Procurorii DIICOT desfăşoară, miercuri dimineaţa, 31 de percheziţii în judeţele Botoşani, Prahova, Constanţa, Călăraşi, Dolj, Bacău şi Mureş, pentru destructurarea unei grup infracţional, din care fac parte peste 40 de români şi moldoveni, specializat în înşelăciune şi evaziune fiscală cu cereale, relateaza NewsIn.
Potrivit unui comunicat remis miercuri, au loc 12 percheziţii în Botoşani, opt în Prahova, trei în Constanţa, patru în Călăraşi, două în Dolj şi câte una în Bacău şi Târgu Mureş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, alcătuit din peste 40 de persoane, cetăţeni români şi moldoveni, specializat săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. În fapt, se reţine că, sub coordonarea liderilor grupării, membrii acesteia achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate.
Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de însoţire a mărfii, şi livrate către bazele mari de achiziţie, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către învinuiţi, iar sumele de bani reprezentând preţul cerealelor erau direcţionate în conturile societăţilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, în numerar, de către membrii grupării.
În acest scop, spun procurorii, au fost înfiinţate peste 30 de societăţi comerciale, care erau folosite o perioadă limitată de timp, acumulând datorii semnificative către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, după care activitatea comercială a firmelor înceta, consecinţa directă fiind eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente.
O altă modalitate de acţiune a grupării a constat în racolarea de noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova şi determinarea acestora să semneze documentele de înfiinţare sau preluare a unor firme tip „fantomă”, societăţi utilizate de către membrii grupării în derularea activităţilor infracţionale. După o perioadă scurtă de activitate comercială, fără plata taxelor aferente activităţii desfăşurate, se efectua schimbarea fictivă a sediului social şi era distrusă evidenţa contabilă, în scopul împiedicării controlului fiscal şi stabilirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat până la acest moment ca fiind de 500.000 de euro.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani au fost conduse 47 de persoane în vederea audierii.