UPDATE
Astazi, procurorii de la Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala improtriva membrilor de la doua sectii de votare din localitatea Lumina-Constanta, dupa ce ieri i-au invinuit pe cei de la o sectie de votare din Ovidiu.
Urmeaza invinuiri la alte cel putin 12 sectii de votare din judetul Constanta, respectiv la sectii din Cogealac si din resedinta de judet, spun surse judiciare. Este vorba de dosare din ciclul „fraude la referendum” din 29 februarie 2012 de demitere a presedintelui tarii.
In localitatea Lumina au fost pusi sub invinuire SIMION LENUŢA-LĂCRĂMIOARA, ANDRONIC GEORGIANA, MIUŢU MARIOARA, COVALIUC RĂZVAN ALEXANDRU, GHIBĂLDAN DANIELA, GRĂDIŞTEANU ANDREI ALEXANDRU şi STĂNIMIR VIOLETA (membri ai secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina), precum şi IORDAN ELENA, GRĂDIŞTEANU GHEORGHE, NEGOIŢĂ FELICIA, TACHE CONSTANTIN, VĂRVĂROIU VASILICĂ şi TACHE ADELINA GABRIELA (membri ai secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina).
Ei sunt invinuiti de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale prevăzută de art. 55 din Legea 3/2000.
Si in Lumina au fost audiate sute de persoane, care aparent au votat multiplu, dar ei nu si-au recunoscut semnaturile dublate.
Alte persoane au declarat ca n-au fost deloc la vot, desi le apar semnaturile ca au votat, unii chiar de doua ori. Prin expertize s-a stabilit ca membrii sectiilor de votare au votat in locul lor, de aceea au fost pusi sub invinuire.
Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, învinuiţii au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne şi a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral.
–––––––-
In judetul Constanta, intr-o prima faza a anchetei Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-sectia urmarire penala, sunt vizate peste 15 sectii de votare in care s-au facut fraude la referendumul de demitere a presedintelui din data de 29 iulie anul acesta.
Numai intr-o sectie de votare, pe o lista electorala cu circa 800 de alegatori, ar aparea aproximativ 300 de voturi falsificate, spun surse judiciare.
Cele mai multe fraude s-ar fi produs in Constanta, Ovidiu, Cogealac si Lumina, sustin sursele Romaniei Libere.
Radu Mazare si fetele cu care s-a dus la referendum au fost gasiti nevinovati de anchetatorii locali
In Constanta, multe dintre plangerile penale s-au constituit in dosare instrumentate de Politie, sub coordonarea parchetului local. Politia si Parchetul locale n-au gasit pana acum nici o proba de incalcare a legii referendumului, spun surse judiciare.
Poate parea ciudat, deoarece in dosarele aflate in instrumentarea Parchetului General s-au gasit deja probe de falsificari de voturi sau voturi multiple la sectii din Constanta. Se poate pune intrebarea legitima: in Constanta, Parchetul local se afla sub controlul autoritatilor locale care apartin USL, mai precis sub controlul lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu?
De altfel, Radu Mazare si fetele sale, pe care le-a adus la votare in costume de baie, nu au comis incalcari ale legii referendumului- asa au stabilit anchetatorii locali.
Primele invinuiri in judetul Constanta: membrii unei sectii de votare din Ovidiu.
Procurorii au anuntat printr-un comunicat faptul ca au dispus începerea urmăririi penale faţă de: POPESCU VERONICA; COJOCARU LIBU MANUELA RALUCA; PETRE MARIA; POPA ELENA si PUŞCAŞU MARIANA, membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 360 din Ovidiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale .
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, „cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, învinuiţii au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne şi a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral”.
In acest caz au fost audiati ca martori cateva sute de votanti, care apareau ca au votat la mai multe sectii de votare. Unii dintre ei au sustinut ca nu s-au prezentat deloc la referendum, altii si-au recunoscut doar o singura semnatura. Celelalte semnaturi s-a demonstrat deja ca ar fi fost falsificate de membrii comisei de votare, spun pro