4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialRuptură între Beinur şi Gheară

Ruptură între Beinur şi Gheară

Nuredin Beinur a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva lui Nicolae Daniel Pepy, un apropiat de-al naşului său, Nicu Gheară, acuzând că a fost deposedat, printr-un fals, de acţiunile pe care le deţinea la o firmă.

 

Controversatul afacerist Nuredin Beinur, arestat pentru şantaj, este pe punctul de a-şi pierde una dintre cele mai importante afaceri ale sale din Constanţa. Este vorba de societatea Univertis din Mangalia – o societate care deţine spaţii de agrement în majoritatea staţiunilor din Constanţa, care ajunge în proprietatea, surpriză, a unui apropiat de-a lui Nicu Gheară, Daniel Nicolae Pepy. Acţiunea este cu atât mai interesantă cu cât Gheară este nimeni altul decât naşul lui Nuredin Beinur.

Afacerea a ajuns pe masa procurorilor Parchetului General care au acum în lucru o plângere înaintată tocmai de Beinur. Executarea silită prin care Nuredin a fost deposedat de majoritatea acţiunilor pe care le deţinea la Univertis s-a făcut ca urmare a unui contract de împrumut din 2002 dintre Beinur şi Pepy, prin care primul trebuia să îi returneze celui din urmă 3,5 miliarde lei vechi până în 2011. Avocaţii lui Beinur spun însă că acel contract de împrumut este un fals şi clientul lor nu şi-a pus semnătura pe un asemenea document.

De altfel, la Parchetul General a fost reclamat şi executorul judecătoresc constănţean Vasile Deacu. Nicolae Daniel Pepy este un afacerist la fel de controversat ca şi Nuredin Beinur. O campanie din urmă cu câţiva a ani a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie îl plasa pe Pepy chiar „la dreapta” unui alt personaj controversat, Nicu Gheară.

Istoria unei proceduri

Modul în care Nuredin Beinur a fost lăsat fără majoritatea acţiunilor deţinute de la Univertis Mangalia are o istorie interesantă. Astfel, Pepy introduce pe 3 martie la Judecătoria Mangalia o acţiune prin care solicită instanţei încuviinţarea executării silite. Verdictul, favorabil acestuia, este dat o săptămână mai târziu. La prima vedere, nimic ciudat.

Decizia Judecătoriei Mangalia a venit însă pentru Pepy abia la a doua încercare. Prima încercare de executare silită i-a fost respinsă de o altă instanţă, sesizată anterior. Mai exact, pe baza aceloraşi documente, executorii judecătoreşti angajaţi de Daniel Nicolae Pepy au introdus cu o lună înainte, pe 2 februarie 2011, tot o cerere de încuviinţare a executării silite, dar la Judecătoria Constanţa. Pe 3 februarie, magistraţii constănţeni au respins însă ca neîntemeiată cererea lui Pepy. Aşadar, două decizii judecătoreşti total diferite, date însă pe baza aceloraşi probe, potrivit surselor RL. Judecătoria Mangalia urmează să soluţioneze, pe 5 iulie, contestaţia la executare formulată de Nuredin Beinur, după ce aceeaşi instanţă a respins, pe 10 mai, cererea acestuia de suspendare provizorie a executării.

Liantul interlopilor

Dintr-o descriere făcută acum câteva luni de procurori, rezultă faptul că Nuredin Beinur a încercat din răsputeri să devină un liant între clanurile interlope. El însuşi a recunoscut acest lucru într-o discuţie interceptată anul trecut, 2010, purtată cu un alt interlop, zis „Rândunica”. „Caracterizarea inculpatului Nuredin Beinur este cel mai bine făcută de către el însuşi cu ocazia unei discuţii telefonice în care se relevă ca un liant între clanurile interlope, factor de echilibru în lupta pentru putere dintre acestea”, arată procurorii în rechizitoriul prin care constănţeanul a fost trimis în judecată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă