Soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, Ligia Botiş, a „prezentat o situaţie care nu corespunde realităţii” în CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european „Şansa la demnitate”, au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care aceştia au sesizat DNA.
Reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă au comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că cei care au verificat modul în care a fost derulat proiectul „Şansă la demnitate” al Asociaţiei Parteneriat Euro-Activ Bistriţa au descoperit „posibile infracţiuni legate de modul de obţinere a fondurilor europene”. Mai mult, DLAF susţine că aceste posibile infracţiuni au fost săvârşite de „persoanele responsabile cu furnizarea documentelor necesare pentru dovedirea eligibilităţii proiectului”.
„Aceste persoane au prezentat situaţii care nu corespund realităţii, creând aparenţa îndeplinirii unor condiţii obligatorii pentru obţinerea finanţării din bugetul UE”, au comunicat reprezentanţii DLAF la cererea MEDIAFAX.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii DLAF au ajuns la concluzia că soţia fostului ministru Botiş, Ligia Botiş, care în proiect avea poziţia de „responsabil grup de lucru II”, a „mistificat adevărul” în ceea ce priveşte experienţa sa reală.
„Doamna Botiş trebuia să aibă cinci ani de experienţă în management, resurse umane sau comunicare. În realitate, ea a lucrat doar un an şi patru luni ca manager al firmei ei, un mic atelier de mobilă care a avut, de la înfiinţare, cel mult trei angajaţi. A trecut, de asemenea, în CV, la capitolul «experienţă profesională», faptul că este doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj, pe care a trecut-o ca fiind angajatorul ei, în condiţiile în care nu are cu instituţia un raport de muncă”, au declarat sursele judiciare citate.
Mai mult, având în vedere performanţele economice ale firmei lui Botiş, controlorii DLAF au afirmat că, în opinia lor, Ligia Botiş nu avea calificarea şi experienţa necesare să ocupe poziţia de responsabil de grup în acest proiect. Pentru a demonstra acest lucru, inspectorii DLAF au comparat experienţa profesională a Ligiei Botiş cu cea a celeilalte persoane care ocupa o funcţie similară în proiect, Irina Nicolina Hădărean, rezultând „o semnificativă diferenţă în ceea ce priveşte experienţa managerială deţinută”.
„Ţinând cont de complexitatea activităţilor ce trebuiau desfăşurate în cadrul proiectului de către responsabilii grupurilor de lucru (…) apreciem că experienţa managerială anterioară deţinută de doamna Ligia Botiş nu este suficientă şi relevantă pentru a o recomanda în vederea ocupării funcţiei pentru care a aplicat în cadrul proiectului”, au scris reprezentanţii DLAF în nota înaintată procurorilor DNA.
Conform controlului DLAF, Ligia Botiş a câştigat, din participarea în acest proiect, suma de 33.317 lei, adică aproximativ 8.000 de euro. Ea a primit aceşti bani ca salariu, din prefinanţarea primită de organizaţie pentru proiectul propus.
Sursele citate au mai declarat că Ligia Botiş a venit la DLAF de două ori, o dată chiar împreună cu soţul ei, însă, spre deosebire de alţi şase participanţi la proiect, a refuzat să răspundă întrebărilor inspectorilor, astfel că aceştia au înaintat nota de control la DNA. În document, reprezentanţii DLAF au scris că o suspectează pe Ligia Botiş că s-ar face vinovată de o infracţiune din Legea 78 din 2000 „privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la 15 ani: „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”.
Deşi nota de control a DLAF a fost transmisă DNA la jumătatea lunii iulie, procurorii anticorupţie au comunicat, la cererea MEDIAFAX, că Ligia Botiş nu are calitatea de învinuit sau de inculpat în vreun dosar.
Inspectorii DLAF nu au descoperit, cu ocazia verificării proiectului, vreo posibilă implicare a fostului ministru Ioan Nelu Botiş în urgentarea aprobării proiectului sau în oricare alt aspect legat de acesta.
Scandalul privind proiectul „Sansa la demnitate” derulat de Asociaţia Parteneriat Euro-Activ din Bistriţa a izbucnit în luna aprilie a acestui an şi a dus la demisia de onoare a ministrului Muncii de atunci, Ioan Nelu Botiş. Presa a relatat că soţia ministrului Botiş este implicată într-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind în subordinea Ministerului Muncii.
Imediat, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Botiş la DNA pentru conflict de interese.
Pe lângă DLAF, şi Autoritatea de Management a POS-DRU a făcut propria verificare a modului în care s-a derulat proiectul, ajungând la o concluzie similară: există indicii că a fost încălcat un articol din Legea 78 din 2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie aproape similar celui indicat de DLAF, fapta pedepsindu-se exact la fel. În plus, în urma anchetei AM POS-DRU i-a cerut ONG-ului beneficiar să returneze finanţarea de 639.267 de lei, singurii bani primiţi pentru acest proiect, aici fiind incluşi şi cei 8.000 de euro primiţi de Ligia Botiş.