-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuper-şoferul lui Andreica: şapte contracte de sute de mii de euro cu...

Super-şoferul lui Andreica: şapte contracte de sute de mii de euro cu offshore-uri într-un an

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul fostului secretar de stat de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica dezvăluie cât se poate de clar mecanismele folosite de „gulerele albe” din structurile statului pentru a încasa sume de bani de provenienţă dubioasă.

Una din persoanele pentru care procurorii anticorupţie au cerut arestarea este Adrian Palade, prezentat de anchetatori ca subordonat a lui Ioan Andreica. RL a descoperit că Palade a lucrat chiar în Ministerul Dezvoltării, iar potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul instituţiei acesta lucra la cabinetul secretarului de stat Andreica ca şi „curier”. De fapt, spun surse judiciare, Palade era şoferul fostului secretar de stat.

Acesta a fost inculpat de procurori pentru şapte acte de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi trei acte de spălare bani, tot în formă continuată.

Bani ascunşi

Astfel, concret, DNA a descoperit, după ce a pus cap la cap documentele ridicate la percheziţii, că Adrian Palade a încheiat în cursul anului 2010 şapte contracte ce atestă în fals prestarea unor servicii de consultanţă/intermediere de către acesta pentru trei societăţi offshore – Austrige Services Limited, Sparver LLC şi Well View Limited.

Aceste societăţi îi aparţin lui Lazăr Popescu, anchetat şi el în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă, Popescu fiind considerat de procurori un intermediar între oamenii de afaceri şi Andreica şi alte personaje cu funcţii publice. Valoarea totală a acestor contracte se ridică la 196.000 de euro.

Despre aceşti bani procurorii spun în referatul cu propunere de arestare preventivă că au ajuns într-un final la Ioan Andreica pentru traficarea influenţei acestuia pentru ca anumite licitaţii publice să fie câştigate de firme clientelare. Asta pentru că în urma anchetei procurorii anticorupţie nu au găsit niciun document care să probeze aşa-zisa consultanţă oferită de curierul Palade celor trei societăţi offshore.

Mai mult, declaraţia de avere a curierului lui Andreica care se regăseşte pe pagina de internet a Ministerul Dezvoltării este extrem de sărăcăcioasă. Palade declară venituri anuale de 24.200 şi un împrumut contractat în 2008 şi care trebuie să îl achite până în 2015. Această declaraţie de avere a fost depusă pe 2 februarie 2010, fiind singura declaraţie depusă de Palade, acesta evitând să îşi declare cele şapte contracte

Consultanţă fără documente justificative

Metoda „contractelor de consultanţă” a fost aplicată la niveul întregii reţele care îi are ca „vârfuri de lance” pe secretarul de stat Ioan Andreica şi pe preşedintele CJ Bistriţa, Liviu Rusu, personaje promovate şi susţinute de secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Şi despre acesta din urmă anchetatorii au indicii că este implicat în această reţea însă până la acest moment nu a fost pus sub acuzare. De altfel, în anul 2011 procurorii DNA au cerut Gărzii Financiare să facă un control la toate societăţile suspectate că au dat mită pentru a obţine contracte pe bani publici. Deloc surprinzător, majoritatea societăţilor nu aveau documente justificative pentru contractele de consultanţă încheiate, multe astfel de acte fiind încheiate după controlul comisarilor gărzii.

Doi dintre membrii reţelei au interdicţie de a părăsi ţara

În dimineaţa zilei de 25 martie, Tribunalul Bucureşti a decis să respingă ca nefondată propunerea de arestare formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la inculpaţii Popescu Lazăr, Andreica Ioan, Rusu Liviu, Stănescu Mihai, Sabău Ioan Claudiu şi Palade Adrian. Totuşi, faţă de doi dintre aceştia, magistratul care a soluţionat propunerea DNA a decis să le impună interdicţia de a părăsi ţara. Este vorba de Mihai Stănescu şi Lazăr Popescu. Cei doi vor trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa instanţei şi organelor de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi; b) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi; c) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; d) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. Potrivit unor surse judiciare, impunerea interdicţiei de a părăsi ţara faţă de cei doi arată că judecătorul a găsit în cazul lor indicii de săvărşire a unor fapte penale. Cum pe Popescu procurorii îl prezintă ca fiind unul cei mai importanţi oameni în afacerea traficării influenţei pe lângă oficiali ai statului, iar toate firmele care au semnat contracte de consultanţă cu el au câştigat licitaţiile, apare ca ciudată luarea unei măsuri preventive doar faţă de el şi nu şi faţă de ceilalţi, au explicat pentru RL aceleaşi surse judiciare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă