3.8 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcesul „Poşta" - de ce a vrut Chiuariu secretizarea?

Procesul „Poşta” – de ce a vrut Chiuariu secretizarea?

Ministrul Dan Nica a fost audiat de judecătorii Curţii Supreme în dosarul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu. Acesta din urmă le-a solicitat magistraţilor ca totul să se deruleze cu uşile închise.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a continuat marţi judecata în cel de-al doilea dosar „Poşta”, în care principalii inculpaţi sunt fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy.

Astfel, la acest termen a fost audiat chiar actualul ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Victor Ponta, Dan Nica, deţinător al acestei funcţii şi în Guvernul Adrian Năstase. De altfel, la momentul trimiterii în judecată a lui Chiuariu şi Nagy, din dosarul celor doi a fost disjuns un alt dosar în care sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu chiar Dan Nica şi fostul ministru al Finanţelor, Varujan Vosganian, iar omul de afaceri Sorin Creţeanu pentru complicitate la abuz în serviciu. Contactat de „România liberă” referitor la situaţia acestui dosar, ministrul Dan Nica ne-a declarat că nu are cunoştinţă des această cauză şi că nu a primit vreo comunicare de la DNA în legătură cu dosarul.

În faţa Curţii Supreme Nica a dat declaraţii în legătură cu emiterea mai multor certificate de proprietate din perioada când era ministru în Guvernul Năstase.

Înainte de audierea lui Dan Nica, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a cerut secretizarea şedinţelor de judecată până la pronunţarea sentinţei. Principalul motiv invocat de acesta a fost faptul că o parte a mass-media ar fi relatat trunchiat aspecte din procesul său, lucruri care au fost folosite pentru a fi el ulterior defăimat politic de către un alt fost ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

Completul de judecată a respins cererea lui Chiuariu, arătând că argumentele invocate nu reprezintă motive pentru a secretiza un proces, preşedintele completului de judecată susţinând în continuare că cercetarea judecătorească se apropie de final, fiind administrate toate probele acuzării, rămânând doar de audiat câţiva martori în apărare.

Tudor Chiuariu şi mai mulţi foşti oficiali şi reprezentanţi ai Poştei Române, inclusiv fostul director general Mihai Toader, sunt acuzaţi de procurorii DNA că ar fi prejudiciat statul cu 8,6 milioane euro după ce au transferat un imobil din proprietatea publică a statului către compania privată Imopost Developments SA. Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy au emis un act normativ care schimba statutul clădirii, astfel încât aceasta să poată fi preluată de Imopost, deşi exista un litigiu privind dreptul de proprietate a clădirii.

Asociatul lui Guşă din Petromservice, condamnat la opt ani de închisoare

În urmă cu aproape două săptămâni, Tribunalul Bucureşti a dat verdictul în primul dosar Poşta Română, unde afaceristul Maricel Păcuraru a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru spălare de bani. Faţă de Păcuraru, magistraţii au luat şi măsura interdicţiei de a părăsi ţara, acesta fiind suspectat că vrea să plece după ce nu s-a mai prezentat la ultimele termene ale procesului de la tribunal. În acelaşi dosar, Tribunalul Bucureşti l-a mai condamnat pe fostul director general al Companiei Poşta Română, Mihai Toader, la şase ani de închisoare cu executare, pentru afacerea poliţelor de asigurare pentru angajaţi unde între firmele de asigurări şi Poşta Română a mai fost interpusă fictiv o societate controlată de apropiaţii lui Păcuraru.  

Cele mai citite

Jaqueline Cristian, prima româncă în turul 2 la Australian Open 2025! Victorie muncită împotriva Petrei Martic

Jaqueline Cristian a reușit o performanță importantă la Australian Open 2025, devenind prima româncă ce accede în turul secund. Sportiva de pe locul 82...

Jaqueline Cristian, prima româncă în turul 2 la Australian Open 2025! Victorie muncită împotriva Petrei Martic

Jaqueline Cristian a reușit o performanță importantă la Australian Open 2025, devenind prima româncă ce accede în turul secund. Sportiva de pe locul 82...

Sindicatele din Educație cer ca dosarele de burse sociale să fie gestionate de primării, nu de profesori

Sindicatele au cerut o abordare mai clară și eficientă a proceselor administrative, pentru a reduce povara birocrației asupra cadrelor didactice În cadrul primei întâlniri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă