7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialReţeaua dosarelor penale. Două judecătoare la preţ de 150.000 de euro

Reţeaua dosarelor penale. Două judecătoare la preţ de 150.000 de euro


UPDATE ora  18.25: DNA confirmă dezvaluirile RL şi  relatează schematic  modul de acţiune al grupării infractionale


Procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

1.DINU VIORICA, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, reţinută pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată şi luare de mită;
2.COSTACHE ANTONELA ANEMARY, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, reţinută pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă,
3.VASILESCU SORIN, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut luare de mită, complicitate la infracţiunea de luare de mită, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, dar NU a fost reţinut pentru că şi-a recunoscut faptele
4.PETRE DANIEL COSTEL, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile  de complicitate la infracţiunea de luare de mită, de complicitate la infracţiunea de cumpărare a influenţei,  de dare de mită, dar nici el NU a fost reţinut pentru că a relatat adevărul
5.PETRE DANIELA, soţia inculpatului Petre Daniel Costel, acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită şi de cumpărare a influenţei,  da NU a fost reţinută pentru ca şi-a recunoscut faptele
6.RĂDUCAN ILEANA ALINA, avocat în Baroul Dolj, acuzată de două infracţiuni de dare de mită, reţinută pentru că NU şi-a recunoscut faptele
7.STAICU MARIAN ( zis Mugurel) , fratele numitului NUŢU (fost STAICU) DINEL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, dar Nu a fost reţinut
8. CÎRLAN ANGELA,  acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată şi trafic de influenţă, reţinută pentru că nu şi-a recunoscut faptele
9.NEAGU LEON – MARIUS, acuzat de complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată, reţinut
10.CATRIN MARIAN, acuzat de  infracţiunea de cumpărare a influenţei, în formă continuată, reţinut de procurori
11.TUDOR MARIAN VASILE,, acuzat de complicitate la infracţiunea de cumpărare a influenţei, în formă continuată, reţinut.

Ultimii patru reţinuţi, membrii ai unor clanuri interlope, racolau clienţi cu dosare penale, dispuşi să plătească mită judecătoarelor Costache şi Dinu.

Modul de actiune al retelei pentru  muşamalizarea dosarelor penale

Potrivit ordonanţei de acuzare întocmit de procurori,

În cursul lunii ianuarie 2013, inculpatul Vasilescu Sorin, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit suma totală de 5.000 de euro de la inculpaţii Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj (3.500 de euro) şi Petre Daniel-Costel, avocat în Baroul Bucureşti (1.500 euro), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuţu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary.

50.000 de euro pentru grefierul intermediar, 100.000 de euro pentru judecatoarele Costache si Dinu. Scopul: eliberarea lui Dinel Staicu-Nutu din arestul preventiv (in dosarul TRANSGAZ)

În acelaşi context, inculpatul Vasilescu Sorin ( grefier-arhivar), în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela Anemary (judecator), a pretins de la inculpata Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj ( aparatoarea lui Dinel Staicu- Nuţu), suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela Anemary, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului.

La rândul său, inculpata Dinu Viorica (judecator), prin intermediul inculpaţilor Costache Antonela Anemary (judecator)  şi Vasilescu Sorin ( grefier-arhivar), a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Răducan Ileana Alina.

Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Nuţu (fost Staicu) Dinel, învinuitul Staicu Marian (Mugurel) a remis inculpatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro.

Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro  avocatul Petre Daniel Costel i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela.

În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs.

Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel au EŞUAT, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro.

Manevrele pentru eliberarea lui Dinel  NU au fost abandonate

Demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie 2013, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet.

Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui grefierului-arhivar Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs. In februarie, Dinel Staicu-Nutu a fost PUS IN LIBERTATE.

Alte  trei dosare in care judecătoarele  au facut trafic de influenţă pentru interlopi

În cursul lunii decembrie 2012, inculpata Dinu Viorica, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia Penală, cu ajutorul inculpatei Costache Antonela Anemary, judecător la aceeaşi secţie penală, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale.


În cursul lunii noiembrie 2012, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile (intermediari ai lumii interlope), au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale.

Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro.

În cursul lunii februarie 2013, inculpata Cîrlan Angela, cu ajutorul inculpatului Neagu Leon Marius, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 11.000 euro şi de la inculpatul Catrin Marian ( din clanul Duduienilor)  suma de 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv. Având în vedere că demersurile de punere în libertate au eşuat, Cîrlan Angela i-a restituit lui Catrin Marian suma de 15.000 euro.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Costache Antonela Anemary, Dinu Viorica (judecatoare), Răducan Ileana Alina (avocata), Tudor Marian Vasile, Catrin Marian, Cîrlan Angela şi Neagu Leon Marius ( toti patru din lumea interlopa) pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Faţă de inculpaţii Vasilescu Sorin, Petre Daniel Costel şi Petre Daniela, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

La data de 13 martie 2013, Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia corporală, domiciliară şi informatică, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a inculpatelor Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica. La data de 14 februarie, CSM a dispus suspendarea din magistratură a judecătoarelor Costache şi Dinu.

 ––––––-

UPDATE ora 16.00 EXCLUSIV : Procurorii anticorupţie au mai reţinut şapte persoane: judecatoarele Costache si Dinu, interlopii Tudor Marian, Catrin Marian, Cârlan Angela si Leon Marius Neagu, si pe avocata lui Dinel Staicu, Alina Ileana Raducan. Interlopii racolau persoane cu probleme judiciare dispuse să dea mită pentru rezolvarea dosarelor penale.

 Nu au fost reţinuţi avocatul Dan Petre, sotia acestuia  şi nici grefierul-arhivar Sorin Vasilescu, ci doar învinuiţi.

În această fază a anchetei penale se va pune accent mai mult pe mita de 150.000 de euro plătită  judecătoarelor  Antonela Costache şi Viorica Dinu pentru eliberarea lui Dinel Nuţu (Staicu) în dosarul TRANSGAZ (prejudiciu de 11 milioane de euro).

UPDATE  ora 15.00  CSM a dispus suspendarea din magistratură a judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti deoarece procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală pentru mai multe fapte de corupţie. Viorica Dinu este acuzată de trafic de influenţă în formă continuată şi luare de mită, iar Antonela Costache de complicitate la trafic de influenţă, de trafic de influenţă şi de luare de mită, se precizează într-un comunicat CSM. 

––

UPDATE 10.30 Cum  ar fi ”aranjat” dosare penale  judecătoarele Costache şi Dinu

Judecătoarele Costache şi Dinu sunt acuzate până acum de patru fapte de trafic de influenţă, ceea ce înseamnă că ar fi intervenit în patru cazuri pentru a se obţine soluţii favorabile în dosare penale. Ar fi vorba atît de dosare ale unor interlopi, cât şi de dosare ale gulerelor albe, cum este fostul şef al SIF Oltenia, Dinel Nuţu (Staicu). Banii primiţi  numai pentru eliberarea lui Dinel Nuţu Staicu ar fi de 150.000 de euro, spun surse judiciare.

Dosarele penale ale interlopilor ar fi fost aranjate  prin ”dispariţia” unor probe din ele, probabil cu complicitatea unui arhivar sau a unui grefier, iar cele ale gulerelor albe prin expertize care ar fi anulat  prejudiciile sau prin masluirea repartizarilor aleatorii pentru ca ddosarele sa ajunga la judecatoarele Costache si Dinu, spun surse judiciare.

Ar fi vorba de o vasta şi complicată reţea de aranjat dosare penale, dosare care aparent nu au legături între ele, dar în care ar fi intervenit direct sau prin alte persoane judecătoarele  Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, reţinute de procurorii DNA.

Unul dintre dosare in care au intervenit cele două judecătoare este cu certitudine dosarul  ”TRANSGAZ”, in care a fost eliberat Dinel Nuţu, fost Staicu, in februarie anul acesta. In acest dosar, Dinel era acuzat de un prejudiciu de 11 milioane de euro.

 In reţeau aflată în vizorul procurorilor DNA ar fi  implicaţi judecători, avocaţi, arhivari, un grefier, oameni de afaceri suspectaţi sau chiar condamnaţi pentru fapte penale,  interlopi.

Fratele lui Dinel Staicu, săltat din Craiova. Dinel n-a fost deranjat, deocamdată

Mugurel Staicu, fratele lui Dinel, ar fi fost dus joi dimineaţă la DNA, fiind suspectat că a dat  150.000 de euro pentru eliberarea fratelui său, Dinel Nuţu (şi-a schimbat numele din Staicu în Nuţu înainte de a fi condamnat la şapte ani închisoare în dosarul falimentării Băncii Internaţionale a Religiilor). Dinel fusese reţinut în luna februarie anul acesta,  în dosarul ”TRANSGAZ”, instrumentat de actualul şef interimar al DNA, Călin Nistor.

 De asemenea, tot în această dimineaţă ar fi fost învinuită şi avocata lui Dinel, Alina Răducanu, prin care fratele Mugurel ar fi transmis mita către judecătoarele Costache şi Dinu.

Reamintim că dosarul ”TRANSGAZ” este o disjungere din dosarul ”Banca Internaţională a Religiilor”, instrumentata tot de seful interimar al DNA, Calin Nistor, în care Dinel Staicu a fost condamnat definitiv în lipsă la şapte ani închisoare cu executare. El a fost capturat în Ungaria, adus prin comisie rogatorie în România, unde condamnarea i-a fost anulată la Curtea de Apel Bucureşti de judecătoarele Liliana Bădescu şi Du­­mi­triţa Piciarcă.

 Cele două judecătoare de la Curtea de Apel au ajuns în aten­­ţia procurorilor Direcţiei Na­­­­ţionale An­ti­corupţie.  Piciarcă şi Bădescu au primit neînceperea urmăririi penale, însă în cazul lui Piciarcă procurorii DNA au descoperit un cerc relaţional suspect, judecătoarea fiind conec­tată la clanurile ţigăneşti printr-un alt  magistrat de la Tribunalul Bucureşti.

Probele procurorilor anticorupţie

În dosarul în care DNA a operat astă noapte reţinerea judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti există şi un AUTODENUNŢ, după cum spun surse judiciare.

De asemenea, ar exista si declaraţii ale unor făptuitori şi învinuiţi care descriu pe larg faptele, motiv pentru care NU au mai fost reţinuţi de procurori.

Alte probe ar fi interceptari telefonice şi ambientale, precum şi probe ridicate  prin percheziţiile corporale, domiciliare şi cele ridicate de la Tribunalul Bucureşti.

–––

UPDATE 8.00: Mai multe persoane au fost reţinute  în dosarul în care  judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu  de la Tribunalul Bucureşti au fost încătuşate, miercuri noapte, pentru trafic de influenţă şi luare de mită .

În acelaşi dosar au fost ridicaţi şi duşi la audieri avocaţii Alina Răducanu ( a fost avocata lui Dinel Staicu-Nuţu) şi Dan Petre, soţia acestuia din urmă, juristă de profesie , precum şi arhivarul Sorin Vasilescu, de la secţia penală a Tribunalului Bucureşti. DNA încă nu a confirmat oficial informaţiile.

Avocaţii sunt suspectaţi că ar fi fost intermediarii şpăgii între fratele lui Dinel Staicu pentru eliberarea acestui.  Exista si o alta grupare de interlopi de la care judecatoarele luau spagi spagi. Interlopii ar fi fost din clanurile Pian ( controleaza parte din Sectorul 5 al Capitalei) şi Duduianu ( controleaza parte din Sectorul 2 al Capitalei- zona complexului Lebăda).

Audierile, începute miercuri seara,  sunt în curs la DNA şi la această oră, aşa că încă nu se poate preciza câte persoane vor fi reţinute în acest dosar. Mita luată de cele două judecătoare ar fi de  150.000  numai pentru eliberarea lui Dinel Nuţu (Staicu).

La reţinere, cele două judecătoare au fost percheziţionate corporal, potrivit avizului dat de CSM ( vezi documentul), ceea ce înseamnă că este vorba şi de un posibil flagrant. In dosar ar exista şi un autodenunţ.

_ _ _ _

Judecătoarea ”Antonela SRL”, prietena ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, apropiată de interlopi

 Una dintre cele doua judecatoare acuzate de coruptie de la Tribunalul Bucuresti, Antonela Costache este  supranumita ”Antonela SRL”, spun surse din avocatură, pentru şpăgile pe care le-ar fi pretins pentru soluţii date în dosare. Ea ar fi avut relaţii în lumea interlopă.

 În decembrie 2012 i-a expirat mandatul de sefă de secţie penală la Tribunal, dar CSM nu i l-a reînnoit.

Antonela Costache apare şi în dosarul senatorului Cătălin Voicu, în declaraţia judecătorului Constatin Jipa ( prietenul lui Voicu) unde se precizează că judecătoarea făcea antecameră la vila politicianului PSD acuzat de corupţie  condamnat de prima instantă la 5 ani închisoare pentru obţinerea soluţiilor în dosare penale şi civile contra mită in valoare totala de peste 260.000 de euro). Judecătoarea voia sa-l roage pe Voicu să obţină o autorizaţie pentru un stalp de electricitate din faţa vilei sale din Voluntari.

De menţionat că în 2011, Antonela Costache, care are grad de judecător de Curte de Apel,   a vrut să promoveze la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost respinsă.

Dosarele pe care le-a judecat Viorica Dinu

A doua judecătoare acuzată de corupţie ar fi Viorica Dinu, despre care, in lumea juridică, se ştia că  ar fi corectă. Intre dosarele de care se ocupa Dinu se aflau dosarul lui Dan Voiculescu, al lui Sorin Ovidiu Vîntu ( dosarul de favorizare a infractorului Nicolae Popa, in care l-a condamnat pe pe magnat la doi ani de închisoare cu executare, dar a anulat convorbirile acestuia cu jurnaliştii de la Realitatea TV ), recursul de eliberare din puşcărie al lui Adrian Năstase, alte dosare. Tot ea insă a eliberat un chinez acuzat că şi-a tranşat  şi fiert două victime. După eliberare, chinezul a părăsit România. Ulterior , Curtea de Apel l-a condamnat în lipsă.

Legăturile cu familia Cămătarilor

Insa atat Costache, cat si Dinu au facut parte din completul care l-a eliberat in ianuarie anul acesta , inainte de termen,  pe Vasile Balint, zis Sile Camataru, pentru ca ar fi fost bolnav şi ar fi participat la zugrăvirea celulelor. Imediat dupa eliberarea, Sile Camataru a fost arestat pentru alte fapte penale, alaturi de fratele sau, Nutu Camataru.

In  dosarul judecătoarelor ar fi cercetaţi  şi doi avocaţi (ca intermediari al mitei), un grefier, un arhivar,  precum si mai mulţi lideri din lumea interlopa, spun surse judiciare.

Procurorii DNA au făcut aseară percheziţii la domiciliile judecătoarelor, le-au audiat astă noapte şi le-au reţinut 24 de ore. De asemenea, au ridicat dosare de la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoarele Costache şi Dinu urmează să fie prezentate joi seara în faţa instanţei de judecată  a Curţii de Apel Bucureşti pentru arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile, cerută de procurorii DNA.

Ce avere are familia judecătoarei  Antonela Costache

După cum România Liberă dezvăluia în 2011, familia judecătoarei Annemary Antonela Costache este foarte bogată. Sotul ei, Constantin Costache, consilier juridic,  a încasat 250.000 de euro numai dintr-un contract cu societatea Avicola SA, potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale din 2010. În dreptul soţului acesteia apar şi alte contracte încheiate de acesta cu  cinci societăţi comerciale din postura de consilier juridic. Firmele care l-au plătit pe soţul judecătoarei Costache în 2010 au fost Concordia A4, Internet City DOI, SC Prefabricate Vest, SC Genesis Developement şi SC Bucureşti Trading SA, controlate de magnatul imobiliar Liviu Tudor.

Potrivit declaraţiei de avere din 2012, Antonela Costache deţine un apartament şi o garsonieră în Bucureşti şi o vilă şi un teren intravilan în Voluntari, un autoturism Audi TT, conturi bancare de  circa 132.000 lei si 62.000 de euro, salariul judecătoarei pe 2011 a fost de 84.780 lei, iar sotul, consilier juridic la societăţile Concordia A4, Internet Cuty şi Genesis Development , a inregistrat in 2011 suma de 75.800 lei.

Ce avere are familia judecătoarei Viorica Dinu

Potrivit declaraţiei de avere din 2012, Viorica Dinu detine din 2008 un teren intravilan, un apartament şi două garsoniere în Bucureşti, un autoturism Volkswagen Golf, bijuterii in valoare de 10.00 de euro, nu are declaraţi bani in conturi bancare. In 2011, Viorica Dinu a avut venituri de 116173 lei, iar soţul ei, pensionar al Ministerului Administraţiei ţi Internelor, a declarat 57.960 lei. Din inchiriere apartament, în 2011,  a obţinut  3360 euro şi 7.200 lei.

Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

China desfășoară o patrulă de luptă în jurul Taiwanului: Xi Jinping subliniază „reunificarea națională”

Mai multe avioane și nave de război chineze au efectuat o patrulă de luptă în apropierea Taiwanului, începând cu noul an, în timp ce...

Reținere și apoi control judiciar pentru un bărbat din Giurgiu care și-a agresat fratele

Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, din localitatea Novaci, judeţul Giurgiu, a fost reţinut de poliţişti pentru violenţă în familie, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă