8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialPredoiu: Tema răspunderii magistraţilor a devenit fierbinte din cauza politicilor indulgente

Predoiu: Tema răspunderii magistraţilor a devenit fierbinte din cauza politicilor indulgente

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că prin recrutările superficiale în sistem, prin toleranţa la indisciplină, neprofesionalism şi chiar corupţie, vechile Consilii Superioare ale Magistraturii (CSM) au făcut ca tema răspunderii magistraţilor să devină fierbinte, potrivit Mediafax.

„Răspunderea este reclamată de public atunci când încrederea dispare. Viceversa este valabilă. De aceea am spus că, pe termen lung, politica indulgentă a Consiliilor Superioare a fost perdantă”, a subliniat ministrul Predoiu.

Potrivit demnitarului, soluţiile tehnice ce vor fi gândite trebuie să fie armonizate cu cele din legislaţia altor ţări membre europene, pentru că România s-a angajat ca stat să tindă către această armonizare, în general.

„Privind la dreptul statelor europene, remarcăm o diversitate de soluţii care exprimă prin ea însăşi, pe de o parte, dificultatea problemei, pe de altă parte, dependenţa soluţiilor de tradiţiile sistemului judiciar, modul de dezvoltare a instituţiilor şi mentalităţilor de-a lungul vremii şi încrederea pe care cetăţenii o au în magistraţi”, a susţinut ministrul.

Totodată, demnitarul a arătat că există în orice caz un numitor comun, şi anume acela că în statele în care a fost instituit un mecanism de răspundere materială a magistraţilor pentru erorile judiciare, aceasta nu este condiţionată de răspunderea penală sau disciplinară, „lucru absolut firesc”.

„O dificultate particulară pentru găsirea unei soluţii ultra protective pentru magistraţi, de genul celei din Luxemburg, sau pur şi simplu nereglementarea răspunderii materiale a magistraţilor, cum e cazul în Anglia şi Germania, este lipsa încrederii cetăţenilor noştri în sistemul judiciar”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Din păcate, a spus Predoiu, concluzia este valabilă şi pentru profesia de avocat şi cea de executor judecătoresc.

„Şi acolo s-a făcut politică disciplinară indulgentă, care a afectat sistemele respective şi actul de justiţie”, a afirmat demnitarul, adăugând că dovadă stau cazurile anchetate sau trimise în judecată în care sunt găsite acţionând concertat infracţional notari, avocaţi, executori, magistraţi.

„Aceste cazuri izolate distrug reputaţia profesiilor juridice şi a Justiţiei”, a spus Predoiu.

El a adăugat că un alt aspect interesant desprins din alte sisteme este cel al asigurării profesionale.

„În Italia, asociaţiile profesionale ale magistraţilor s-au implicat în negocieri cu firmele de asigurări şi au creat un astfel de sistem de asigurare”, a mai spus ministrul Predoiu.

Cele mai citite

Vot istoric: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova și referendum pentru viitorul european

Zeci de mii de moldoveni vor vota și din România, unde sunt deschise 16 secții de votare Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00,...

Bursa de la București a scăzut în fiecare zi a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti a înregistrat a cincea sesiune consecutivă de scăderi în 7 zile Dinamica indicelui a fost determinată...

Maia Sandu: Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei

Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea va continua cu noi, a afirmat Maia Sandu Preşedinta pro-occidentală Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă