Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat în ultima jumătate de an mai multe hotărâri care încalcă legea şi conservă prezenţa unora dintre membrii săi în viitoarea componenţă a acestui organism.
După cum se ştie, CSM a fost criticat în toţi anii în rapoartele de ţară ale UE, în principal pentru că i-a protejat pe magistraţii suspectaţi de corupţie sau acuzaţi de incompetenţă. De asemenea, CSM fost acuzat că a făcut promovări în funcţii de conducere sau la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe criterii clientelare. Justiţia riscă să reediteze practicile de până acum dacă alegerile pentru componenţa CSM, ce sunt programate pentru data de 1 noiembrie, nu vor respecta standardele legalităţii moderne şi europene, stabilite încă din aprilie 2005, prin modificarea legii de organizare şi funcţionare a CSM. Comisia Europeană şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au atenţionat România că vor urmări cu interes respectarea normelor procedurale în cadrul alegerilor în cadrul CSM. „Este guvernul magistraţilor, motiv pentru care procesul de selecţie prin intermediul căruia sunt organizate alegerile pentru CSM trebuie să respecte standarde foarte înalte. Mă refer la faptul că procesul de alegere a membrilor trebuie să fie nu doar corect, ci şi să elimine orice suspiciune de incorectitudine, fiindcă orice suspiciune va submina credibilitatea CSM şi a întregului sistem judiciar”, a spus, de curând, ambasadorul Gitenstein la o dezbatere organizată de fundaţiile „Konrad Adenaur” şi „Freedom House”.
Viciile alegerilor pentru CSM
Dacă e să analizăm hotărârile de până acum ale CSM în privinţa alegerilor, avem serioase temeiuri de îngrijorare. Acest lucru, deoarece Consiliul nu a respectat trei reguli moderne ale legislaţiei în vigoare. În primul rând, legea spune că nu au voie să candideze membrii actualului CSM pentru un nou mandat de şase ani. CSM a hotărât însă că se poate, motiv pentru care vor candida din nou, cu şanse mari, controversaţii magistraţi Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu, Dan Chiujdea, Cristian Deliorga. În al doilea rând, legea prevede că nu pot candida cei care nu au lucrat efectiv în instanţa pentru care candidează. În această situaţie se află din nou Lupaşcu, Deliorga, Chiujdea, care nu au profesat în ultimii ani, pentru că au fost detaşaţi la CSM, dar şi candidata Lidia Barac, care a lucrat în ultimul timp la Ministerul Justiţiei ca secretar de stat. În al treilea rând, legea stipulează că alegerile generale se fac o dată la şase ani pentru toţi membrii CSM. Ei bine, actualul CSM a considerat că mandatele magistraţilor Bogdan Licu, Graţian Isac şi Ana Lăbuş – înlocuitorii, în CSM, ai altor magistraţi care s-au pensionat sau au demisionat – vor expira abia după ce se epuizează mandatul de şase ani. Deci ei vor rămâne şi în componenţa noului CSM. Nu aceeaşi măsură a fost aplicată însă membrilor societăţii civile în CSM pentru care Senatul a propus noi candidaţi. Surse din cadrul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România spun că „CSM a hotărât astfel, doar pentru conservarea puterii grupului dur, reprezentat de Lupaşcu, Bărbulescu, Deliorga, Chiujdea, Isac, Licu, Lăbuş, şi mai nou, Lidia Barac”.
Cristian Deliorga, candidat pentru un nou mandat: „Legea îmi permite”
Cristian Deliorga, procuror implicat în scandaluri de corupţie ne- a spus că nu lasă locul altui candidat care ar trebui să fie model de moralitate pentru că „legea îmi permite să candidez”. Menţionăm că are mari şanse să fie reales, deoarece CSM l-a eliminat din cursă pe Ştefan Crişu, favoritul procurorilor după cum am relatat în ediţia de ieri.
Laura Ştefan – SAR: „Există riscul invalidării alegerilor”
„Toate aceste probleme vulnerabilizează alegerile pentru CSM, existând riscul invalidării acestora de către Senat. Un proces corect şi transparent pentru alegerile pentru CSM este esenţial din perspectiva primei condiţionalităţi monitorizate de Comisia Europeană”, spune Laura Ştefan de la Societatea Academică Română.
Florica Bejinariu – preşedinte CSM: „Alegerile respectă legea”
Florica Bejinariu, actualul preşedinte al CSM, susţine că regulile pentru alegeri respectă legalitatea. „Aşa a hotărât CSM în plenul său”, ne-a spus Florica Bejinariu. Când am întrebat-o care crede cum va fi evaluarea ambasadorului Mark Gitenstein – Bejinariu a participat la întâlnirea cu ambasadorul american -, preşedintele CSM ne-a închis telefonul.