3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞpagă de un miliard la Universitatea de Medicină Iaşi

Şpagă de un miliard la Universitatea de Medicină Iaşi

Rectorul Universităţii de Medicină din Iaşi este acuzat că ar fi participat la aranjarea unor licitaţii publice cu bani europeni. „Toate licitaţiile au fost la vedere”, se apără Vasile Astărăstoae.

Doi directori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi împreună cu rectorul Vasile Astărăstoae sunt acuzaţi că ar fi măsluit licitaţii pentru proiecte europene. Unul dintre acestea se referă la crearea unei platforme informatice pentru universitate.

În cazul directorului de comunicaţii din Universitate, Adrian Ciureanu, anchetatorii susţin că s-ar afla chiar într-un conflict de interese, fiind totodată şi acţionar în SC ECongres SRL, firmă cu care instituţia de învăţământ a încheiat mai multe contracte. Anchetatorii au mai descoperit că unul dintre angajaţii acesti companii a fost chiar fiica rectorului UMF Iaşi, Daniela Astărăstoae.  Vasile Astărăstoae (care este şi preşedintele Colegiului Medicilor) spune că fiica sa aplecat de mai mult timp din această firmă: „Este o măgărie faptul că numele ei a fost legat de acest dosar”.

Potrivit anchetatorilor, ECongres SRl a primit în repetate rânduri contracte cu UMF Iaşi, începând cu anul 2003. „Sunt o firmă care organizează evenimente ştiinţifice, dar nu am lucrat numai cu ei. Unele evenimente le-am organizat cu ei, altele cu diferite firme”, a spus Astărăstoae. În privinţa faptului că subordonatul său, Adrian Ciureanu, este acţionar în firma ECongres, rectorul UMF este evaziv. „Ştiu că a fost acţionar, dar nu ştiu dacă mai este, pentru că nu stă în atribuţiile mele să verific la Registrul Comerţului”, a spus el.

Din anul 2009, firma şi-a schimbat numele în E-Congres Medical Events, iar ca persoană de contact apare medicul Sorin Mărgineanu.

Potrivit „Ziarului de Iaşi”, Ciu-reanu nu mai apare oficial în acţionariat, însă a rămas în spatele firmei. Surse judiciare spun că afacerile oneroase de la UMF Iaşi, universitate care a accesat fonduri europene de zeci de milioane de euro, sunt mult mai complexe, următoarele 48 de ore fiind decisive pentru anchetă.

Procurorii spun că în dosarul „E-learning” şpaga a constat în aparatură în valoare de 93.518 lei şi într-o sponsorizare de 54.000 de lei. 

 APĂRARE

Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi (foto), spune despre dosarul în care este implicat că nu e nimic altceva decât o manevră politică. „Licitaţiile au fost la vedere, au fost transparente, nu sunt asociat în firmele cu ajutorul cărora am derulat proiectul, nu e vorba de şpagă aşa cum s-a spus. Toate plăţile s-au făcut la vedere”. Vasile Astărăstoae a ţinut să precizeze că toţi cei care au lucrat în proiectul de e-learning au făcut-o voluntar, fără să fie plătiţi. „Este cea mai modernă platformă de e-learning realizată până acum”, a spus el.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă