5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialReţeaua CSM s-a fisurat: în Consiliu au intrat patru noi judecători

Reţeaua CSM s-a fisurat: în Consiliu au intrat patru noi judecători

Patru judecători reformişti au reuşit să pătrundă în componenţa CSM, fapt care creează perspectivele unei mişcări de înnoire a sistemului de justiţie. La secţia de procurori, însă, vechea gardă şi-a conservat puterea. Raportul de forţe în favoarea reformiştilor ar putea fi întărit doar dacă Senatul va invalida şi mandatele pentru cele şase locuri ce ar urma să fie ocupate ilegal de actuali membri CSM.

Cine sunt noii membri ai secţiei de judecători a CSM

Patru judecători tineri – Adrian Toni Neacşu, Alexandru Şerban, Horaţiu Dumbravă şi Cristi Dănileţ – au reuşit să fisureze grupul vechilor membri ai CSM, criticaţi adesea pentru sprijinul pe care l-au acordat magistraţilor suspectaţi de corupţie şi pentru promovarea în funcţii de conducere pe criterii clientelare. Schimbările se termină însă aici. Doi foşti membri ai secţiei judecători a CSM, Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, şi-au păstrat locurile pentru un nou mandat de şase ani, fiind realeşi. În noul CSM se vor regăsi şi doi apropiaţi ai acestora, Marin Tudose şi Mircea Aron, aleşi ieri, precum şi Ana Lăbuş, care a rămas să-şi termine mandatul de şase ani, deşi această posibilitate nu este prevăzută de lege.

În această formulă, vechea gardă ar continua să deţină majoritatea, punând astfel sub semnul întrebării abandonarea vechilor practici ale CSM, pentru care România a fost mereu criticată în rapoartele Uniunii Europene. Ar exista totuşi şanse reale de înoire a CSM dacă Senatul ar invalida – aşa cum a anunţat şeful Comisiei Juridice, Toni Greblă – câştigarea alegerilor de către Bărbulescu şi Lupaşcu, pe motiv că legea interzice mandate succesive în CSM. Dacă cei doi vor fi invalidaţi de Senat, există probabilitatea ca locurile lor să fie ocupate de Dana Gârbovan (Curtea de Apel Cluj) şi Gabriela Bârsan (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), două judecătoare recunoscute pentru profesionalism şi imparţialitate. În acest fel s-ar schimba raportul de forţe în favoarea reformiştilor. De asemenea, dacă Senatul va anula hotărârea plenului CSM ca judecătoarea Ana Lăbuş să îşi continue mandatul, se vacantează încă un post ce poate fi ocupat de cei din noua generaţie de magistraţi, dornici să elimine practicile clientelare din Justiţie.

Secţia de procurori a CSM s-a „conservat”

Dacă la secţia de judecători a CSM există perspectivele unei schimbări de mentalitate, nu acelaşi lucru se poate afirma în acest moment şi pentru secţia de procurori. Aici, vechea gardă îşi păstrează influenţa prin menţinerea pe funcţii a doi membri (Bogdan Licu şi Graţiana Isac), prin realegerea lui Dan Chiujdea şi prin accederea unui procuror apropiat acestui grup (George Bălan). La această secţie se poate vorbi de înoire doar dacă Bogdan Licu, Graţiana Isac şi Dan Chiujdea vor fi invalidaţi de Senat şi dacă în locul lor vor accede procurori care au protestat, alături de judecătorii Neacşu, Şerban, Dumbravă, Dănileţ şi alţi 400 asemenea lor, împotriva magistraţilor corupţi şi a promovării pe criterii clientelare. Rezultatul alegerilor de ieri poate fi interpretat şi astfel: procurorii, nefiind inamovibili ca judecătorii, nu dau încă dovadă de curaj să se organizeze şi să critice practicile clientelare de până acum pentru a-i înlocui în CSM pe reprezentanţii grupului care a atras asupra României numeroase critici internaţionale.

Modernizarea justiţiei, la mâna Senatului

Hotărârile CSM, care au rolul strategic de a reforma justiţia din România, se iau în plenul de 19 membri, dintre care nouă sunt judecători, cinci sunt procurori , doi sunt din partea societăţii civile şi sunt aleşi de Senat, iar ultimii trei sunt membri de drept ai CSM respectiv, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Emilia Stancu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Dacă Senatul va valida alegerile de ieri, raportul va fi în defavoarea reformiştilor. Dacă va invalida realegerea a patru actuali membri CSM şi va organiza alegeri şi pentru ceilalţi trei rămaşi pe funcţii, raportul de forţe se poate schimba. În urmă cu două zile, Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice din Senat, a declarat că va invalida candidaturile actualilor membri ai CSM şi va impune organizarea de alegeri pentru cei trei membrii CSM „conservaţi”.

SECŢIA JUDECĂTORI

La nivelul  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au candidat trei judecători pe două locuri în CSM. Au câştigat:

1.Lidia Bărbulescu

2. Mircea Aron

La nivelul Curţilor de Apel au candidat opt judecători pe trei locuri. Au câştigat :

3.Dan Lupaşcu ( Curtea de Ape Bucureşti) reales cu 461 voturi

4.Alexandru Şerban ( Curtea de Apel Braşov)  383 voturi

5.Horaţiu Dumbravă ( Curtea de Apel Târgu Mureş)   313 voturi 

La nivelul Tribunalelor au candidat nouă judecători pe un singur loc. A câştigat:

6.Adrian Toni Neacşu  (Tribunalul Focşani) ales cu peste 300 voturi

La nivelul Judecătoriilor au candidat trei judecători pe două locuri. Au câştigat:

7.Marin Tudose ( Judecătoria Sectorului 3)       956 voturi

8. Cristi Dănileţ ( Judecătoria Oradea)    812 voturi

Pe locul nouă îşi va continua mandatul judecătoarea Ana Lăbuş.

SECŢIA PROCURORI

Pentru Parchetele Judecătoriilor -un loc; a câştigat :

1. Dan Nicolae Chiujdea – Parchetul Sectorului 1 Bucureşti 600 voturi

Pentru Parchetele Tribunalelor – un loc (din două existente în CSM); a câştigat :

2. Oana Schmidt Hăineală – Parchetul Tribunalului Braşov   155 voturi

Pentru Parchetele de pe lângă Curţile de Apel – un loc; a câştigat :

3 . George Bălan – Parchetul Curţii de apel Bucureşti        (confirmat)

Îşi vor continua mandatele Bogdan Licu ( Parchetul Tribunalului Bucureşti) şi Graţiana Isac ( DIICOT).

Prima oară în CSM

Reformiştii Horaţiu Dumbravă(stânga), Adrian Neacşu(centru), Cristi Dănileţ (dreapta) şi Alex Şerban fac parte din grupul de 400 de magistraţi  care au protestat atunci când CSM a evitat să-i sancţioneze şi să-i suspende  pe judecătorii Florin Costiniu şi Cristian Jipa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, puşi sub învinuire în dosarul penal în care a fost arestat senatorul PSD Cătălin Voicu, acuzat de luare de mită în schimbul promisiunii de a obţine hotărâri judecătoreşti favorabile clienţilor săi.

Cele mai citite

Apple lucrează la o nouă aplicație numită „Invites”

Apple ar putea lucra la o nouă aplicație numită „Invites”, care promite să revoluționeze modul în care utilizatorii își organizează și partajează invitațiile la...

3 soluții profesionale pentru desfundarea țevilor de canalizare

Cei care s-au confruntat cu o țeavă de canalizare înfundată știu cât de neplăcută poate fi situația. Fie că vorbim de acumulări de grăsimi,...

Contracandidatul lui Viktor Orban, abordare pragmatică în relațiile cu Rusia. Ce spune despre NATO și UE

Peter Magyar, liderul partidului de opoziție Tisza, reprezintă o provocare serioasă pentru Viktor Orban în alegerile din 2026, promovând o viziune diferită pentru viitorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă