Selecţia procurorului general şi a procurorului-şef al DNA va fi reluată de la zero. Anunţul premierului Victor Ponta vine la nici o săptămână de la refuzul Preşedinţiei de a gira propunerile avansate de ministrul Justiţiei şi la câteva zile de la vizita tensionată a Monei Pivniceru la Bruxelles.
Premierul Victor Ponta şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, au declarat ieri, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-au întâlnit cu membrii Secţiei pentru Procurori, că se va declanşa o nouă procedură pentru selecţia şefului DNA şi al Parchetului General. Afirmaţia lui Ponta vine la scurt timp după vizita ministrului Justiţiei la Bruxelles, unde a avut o întâlnire extrem de rece cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day. Potrivit surselor RL, oficialul de la Bruxelles i-a cerut lui Pivniceru să organizeze o selecţie transparentă pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA, atenţionând-o totodată că statutul independent al procurorilor nu trebuie schimbat. De asemenea, liderii europeni i-ar fi amintit ministrului român că raportul MCV de la sfârşitul lunii în curs va reflecta şi situaţia conflictuală din CSM (din care ministrul face parte), unde a fost boicotată alegerea conducerii.
Întrebat cum vede procedura transparentă pe care a anunţat-o ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, respectiv ca la audierea candidaţilor pentru conducerile Ministerului Public, respectiv DNA, să aibă acces presa, Daniel Morar a răspuns rezervat: „Aşteptăm să vedem”.
Daniel Morar a declarat însă că speră să se termine procedura de selecţie a procurorilor-şefi până la expirarea delegării sale în funcţia de prim-adjunct al procurorului general. Delegarea expiră pe 2 aprilie şi nu mai poate fi prelungită.
Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European, ca de altfel şi ambasadori ai statelor occidentale la Bucureşti, cu democraţii consolidate, au fost sesizaţi, înainte de vizita Monei Pivniceru la Bruxelles, de o petiţie, semnată online de aproape 4.000 de cetăţeni români, denumită „Pentru un C.S.M. puternic, pentru o Justiţie independentă, pentru viitorul ţării”.
În petiţie au fost denunţate în principal interferenţele politicului în alegerea conducerii CSM, intenţia USL de a subordona Justiţia.
Decizia privind reluarea procedurii de selecţie a celor doi procurori de la vârful Parchetului General şi DNA vine la mai puţin de o săptămână după ce preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile avansate de Mona Pivniceru: Tiberiu Niţu (procuror general) şi Ioan Irimie (procuror-şef al DNA).
„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arăta în comunicatul transmis vineri de Administraţia Prezidenţială.
„Procurorii să rămână magistraţi”
Tot ieri, premierul Ponta a subliniat că nu este de competenţa ministrului Justiţiei să numească procurori. „Procurorii să rămână magistraţi, dar în viitor trebuie să fie independenţi.(…) Adică din punct de vedere ierarhic, să nu mai existe control ierarhic. (…) Ministrul Justiţiei, om politic, se ocupă de politici publice .(…) Dacă nu mai avem control ierarhic, ideea de subordonare dispare”, a precizat Victor Ponta. În acelaşi timp, şeful Executivului a explicat că Guvernul nu doreşte să se implice în organizarea CSM, deoarece „judecătorii şi procurorii ştiu să-şi apere singuri independenţa.
Întrebată cum comentează afirmaţia premierului privind revizuirea Constituţiei în ceea ce priveşte procurorii, şefa Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a replicat: „A fost dintotdeauna dorinţa sistemului ca numirile să fie făcute la nivelul forului magistraţilor. Aici vorbim însă de o procedură de revizuire a Constituţiei”.