1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialSCANDALUl REFERENDUMULUI IA AMPLOARE - DNA anchetează sute de posible FRAUDE ELECTORALE...

SCANDALUl REFERENDUMULUI IA AMPLOARE – DNA anchetează sute de posible FRAUDE ELECTORALE în 15 judete

Pe lângă anchetele Parchetului General, care vizează  abuzurile şi falsurile săvârşite de înalţi demnitari de la Ministerul Administratiei si Internelor,  si Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat anchete pentru infractiuni de coruptie, savarsite in legatura cu referendumul de demitere a presedintelui din 29 iulie 2012. 

Anchetele DNA vizează traficul de influenţă şi mita dată pentru votul multiplu, au confirmat surse judiciare pentru România liberă. De asemenea, procurorii anticoruptie  incearca sa lamureaca implicarea unor ONG-uri in influentarea cvorumului referendumului.

Surse judiciare spun ca se verifica  si veridicitatea semnaturilor de pe liste electorale deoarece ar exista suspiciuni potrivit carora persoane care NU s-au prezentat la vot apar ca ar fi votat. Falsificarea voturilor nu se putea face fara  complicitatea membrilor sectiilor de votare, spun surse judiciare.

 Anchetele DNA ar viza infractiuni de coruptie  savarsite la legea referendumului in 15 judete, intre care s-ar afla judetele Gorj, Olt, Dolj, Mehedinti, Teleorman.

Oficial, DNA confirmă doar atât: „s-au declanşat anchete cu pivire la refrendum care ţin strict de competenţa DNA”

 In paralel, procurori de la parchetele teritoriale ridica documente de la consiliile judetene  care s-au ocupat de organizarea referendumului, si de la primarii.  Aceste documente sunt ridicate in dosarele deschise in urma a 257 de plangeri inregistrate in ziua referendumului.

Surse judiciare spun ca procurorii trebuie, de asemenea, sa clarifice imprejurararile in care in localitati fara obiective turistice, cu 88 de locuitori, au votat peste 600 de persoane.  Exista multe  astfel de localitati din judetele Mehedinti, Dolj,Teleorman, Vrancea, Olt in care participarea la vot a  fost de peste 200%.

 Vor da declaraţii în aceste dosare şi preşedinţii de CJ din judeţele vizate de anchetele procurorilor, ca de altfel si primarii si membrii comisiilor de votare. Confirmari de descinderi exista doar pentru judetele Gorj si Olt, deocamdata.

Ce au cautat procurorii in Gorj

Liderul PDL Gorj, senatorul Ion Ruşeţ, care este şi secretar executiv adjunct al partidului la nivel naţional, a declarat pentru MEDIAFAX că organizaţia pe care o conduce nu a depus vreo plângere la vreun Parchet pentru a fi declanşată o asemenea cercetare.

Acesta nu exclude însă posibilitatea ca organizaţia centrală a PDL să fi cerut astfel de verificări, filiala Gorj sesizând faptul că din cei aproape 150.000 de alegători care s-au prezentat la urne în 29 iulie, aproape 27.000 au votat pe liste suplimentare.

„Nu comentez acţiunea procurorilor, dar nu exclud posibilitatea votului multiplu în Gorj. Am avut localităţi precum Turburea unde au venit zeci de oameni din Dolj să voteze şi sigur nu erau turişti. De asemenea, la Scoarţa veneau autocare cu locuitori din Strehaia pe care cineva zicea că îi duce la muncă în străinătate şi trebuiau să voteze aici la noi. Au fost probleme în acest sens”, a spus şeful PDL Gorj.

Senatorul Ion Ruşeţ a menţionat că filiala a trimis la Bucureşti listele electorale suplimentare, la fel ca toate celelalte organizaţii ale PDL din ţară.

„În ziua votării noi am făcut doar întâmpinări şi sesizări la 112, unele s-au şi concretizat prin amenzi, dar, în schimb, am centralizat listele electorale suplimentare şi le-am înaintat la nivel de Bucureşti, unde nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu ele”, a mai spus Ruşeţ.

Ce au cautat procurorii in judetul Olt

Procurorii DNA au facut cercetari in peste 20 de localitati din judetul Olt, unde prezenta la referendum a depasit 100%, magistratii audiind presedintii mai multor sectii de votare, dar si membrii acestora.

Presedintele PSD Olt, Paul Stanescu, a declarat ca procurorii Directiei Generale Anticoruptie au inceput, lunea trecuta, ancheta in judetul Olt, iar pana in prezent au verificat mai multe sectii de votare din aproximativ 20 de localitati.

„Procurorii DNA sunt in judetul Olt de mai bine de o saptamana si au verificat foarte multe sectii de votare, unde a fost inregistrata o prezenta mare la vot. Spre exemplu, astazi (n.r. – marti), sunt in Piatra-Olt, Vitomiresti si Samburesti. Eu nu am fost chemat, insa am informatiile de la primari si membrii PSD care au fost prezenti in sectiile de votare in ziua referendumului”, a precizat Paul Stanescu.

In acesta saptamana, procurorii DNA au inceput ancheta in localitatea Barasti, unde au audiat mai multe persoane.

Primarul din Barasti a spus ca la una dintre sectiile de votare din localitate prezenta a fost de 200%.

„Au venit in localitatea noastra trei procurori de la DNA. Am fost audiat si eu in calitate de martor. Nu au vrut sa-mi spuna mai multe, doar mi-au pus intrebari despre cum s-a desfasurat referendumul. Stiu ca au fost audiati presedintii din doua sectii de votare si ceilalti membri si observatori. In comuna noastra au fost trei sectii de votare, insa doar la doua se face ancheta, acolo unde prezenta depaseste 100%. De altfel, la una dintre sectii prezenta a fost de 200%¬, a precizat Vergil Gealapu, primarul localitatii Barasti.

Marti dimineata, procurorii au facut verificari in localitatea Vitomiresti, audiind mai multe persoane printre care si pe presedintele organizatiei PSD din comuna.

„Au venit de dimineata si m-au audiat pe mine in calitate de presedinte al organizatiei PSD. Pe mine m-au intrebat cu precadere despre prezenta in sectiile de votare a unor persoane venite din partea unui ONG care au dat sms-uri cu prezenta la vot. De asemenea, au fost audiati toti cei cinci care au dat sms-uri si trei presedinti de sectii. In Vitomiresti au fost la referendum cinci sectii de votare, insa doar in trei se face ancheta pentru ca acolo prezenta la vot depaseste 100%. In celelalte doua sectii de votare prezenta la urne a fost de 98%, respectiv 97%”, a declarat Constantin Priboianu.

Imediat după ce procurorii au inceput descinderile, USL, prin liderii săi, a trimis sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), invocând abuzuri ale Parchetului, spun surse judiciare.

USL a solicitat, prin trei sesizări diferite, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare începerea unei anchete cu privire la scurgerea de informaţii referitoare la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi la listele electorale pe baza cărora acest scrutin popular s-a desfăşurat, a anunţat, marţi, europarlamentarul PNL Norica Nicolai.

Mai exact, Niolai a subliniat că solicită o clarificare cu privire la rolul Parchetului în acest caz: „Vrem să ştim dacă Parchetul începe să substituie alte instituţii ale statului român”.

_ _ _

În cursul zilei de luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a ridicat mai multe documente de la Curtea Constituţională a României, de la Autoritatea Electorală Permanentă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, în cadrul unei întâlniri cu câţiva reprezentanţi ai presei, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la corectitudinea desfăşurării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din data de 29 iulie.

„Principalele îngrijorări ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea că la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale şi de presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale”, a declarat luni Philip Gordon, citat de Hotnews.

Vom reveni cu amănunte

Cele mai citite

John Tinniswood, cel mai bătrân bărbat din lume, a murit la vârsta de 112 ani

John Tinniswood, cel mai bătrân bărbat din lume, a murit la vârsta de 112 ani, pe 20 noiembrie 2024, într-un azil din Southport, Anglia....

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...

Acțiunile Nissan scad semnificativ pe fondul reducerii producției și a riscurilor comerciale din SUA

Acțiunile Nissan Motor au înregistrat o scădere semnificativă pe bursa din Tokyo, după ce au apărut informații că producătorul auto intenționează să reducă producția...
Ultima oră
Pe aceeași temă