22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialŢepele lui Baaklini: Tsunami penal în port şi la vamă

Ţepele lui Baaklini: Tsunami penal în port şi la vamă

O fraudă de 60 milioane euro, cu rambursări ilegale de TVA, provoacă un adevărat seismla vârful a două instituţii strategice din Constanţa. Implicaţi: un libanez arestat, un senator al României şi directori din Vamă şi Administraţia Portuară.

Oanchetă pornită de procurorii DNA într-un dosar în care libanezul Said Baaklini este acuzat de tentativă de fraudă cu rambursări de TVA, în valoare de 60 milioane euro, se extinde acum şi la vârful administraţiilor Vamală şi Portuară Constanţa. Ieri, şeful Direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, care îl suspectează că l-a sprijinit pe Baaklini să exporte ilegal utilaje cumpărate de la societatea UCM Reşiţa. La finele audierii, Bogatu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. De altfel acesta a recunoscut că a discutat cu Baaklini la telefon în perioada afacerii UCM Reşiţa, dar numai despre procedurile portuare pe care trebuia să le urmeze o firmă a libanezului. Despre Eugen Bogatu se mai ştie că face parte din anturajul senatorului PDL Mircea Banias. Potrivit surselor RL, legătura dintre cei doi ar fi făcută de fratele politicianului, Eduard Banias, el însuşi director în Administraţia Portuară. Eugen Bogatu declara, la sfârşitul lunii decembrie 2010 că nu are legătură cu acest caz.

Bogatu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, la fel ca senatorul Mircea Banias, învinuit de favorizarea infractorului, adică a lui Said Baaklini, aflat în prezent în arest. Politicianul ar fi intervenit pe lângă oficiali din conducerea celor două instituţii pentru ca libanezul să exporte cât mai rapid în Guineea utilajele achiziţionate de la Reşiţa.

În acest moment, anchetatorii îi mai au în vizor şi pe câţiva foşti şi actuali şefi ai Vămii şi Administraţiei Portuare Constanţa.

Percheziţiile

De altfel, procurorii DNA au făcut în weekend mai multe percheziţii, în Capitală şi la Constanţa, la firme din cadrul Sea Container Group, o societate specializată în transportul maritim. Verificările RL au scos însă la iveală că toate societăţile percheziţionate de procurorii DNA sunt controlate, direct sau prin interpuşi, de foşti şi actuali şefi din Direcţia Regională Vamală Constanţa. Spre exemplu, în Sea Container Group este acţionar Marius Făinărea – fost şef al Serviciului de supraveghere vamală şi luptă împotriva fraudelor vamale din Direcţia Regională Constanţa. Într-o altă firmă apare ca acţionar Teodor Pilcă. Despre acesta, presa din Constanţa a scris că ar fi apropiat al lui Alin Pilcă, ex-director al Direcţiei Regionale Vamale Constanţa. „S-ar putea ca percheziţiile făcute să aibă legătură cu alte exporturi, urmate de rambursări de TVA de care a beneficiat Baaklini. Asta pentru că în cazul afacerii cu UCM Reşiţa par să nu fi existat slăbiciuni”, spun sursele RL. De altfel, aceleaşi surse au explicat că procurorii DNA verifică mai multe afaceri ale lui Baaklini făcute pe un tipar similar loviturii date cu UCM Reşiţa.

Lovitura UCM Reşiţa

În cazul Reşiţa, schema prevedea rularea unor sume imense de bani. Astfel, SC Libarom a încheiat cu UCM Reşiţa un contract în baza căruia achiziţiona patru generatoare de curent electric pentru 250 milioane euro, deşi valoarea lor era de 50 de ori mai mică. În baza acestui contract, Libarom a solicitat o restituire a TVA aferent tranzacţiei, de 60 milioane euro. Operaţiunea de vânzare-cumpărare s-ar fi încheiat pe o sumă atât de mare (250 milioane euro) tocmai pentru a permite Libarom să solicite imensa restituire a TVA. Tot aici, procurorii au mai descoperit un circuit financiar, considerat dubios, care oferă indicii despre o posibilă spălare de bani. Asta, în condiţiile în care UCM Reşiţa ar fi fost de fapt folosită drept paravan în „tunul” pregătit de Said Baaklini.

Bogatu: şapte case şi 10 conturi

Eugen Bogatu deţine, potrivit declaraţiei de avere din 27 septembrie 2010, nouă terenuri intravilane (pe litoral, în Bucureşti şi Băile Tuşnad), în suprafaţă totală de 7.482 mp, şi un teren agricol. Bogatu mai are şase apartamente şi o casă la Sinaia, de 1000 mp, cumpărată în 2007. Împreună cu soţia şi fiica sa mai deţine 10 conturi, dar şi acţiuni sau părţi sociale la 12 firme. Bogatu a acordat şi împrumuturi de peste 1,7 milioane lei unor firme, dar şi un milion de euro, 800 dolari americani şi 200.000 euro unor persoane fizice.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...
Ultima oră
Pe aceeași temă