Fostul deputat Gabriel Bivolaru, care între 2004 şi 2007 a fost închis pentru devalizarea BRD, a fost reţinut luni pentru furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani. Reţeaua lui Bivolaru era filată de pro-curorii con-stănţeni încă de acum doi ani.
Procurorul Teodor Niţă de la Parchetul Tribunalului Con-stanţa a depistat întâmplător reţeaua lui Gabriel Bivolaru de furturi de combustibili din conductele Compet. Reţeaua a fost filată furând produse petroliere din două locuri în care au făcut racorduri la conductele de combustibili, pe care apoi le transportau la o rafinărie de la Năvodari, administrată de Gabriel Bivolaru, rafinărie aflată sub sechestru. Cisternele erau camuflate în camioane care transportau cereale.
În acest caz au mai fost reţinute încă nouă persoane, prejudiciul estimat deocamdată fiind de circa 5 miliarde de lei vechi, după cum a declarat luni dimineaţă procurorul de caz, Teodor Niţă. Într-o conferinţă de presă, Niţă a susţinut că a preferat să lucreze în dosar cu Jandarmeria şi Poliţia Rutieră, probabil pentru a evita scurgerile de informaţii. Potrivit Parchetului Constanţa, Gabriel Bivolaru şi celelalte persoane suspectate în acest caz au fost prinşi de poliţiştii de la Poliţia Rutieră şi de jandarmii din Constanţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui flagrant, în timp ce furau combustibili din conducte. Pentru prinderea lor s-au tras focuri de armă, deoarece unul dintre suspecţi a forţat barajul poliţiştilor. Procurorii urmează să ceară instanţei Tribunalului Constanţa arestarea preventivă a lui Bivolaru şi a celorlalţi suspecţi din acest dosar.
Bivolaru era anchetat şi într-un dosar la Bucureşti
Dosarul penal lucrat de anchetatorii constănţeni este independent de o altă cauză aflată în ancheta Parchetului Tribunalului Bucureşti din perioada 2010-2011, în care fostul parlamentar PSD a fost practic protejat. „România liberă“ dezvăluia în exclusivitate, încă din februarie 2011, informaţii dintr-un dosar de la Parchetul Tribunalului Bucureşti despre implicarea lui Bivolaru în afaceri necurate cu combustibili, dar atunci fostul deputat nu a fost învinuit. Potrivit informaţiilor publicate de RL la momentul respectiv, Bivolaru îşi derulează afacerile cu combustibil din spatele a două firme off-shore, înregistrate în Insulele Seychelles.
Ancheta derulată până atunci dezvăluia faptul că implicate, în diferite forme, sunt societatea controlată de Gabriel Bivolaru (Romeco Internaţional), o firmă din Constanţa, care aparţine fostului consilier judeţean PSD Nicolae Dospinescu (M&D Sea Farers), şi o alta din Slobozia, Texas Grup Oyl. Procurorii cercetau „comercializarea ilegală de produse energetice aflate în regim suspensiv de plată a accizei de către SC M&D Sea Farers SRL Constanţa, în calitate de furnizor, şi SC Romeco Internaţional SRL şi SC Texas Grup Oyl SRL Slobozia“. M&D Sea Farers îşi are sediul în Portul Constanţa şi este administrată de soţii Nicolae şi Gilda Dospinescu.
La rândul ei, Romeco Internaţional are în acţio-nariat două companii off-shore, care au acelaşi sediu, în Insulele Seychelles. Este vorba de Barkrin Ventures Ltd. (73,65%) şi SC Goldberg Business Corporation (26,35%). Potrivit datelor deţinute de „România liberă“, Goldberg şi Barkrin sunt reprezentate în România de Gabriel Bivolaru şi de sora sa, Mihaela Ene. Bivolaru nu a putut fi contactat de reporterii RL la vremea respectivă, iar de la sediul Romeco ni s-a comunicat, în prima fază, că Bivolaru nu se află la firmă. Când am solicitat şi alte relaţii, un angajat ne-a răspuns, eschivându-se, că nu este abilitat să ni le comunice.
Trei ani de puşcărie, în cazul BRD
În 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu circa 2.200 miliarde de lei vechi. În acel dosar, Bivolaru a fost judecat pentru fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală în dauna BRD. Bivolaru a fost eliberat CONDIŢIONAT în februarie 2007. Dacă în acest nou dosar Gabriel Bivolaru va fi condamnat, el va executa şi restul de pedeapsă din prima condamnare.
Cine este Gabriel Bivolaru
Condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare pentru devalizarea BRD cu 2.200 miliarde lei vechi. A fost eliberat condiţionat în 2007.
Între 1991 şi 1994, Bivolaru şi soţia sa, Mona de Freitas, au înfiinţat 10 firme, prin care au obţinut de la BRD şi BCR credite pe care le-au folosit în alte scopuri. Mona de Freitas a fugit din România.
Ales deputat PDSR de Ialomiţa în 1996, la numai 29 de ani
Conducerea PDSR (actualul PSD), în frunte cu Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu şi Miron Mitrea, se deplasează, în 1997, la Parchet, pentru a-l susţine pe Gabriel Bivolaru. Era un miting la care participau peste 40 de lideri PDSR (PSD) pentru a pune presiuni pe procurori, scopul fiind închiderea dosarului penal.
Bivolaru i-a vândut lui Adrian Năstase un teren în strada Zambaccian din cartierul de lux al Ca-pitalei, unde s-a ridicat un imobil din cauza căruia fostul premier s-a ales cu două dosare penale.
Gabriel Bivolaru este fratele vitreg al lui Gregorian Bivolaru, liderul grupării MISA.
În 1997, 40 de lideri ai PDSR, în frunte cu Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu şi Adrian Năstase, s-au deplasat la Parchet pentru a-l susţine pe Gabriel Bivolaru.