România a depus două plângeri împotriva Comisiei Europene pentru a contesta cotele repartizate pentru emisii de dioxid de carbon şi modul lor de calculare, dar procedura este în prezent suspendată la tribunalul UE, în aşteptarea rezolvării unor cauze similare, informează NewsIn.
România a contestat la sfârşitul anului 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două decizii ale Comisiei Europene referitoare la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au făcut şi alte state membre UE, printre care Polonia, Estonia sau Bulgaria.
Prin prima decizie a Comisiei contestată de România a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru România pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru România în perioada 2008-2012.
România a contestat şi modul de calcul utilizat de CE, susţinând că a fost unul „netransparent”, modificat în 2007, care a fost aplicat doar în cazul României şi Bulgariei.
Astfel, România a depus două plângeri împotriva Comisiei la data de 22 decembrie 2007. Acestea au fost înregistrate de către serviciul de grefă al Tribunalului de Primă Instanţă şi au primit numerele T-483/07 şi T-484/07.
Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a precizat, la solicitarea NewsIn, că procedura în faţa Tribunalului UE în cauzele T-483/07 şi T-484/07 este suspendată până la pronunţarea Hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauzele C-504/09P şi C-505/09P aflate pe rolul acesteia. Aceste din urmă cauze reprezintă recursuri formulate de Comisia Europeană împotriva hotărârilor pronunţate de Tribunalul UE în cauzele T-183/07, Republica Polonă versus Comisia Europeană, şi, respectiv T-263/07, Republica Estonia versus Comisia Europeană.
În primă instanţă, Tribunalul UE de hotărât anularea deciziilor Comisiei Europene privind planurile naţionale de alocare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră notificate de Republica Polonă şi respectiv de Republica Estonia, pentru perioada 2008 – 2012.
Respectivele hotărâri au creat o jurisprudenţă favorabilă celorlalte state membre, care au introdus astfel de acţiuni în anulare a deciziilor Comisiei Europene, printre care şi România, arată DAE.
„Având în vedere cele două recursuri aflate pe rolul Curţii de Justiţie şi faptul că prin acestea se pot invalida concluziile Tribunalului UE, acesta a decis suspendarea cauzelor similare cu care a fost sesizat, inclusiv cauzele T-483/07 şi T-484/07, România în contradictoriu cu Comisia Europeană, până la pronunţarea hotărârilor Curţii de Justiţie în cauzele C-504/09P şi C-505/09P”, potrivit DAE.
România va acţiona, în continuare, în conformitate cu instrucţiunile Tribunalului UE cu privire la demersurile procedurale viitoare în cauzele T-483/07 şi T-484/07, dă asigurări DAE.
Înainte de suspendarea celor două cauze, fusese încheiată faza scrisă a procedurii în faţa Tribunalului UE, urmând să fie organizată, dacă este cazul, o fază orală.
În afară de contestarea cotelor repartizate pentru certificatele de emisii de carbon, România nu a mai făcut alte plângeri şi nu a mai recurs la Tribunalul UE pentru a-şi susţine cauza în alte eventuale teme de contencios pe care le-ar putea avea cu CE sau cu alte state membre. Potrivit DAE, România nu este reclamant în nicio altă cauză în afară de T-483/07 şi T-484/07.