5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialSe pregătesc decapitări la Interne

Se pregătesc decapitări la Interne

Serviciul secret al Ministerului de Interne, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Corpul de Control al ministrului vor fi restructurate, deoarece fie nu au depistat acte de corupţie, fie le-au protejat, fie chiar le-au comis, după cum susţin surse din cadrul MAI.

Arestările care au avut loc recent la punctele de trecere a frontierei au lăsat o imagine foarte proastă şi asupra structurilor MAI. Aceste evenimente se adaugă scandalurilor mai vechi, cum ar fi examenele trucate pentru ocuparea funcţiilor de conducere, recomandarea pentru decorare pe criterii clientelare sau complicităţile cu lumea interlopă. Un alt aspect care a afectat imaginea ministerului ar fi lipsa de eficienţă a serviciului secret de informaţii (DGIPI).

Ce li se reproşează structurilor MAI

DGIPI – lipsă de eficienţă

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), serviciul secret al MAI, nu a depistat criteriile neprofesionale prin care se fac promovări în structurile MAI (fără avizul acestui serviciu nu se fac angajări şi promovări). De asemenea, DGIPI i se poate reproşa că nu a depistat corupţia de la frontiere şi nici complicităţile dintre şefii de inspectorate judeţene de poliţie şi lumea interlopă locală, soldate uneori cu răfuieli sângeroase, cum s-a întâmplat în judeţele Neamţ, Dolj, Constanţa, Galaţi, Brăila. „Categoric, mă gândesc la o reorganizare a DGIPI. Nu este suficient de eficientă în momentul de faţă şi de aici va începe toată munca”, a declarat ieri Traian Igaş. O primă măsură a fost încetarea delegării pe funcţia de şef DGIPI a lui Ştefan Pop, numit în 2009, care s-a întors în diplomaţie. „Se vor face evaluări pe departamente şi evaluări individuale şi cei care nu şi-au făcut datoria vor pleca”, spun surse MAI.

Poliţia de Frontieră – corupţie

O instituţie ale cărei structuri de conducere locale vor fi schimbate este Poliţia de Frontieră. Această structură este implicată în scandalurile de corupţie de la vămi. În ultimele două săptămâni, din această instituţie au fost arestaţi preventiv aproape 100 de ofiţeri.

Corpul de Control – lipsă de eficienţă

Nemulţumiri a generat şi fosta conducere a Corpului de Control al ministrului, care a verificat periodic structurile MAI, inclusiv Poliţia de Frontieră, şi nu a găsit nereguli, chiar dacă aici existau foarte multe suspiciuni de acte de corupţie.

Direcţia Resurse Umane – promovări aranjate

Direcţia Resurse Umane ar fi şi ea vinovată de politica de personal bazată şi pe alte criterii decât cele profesionale. Direcţia a avut de suferit la capitolul imagine, după ce s-a aflat că a propus spre decorare ofiţeri suspectaţi de corupţie. De altfel, în urmă cu puţin timp a fost demis şeful acestei direcţii, Adrian Pătraşcu, şi secretarul general al MAI, Cristian Baci.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – examene trucate

La ISU – instituţie la care DNA a operat mai multe arestări pentru corupţie – curăţenia este spre finalizare. La aceste structuri au fost arestaţi mai mulţi angajaţi, suspectaţi de aranjarea unor examene. Au fost inculpaţi şi daţi afară şeful ISU Dobrogea, Petre Trandafir şi şeful ISU Giurgiu, Marian Ghimpeţeanu.

În urma evaluărilor făcute până acum, se estimează restructurarea a circa 4.000 de posturi din cele circa 140.000 existente în toate structurile MAI. În afară de programul anticorupţie, ministrul Igaş a anunţat că în mediul rural se vor face centre ale Poliţiei şi Jandarmeriei în funcţie de numărul de locuitori şi de rata infracţionalităţii.

Cele mai citite

Probleme cu legea? Dawa, jucătorul lui FCSB, și-ar fi bătut nevasta și s-a ales cu dosar penal

Fundașul camerunez a ajuns în atenția poliției în urma unei plângeri de agresiune fizică făcute de partenera sa, Sofia. Potrivit stiripesurse.ro, Joyskim Dawa, fundașul central...

Inundațiile devastatoare din Valencia ar putea genera pierderi de asigurare de peste 3,5 miliarde de euro

Inundațiile de la finalul lunii trecute, care au afectat puternic regiunea Valencia din Spania, ar putea genera pierderi totale de asigurare de peste 3,5...

Soluții de depozitare inteligentă pentru șoproane de grădină  

Șoproanele de grădină aduc numeroase beneficii, însă o soluție de depozitare inteligentă poate spori în mod semnificativ eficiența acestora. Fie că alegi un...
Ultima oră
Pe aceeași temă