-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialSorin Blejnar află săptămâna aceasta dacă va putea pleca din ţară

Sorin Blejnar află săptămâna aceasta dacă va putea pleca din ţară

Fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar este nemulţumit de faptul că procurorii DNA i-au impus să nu părăsească ţara şi a contestat interdicţia. Magistraţii ar putea decide chiar săptămâna aceasta dacă menţin decizia procurorilor DNA luată în dosarul în care Blejnar este inculpat pentru sprijinirea grupului infracţional organizat constituit de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, grup specializat în evaziunea fiscală cu produse petroliere. 

 

Curtea de Apel Bucureşti va lua în discuţie chiar luni, 23 iulie, plângerea formulată de Sorin Blejnar prin avocaţii săi împotriva ordonanţei procurorului DNA prin care s-a dispus faţă de fostul preşedinte al ANAF luarea ca măsură preventivă a obligaţiei de a nu părăsi ţara.

Fostul preşedinte al ANAF s-a prezentat pe 17 iulie în faţa procurorilor DNA care i-au adus la cunoştinţă că este inculpat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la o evaziune fiscală cu produse petroliere de aproape 15 milioane de euro. 

Blejnar contestă interdicţia impusă de DNA arătând că nu este un pericol social, că s-a prezentat de fiecare dată când a fost solicitat în faţa procurorilor deci nu e nevoie să fie obligat să nu plece din ţară, au declarat pentru RL surse judiciare. De asemenea, aceleaşi surse susţin că fostul preşedinte ANAF susţine că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt foarte vagi, nefiind clar conturate.

Potrivit DNA, grupul infracţional organizat care ar fi fost sprijinit de Blejnar a fost constituit chiar fostul şef de cabinet al acestuia, Codruţ Marta, în prezent dispărut. Alături de Marta la vârful circuitului infracţional s-au mai aflat soţii Radu şi Diana Nemeş, anchetaţi şi ei de procurorii DNA şi asemenea, de negăsit de autorităţile române. 

Influenţa lui Elan Schwartzenberg pentru menţinerea lui Blejnar

În referatul prin care procurorii DNA au cerut şi obţinut emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele a peste 10 persoane, printre care şi Codruţ Marta, anchetatorii fac referiri mai mult indirecte la activităţile considerate infracţionale reţinute în sarcina lui Blejnar.

Astfel, anchetatorii susţin în referat că, într-o discuţie cu Marta, Radu Nemeş îşi exprima nemulţumirea cauzată de faptul că Sorin Blejnar dorea să plece de la conducerea ANAF şi spera ca acesta să mai rămână pe poziţii măcar o lună, pentru a putea finaliza o afacere. Acest lucru arată, în opinia DNA, că fostul şef al ANAF avea cunoştinţă de activităţile grupării infracţionale conduse de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta.

De asemenea, tot anchetatorii DNA susţin că omul care „asigura” influenţa pe lângă factorii guvernamentali pentru menţinerea în funcţie a lui Sorin Blejnar & Co. era Elan Schwartzenberg, fost patron al Realitatea TV şi bun prieten cu Sorin Ovidiu Vîntu.De altfel, spun procurorii, consilierul fostului prim-ministru Răzvan Ungureanu, fostul preşedinte al Judecătoriei Sectorului 1, Nicoleta Nolden-Cristuş, ar fi susţinut un interviu preliminar cu Viorel Comăniţă, şeful Vămilor, personaj pe care gruparea lui Blejnar vroia să îl „lase” la conducerea ANAF. Consilierul lui Ungureanu a negat însă că tematica discuţiei purtate cu Viorel Comăniţă ar fi fost ca acesta să-i ia locul lui Blejnar. Nicoleta Nolden a spus că ea a discutat cu toţi şefii ANAF de atunci şi ulterior a întocmit raportul care a stat la baza schimbării întregii conduceri ANAF, în frunte cu Sorin Blejnar.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă