2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialPredoiu: Comentariile Olandei despre România sunt inacceptabile

Predoiu: Comentariile Olandei despre România sunt inacceptabile

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, într-un interviu la RFI, că evaluarea Olandei, care pune la îndoială statul de drept din România, este „inacceptabilă”.

„Noi ne dorim o îmbunătăţire permanentă nu numai a statului de drept, ci în general a construcţiei europene, o respectare a regulilor europene în toate privinţele, inclusiv privind accesul pe piaţa muncii, o Uniune Europeană mai puternică, mai deschisă spre competiţie, toate aceste lucruri le dorim şi noi”, a spus ministrul Justiţiei, în replică la declaraţia ministrului olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, potrivit căreia „statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România”.

Cătălin Predoiu a reafirmat că nu trebuie făcută o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi intrarea în spaţiul Schengen, susţinând că „e momentul să se constate eforturile României şi să se arate mai multă solidaritate europeană faţă de acest proiect” al reformei justiţiei.
„Noi vom continua să le explicăm că nu trebuie făcută această legătură” între MCV şi Schengen, a spus ministrul Justiţiei.

Predoiu a anunţat că este posibil să facă o vizită în Olanda, în luna septembrie.

„Noi am discutat cu domnul Ben Knapen la Bucureşti, a plecat extrem de încântat de la Ministerul Justiţiei. Merg, probabil, dacă se confirmă programul, în Olanda, în septembrie. Vom continua să arătăm realitatea. Suntem pe un drum foarte bun. Ni s-a cerut un raport bun, îl avem, este pe masă”, a adaugat ministrul Justiţiei.

„Aşteptăm cu încredere luna septembrie şi cu argumente. Argumentele pot fi întotdeauna mai bine explicate, mai bine pledate, noi vom continua acest demers”, a conchis Cătălin Predoiu.

Ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, spunea miercuri, într-o declaraţie remisă RFI după publicarea raportului MCV privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, că „statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România”. „Se pare că sunt făcuţi paşi mici înainte, cu dificultate şi că sunt necesare mai multe rezultate concrete”, a afirmat Ben Knapen.

Potrivit lui Knapen, Guvernul olandez va ţine cont de rapoartele Comisiei Europene când va decide dacă să susţină sau nu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, subliniind că cele două ţări nu combat eficient corupţia şi infracţionalitatea.

Olanda s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, condiţionând integrarea celor două state de progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit de CE.

„La fel ca şi Comisia Europeană, Olanda a observat şi eforturile majore efectuate de Bulgaria şi România în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate. Cu toate acestea, se pare că au fost făcuţi doar paşi mici, cu dificultate, şi nu au fost obţinute rezultatele necesare. Nici Bulgaria şi nici România nu au reuşit să aplice principiile statului de drept”, a subliniat Knapen, citat de site-ul Novinite.com.

Knapen a subliniat că aceasta este reacţia preliminară a Guvernului olandez, precizând că o evaluare detaliată a raportelor referitoare la cele două ţări va fi prezentată Parlamentului de la Haga până la sfârşitul lunii august.

Potrivit secretarului de stat, Olanda va încerca să stabilească dacă progresele înregistrate de Bulgaria şi România sunt ireversibile în domeniile vizate de MCV înainte de a decide dacă va susţine aderarea celor două state la Schengen.

Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă