5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialSurpriză pentru Bârsan

Surpriză pentru Bârsan

Magistratul nu scapă de DNA doar pe motiv că soţul judecă la CEDO. CSM a găsit argumente împotriva contestaţiilor soţilor Bârsan chiar în Convenţia de la Viena, invocată iniţial de aceştia.

 

„Rugămintea pe care eu aş adresa-o tuturor din media este să nu mai lege numele meu de numele soţului meu deşi suntem de 34 de ani, soţ şi soţie”, spunea judecătoarea Gabriela Bârsan la o zi după ce procurorii DNA o acuzaseră de trafic de influenţă. Bârsan, şefă a Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, lansa acest apel în timpul unei conferinţe în care declara că ceea ce i se întâmplă este doar o „dorinţă de spectacol”. Mass-media tocmai relataseră pe larg despre cadourile şi vacanţele în străinătate pe care judecătoarea le-ar fi primit în schimbul aranjării dosarelor unui om de afaceri, aflate pe rolul secţiei pe care o conduce. Dar chiar de numele soţului său s-a folosit magistratul când a contestat decizia judecătorilor care au încuviinţat percheziţia procurorilor DNA la domiciliul său.

În cererea depusă la CSM, Gabriela Bârsan a susţinut că este protejată de justiţia din România pentru că soţul său este judecător la CEDO, că percheziţia la domiciliul său a fost ilegală pentru că soţul ei ar avea imunitate şi în România, nu numai în Franţa – şi, prin urmare, şi ea ar fi imună-, şi că probele procurorilor rezultate în urma percheziţiei sunt lovite de nulitate absolută.  Judecătorii CSM au respins însă contestaţia şi marţi au publicat şi motivarea acestei hotărâri.

CSM: nu are imunitate

Magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii au decis că ancheta DNA poate merge mai departe pentru că judecătoarea Gabriela Bârsan nu beneficiază de imunitate. „Imunitatea de jurisdicţie a agentului diplomatic în statul acreditar (n.r. Franţa, în acest caz, CEDO având sediul la Strasbourg) nu îl poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant (n.r. România – ţara de origine a judecătorului Corneliu Bârsan)”, au decis judecătorii CSM, citând un articol din Convenţia de la Viena.

La această concluzie ajunseseră şi procurorii DNA, care au subliniat şi faptul că ancheta penală şi percheziţia nu vizează în nici un fel atribuţiile lui Corneliu Bârsan ca judecător al CEDO, ci pe acelea ale soţiei, ca judecător român.

Acuzaţiile procurorilor

În octombrie,  DNA a început urmărirea penală a judecătoarei Gabriela Bârsan şi a colegei sale, judecătoarea Iuliana Puşoiu, ambele acuzate de trafic de influenţă. Avocata Claudia Gherbovan-Silinescu şi clientul său, omul de afaceri Gabriel Chiriac, sunt acuzaţi de cumpărare influenţă. Judecătoarea Bârsan, învinuită că ar fi primit foloase de la Chiriac, prin intermediul avocatei, susţine că este nevinovată.    

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă