Omul de afaceri Sorin Ţerbea a declarat, miercuri, la ieşirea de la procesul în care este acuzat, alături de fostul preşedinte al CCA Vasile Avram, de dare de mită, că el a împrumutat „nişte bani” echipei FCM Târgu Mureş, pe care încă nu i-a recuperat, potrivit Mediafax.
„Eu dădusem nişte bani împrumut echipei de fotbal FCM Târgu Mureş, pe care trebuia să mi-i recuperez din drepturile TV. Nu i-am primit direct de la LPF, încă nici nu i-am primit. Am avut parte de un procuror extraordinar, este pentru prima dată când avem parte de un procuror care să-şi dovedească competenţa. Martorii au fost chestionaţi îndeaproape”, a spus Ţerbea, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti.
Întrebat dacă se consideră vinovat, Ţerbea a răspuns: „Dumneavoastră ce părere aveţi? Nu ştiu dacă este o practică asta, a împrumuturilor, eu am fost în arest şi acolo nu aveam TV. Era prima dată când împrumutam o echipă de fotbal cu bani”.
Tot miercuri, în timpul audierilor, preşedintele FRF, Mircea Sandu, care s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti în calitate de martor, a declarat că nu ştie cine l-a delegat pe Vasile Avram ca supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş – Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I, şi că preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, şi secretarul general al acestui for, Valentin Alexandru, aveau această competenţă.
„Am colaborat foarte bine cu domnul Avram în ultimii doi ani şi jumătate, capacităţile sale manageriale şi cele administrative m-au determinat să-l propun preşedinte al CCA. Nu ştiu cine l-a delegat la meciul de la Târgu Mureş, dar precizez că preşedintele LPF sau secretarul general aveau competenţa să-l delege, dacă a fost desemnat supervizor la acel meci. Nu cunosc dacă exista o relaţie între Avram şi Ţerbea, nu i-am văzut în intimităţi, se întâlneau la şedinţele Comitetului Executiv (al FRF, n.r.). Nu am ştiu că Ţerbea ar fi fost implicat în cadrul clubului FCM Târgu Mureş, ştiam că reprezintă fotbalul în sală în cadrul Comitetului Executiv”, a spus Mircea Sandu la audieri.
Prezent la Curtea de Apel tot în calitate de martor, Mircea Calceriu, om de afaceri din Târgu Mureş care are o casă de schimb valutar, a declarat, miercuri, că în luna mai i-a împrumutat lui Sorin Ţerbea, de care îl leagă o strânsă prietenie, suma de 25.000 de euro, aceasta fiindu-i restituită după două zile.
„Nu-l cunosc decât pe Sorin Ţerbea, cu care mă aflu în relaţii de prietenie de foarte multă vreme. De multe ori mi-a solicitat ajutor financiar pentru perioade de timp scurte şi de fiecare dată împrumuturile mi-au fost restituite”, a spus Calceriu, care a povestit cum, în luna mai, l-a împrumuat, într-o zi de sâmbătă, pe Ţerbea cu suma de 25.000 de euro, primindu-şi banii înapoi după două zile.
Miercuri au mai fost audiaţi ca martori în acest dosar Marian Rusen (reprezentantul cluburilor din Liga a II-a în Comitetul Executiv al FRF) şi Ion Neagu, fostul preşedinte al Comisiei de Disciplină a LPF, aceştia meniţându-şi declaraţiile date în faza de urmărire penală.
Judecătoarea a dispus numirea unui expert în aeronautică şi a decis ca următorul termen de judecată să fie în 13 decembrie, la ora 14.00.
Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor Vasile Avram şi omul de afaceri Sorin Ţerbea au fost eliberaţi din arest luni, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cei doi au fost trimişi în judecată în 19 octombrie, de procurorii DNA.
Vasile Avram , preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în prezent suspendat, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, iar Sorin Ioan Ţerbea pentru dare de mită, în formă continuată.
În acelaşi dosar sunt judecaţi şi Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tîrgu Mureş – Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.
„În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae şi închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro”, notau procurorii în documentul citat.
Suma de 19.000 de euro i-a fost dată lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu şi Vasile Constantin Chiorean, au precizat procurorii.
De asemenea, potrivit procurorilor, în 26 septembrie, în condiţiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotărâri din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram.
„Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de către o altă persoană decât Avram Vasile, începând cu returul sezonului 2010 – 2011. În această modalitate, Penciu Adrian a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice”, potrivit procurorilor anticorupţie.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 22.000 de euro aparţinând lui Vasile Avram, în vederea confiscării.
În 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea pe o perioadă de 29 de zile a lui Vasile Avram şi Sorin Ţerbea, ei fiind eliberaţi în 21 noiembrie.
Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală în acest dosar a lui Şerban Alexandru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, „întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală”.