-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialTunul baronului sindical Liviu Luca

Tunul baronului sindical Liviu Luca

În rechizitoriul prin care procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Liviu Luca pentru încheierea abuzivă a contractului prin care o mare parte din patrimoniul sindical era cedat spre administrare unui SRL aproape falimentar anchetatorii vorbesc despre existenţa unui adevărat plan de preluare prin paravane a unor hoteluri şi vile de protocol.

Sub pretextul externalizării managementului unei societăţi care se ocupa de patrimoniul CNSLR Frăţia, baronul Liviu Luca, un apropiat al Sorin Ovidiu Vintu, a urmărit de fapt favorizarea unor interese comerciale ale unor persoane din anturajul său şi chiar obţinerea, prin paravane, a unor bunuri din patrimoniul amintit. Operatiunea a fost dezvaluita de procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Luca pentru încheierea unui contract prin care managementul patrimoniului CNSLR Frăţia a fost cedat către o societate timişoreană plină de datorii, Tour Mirinvest.

„De asemenea, LUCA LIVIU a fost persoana care a iniţiat propunerea de scindare a patrimoniului SIND ROMANIA, iar prin externalizarea managementului SIND TOUR TRADING s-a urmărit, în fapt, transferul de administrare a patrimoniului sindical în vederea favorizării intereselor comerciale ale unei societăţi private, urmărindu-se angajarea de lucrări şi investiţii de mare amploare, la nivel formal, iar ulterior obligarea beneficiarului la plată, pentru ca, pe fondul lipsei resurselor, săse procedeze la executarea silită a obiectivelor, prin vânzarea bunurilor către persoane din anturajul lui Luca Liviu (a se vedea, în acest sens, declaraţia martorului NEGRĂU RELU DORIN), care ar fi luat cunoştinţă de aceste aspecte din discuţiile purtate în cadrul AGA a Sind România”, susţin procurorii DNA în rechizitoriu.

Afacerea fusese discutată de Luca inclusiv cu fostul preşedinte al CNSLR Frăţia, Marius Petcu. După ce Petcu a fost arestat pentru corupţie, acesta din urmă a încercat să paseze întreaga responsabilitate a afacerii către Liviu Luca.

Reparaţii de 10 milioane euro din banii sindicaliştilor

Mai mult, procurorii evidenţiază cum liderii sindicali, deşi aveau posibilitatea rezilierii contractului cu Tour Mirinvest ca urmare a neîndeplinirii de către această societate a vreunei condiţii din contract, nu au demarat nici un demers de această natură. Mai exact, anchetatorii susţin că firma timişoreană care a preluat patrimoniul nu a prezentat scrisoarea de garanţie bancară şi a demarat lucrări la unele hoteluri care au fost achitate tot din fondurile firmei sindicatelor, Sind Tour Trading, şi nu din banii Tour Mirinvest aşa cum era prevăzut în contract.

Procurorii anticorupţie au descoperit că viitorul administrator angajase Sind Tour Trading într-un contract de 10 milioane euro cu NGF Construct, o firmă din anturajul patronului de la SC Tour Mirinvest, pentru lucrări reabilitare a hotelurilor. În tot acest timp, „Liviu Luca în calitatea sa de reprezentant al asociatului CNSLR Frăţia în AGA a SDIND TOUR TRADING, nu a ridicat nici un fel de obiecţiuni”, spun procurorii.

„În consecinţă, în niciuna dintre aceste şedinţe nu s-a luat în discuţie varianta rezilierii de drept a contractului pentru neîndeplinirea obligaţiilor, deşi contractul permitea acest lucru. S-a preferat derularea în continuare a acestuia, deşi, cu prilejul audierilor care au avut loc în acea perioadă, organele de urmărire penală au adus la cunoştinţa persoanelor cercetate aspecte care, odată cunoscute, ar fi trebuit să determine o reacţie fermă a conducerii SIND TOUR TRADING, în sensul stopării executării acestui contract. Astfel, scopul încheierii şi derulării contractului de management trece dincolo de cercetarea penală,urmând, probabil, a fi continuat, în vederea obţinerii unor maxime beneficii pentru persoanele implicate, până la soluţionarea definitivă a cauzei penale. Toate aceste aspecte contureazăexistenţa în cazul lui Luca Liviu a unei intenţii directe calificate prin scop în comiterea infracţiunii”, explică procurorii DNA în rechizitoriu.

Hotelurile, pregătite pentru a fi puse pe butuci

Doi dintre martorii audiaţi de procurorii DNA Dorin Relu Negrău şi Nicuşor Aldea Ciobanu au declarat că o primă propunere privind administrarea patrimoniului CNSLR FRĂŢIA ar fi venit, prin intermediul lui Liviu Luca, de la Sorin Ovidiu Vîntu, aceasta materializându-se în perioada 1997-1999 în administrarea disponibilităţilor financiare ale confederaţiei.

Pe de altă parte, declaraţiile date la DNA de administratorii hotelurilor şi vilelor arată că noul administrator, Tour Mirinvest, se pregătea de fapt să îngroape din punct de vedere comercial bazele preluate spre administrare.

„Almăşan Nicolae, şef birou comercial la Sucursala Herculane a SIND TOUR TRADING, a relatat că noul administrator a propus măsuri inexplicabile, având în vedere performanţele anterioare ale societăţii. Astfel, din cauza adaosului comercial foarte mare stabilit de noul administrator, care a ajuns până la 300%, s-a ajuns la situaţia închiderii unităţii de servit masa <>, întrucât, praticându-se preţuri foarte mari, nu au mai venit clienţi”, se arată în rechizitoriul DNA. Alţi administratori de hoteluri au spus că patronii de la Tour Mirinvest le-au impus achiziţionarea de produse alimentare de proastăcalitate şi că toate achiziţiile pentru aprovizionare se făceau exclusiv printr-o firmă apropiată celor de la Tour Mirinvest în condiţii dezavantajoase pentru sindicate.

Chemat la DNA, Liviu Luca nu a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori susţinând că acel contract încheiat era oportun din punct de vedere comercial. Acesta a mai susţinut că încredinţarea managementului s-a făcut în baza unor analize financiare şi de management. Rezultatele financiare înregistrate până atunci de Sind Tour Trading, precum şi opiniile exprimate de martori cu experienţă vastă în domeniul turistic par totuşi să îl contrazică pe Luca.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă