de reţinere pe numele omului de afaceri Lazăr Popescu.

 

UPDATE Fostul secretar de stat Ioan Andreica şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, Luca Iancu au ajuns vineri la sediul DNA. Cel mai probabil urmează să ajungă şi preşedintele CJ, Liviu Rusu.

 

Procurorii DNA au extins ancheta în dosarul fostului secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, care este învinuit de trafic de influenţă. 

Vineri, Andreica este aşteptat la audieri alături de preşedintele CJ Bistriţa Năsăud, Liviu Rusu, învinuit în dosar de luare de mită, au declarat pentru RL surse judiciare.

Tot vineri anchetatorii l-au adus cu mandat de aducere la sediul DNA şi pe afaceristul Lazăr Popescu, acesta din urmă fiind suspectat că este intermediarul banilor negri care ajungeau la Andreica, au declarat pentru R aceleaşi surse. Potrivit unor surse judiciare, Popescu a fost ridicat din trafic, în apropiere de Giurgiu.

În total aproximativ şapte persoane vor fi audiate vineri de procurorii anticorupţie, toate fiind ridicate cu mandate de aducere. Surse judiciare spun că în dosar ar fi implicată şi şefa Consiliului Judeţean Mureş, Edita Emoke Lokodi.

Fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, pe care l-a exercitat în vederea dirijării unor fonduri publice destinate unor investiţii din judeţul Bistriţa-Năsăud către firme unde acesta avea interese.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut în toamna anului trecut percheziţii la Consiliul Judeţean Bistriţa şi la mai multe firme din judeţ, inclusiv la cea cu care are legături fostul secretar de stat. În urma acestor descinderi au fost ridicate mai multe contracte de atribuire a unor fonduri publice către societăţi din Bistriţa, Cluj şi Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare, probele deţinute de procurorii anticorupţie arată că Ioan Andreica ar fi făcut intervenţii pentru direcţionarea unor sume nu numai de la ministerul unde activa, ci şi din alte surse.

„Practic, vorbim despre intervenţii clasice în administraţia publică locală şi centrală românească, în sensul că el, ca secretar de stat, le promitea mai multor primari din zonă că vor câştiga proiectele depuse şi vor obţine fondurile dacă banii erau dirijaţi ulterior către societăţi în care Andreica avea interes, fie direct, fie prin alţi apropiaţi”, au declarat surse judiciare pentru RL.

În acelaşi dosar procurorii anticorupţie anchetează mai mulţi oameni de afaceri din Ardeal, patroni ai firmelor care au câştigat contractele cu bani publici. Toţi sunt suspectaţi că i-ar fi fost complici fostului oficial guvernamental. Respectivii oameni de afaceri au fost audiaţi de anchetatori, dar unii au refuzat însă să facă declaraţii la DNA.

Fonduri guvernamentale, spun procurorii, ar fi fost direcţionate de Andreica spre anumite primării, cu condiţia ca banii să ajungă la anumite firme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă