11.9 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialPartenerii lui Shimon Naor, lăsaţi liberi

Partenerii lui Shimon Naor, lăsaţi liberi

În timp ce în România partenerii de afaceri ai traficantului de arme Shimon Naor au fost puşi în libertate pe rând, Tribunalul de Mare Instanţă Paris reia peste două săptămâni procesul de extrădare a israelianului.

Principalii parteneri de afaceri din Ro­mâ­nia ai trafi­can­tului de arme Shimon Naor sunt liberi sau pe cale de a fi eliberaţi de instanţele româneşti. Ei au fost condamnaţi, în 2006, la câte şase ani de detenţie pentru că l-au ajutat pe israelianul Naor să vândă arme în ţările africane şi arabe supuse embargoului, pre­cum Etiopia. Eliberarea oame­nilor lui Shimon Naor face ca el să rămână singurul membru al reţelei rămas după gratii, în prezent în Franţa. Săptămâna trecută a avut loc primul termen al procesului de extrădare a acestuia către România, pentru executarea pedepsei de 11 ani de închisoare, stabilită de Curtea Supremă în 2006. Magistraţii parizieni au decis amânarea cu două săptămâni a cauzei, din motive procedurale.

Moldoveanul Busuioc, aproape „afară”

Unul dintre oamenii de bază ai „grupării Naor”, cetăţeanul mol­dovean Ion Busuioc, singurul care se mai afla în arest în România, este la un pas de a ieşi din închisoare, după decizia Judecătoriei Sectorului 4 din 12 mai de a-l elibera. El a fost încarcerat în august 2007, când a fost prins pe terasa Hotelului Marriott din Capitală, în urma unei operaţiuni coordonate de foştii procurori Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea. Sursele RL spun că partenerul lui Naor a fost identificat în timpul unei anchete DIICOT în cadrul căreia era monitorizat un traficant de droguri care „opera” în Constanţa. De altfel, ancheta procurorilor români a scos la iveală că, până să fie prins, Ion Busuioc făcea afaceri prin interpuşi în Constanţa. Moldoveanul avea condamnarea pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încă din 2006, când a primit şase ani de închisoare pentru complicitate la contrabandă cu armament.

Motivele eliberării lui Busuioc încă nu se cunosc, judecătorii bucureşteni nefinalizând redactarea hotărârii, a declarat pentru RL purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sectorului 4, Daniela Pantazi. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de procurori.

Jeni Măntescu, eliberată din 2008

Un alt membru al „reţelei Naor” a fost eliberat încă din 2008: Jeni Măn­tescu, cea care a condus re­pre­zentanţa din România a firmei Orient Energy Agen­cies&Services Limited Israel, societate prin intermediul căreia traficantul Shimon Naor exporta armamentul în ţările arabe. Po­tri­vit procurorilor, Măntescu fal­si­fica certificatele de destinaţie ale armamentului pe care firma Orient Energy le prezenta auto­ri­tăţilor române în domeniu. Ea a fost condamnată la şase ani de închisoare, pedeapsa rămânând definitivă în 2006. În luna noiem­brie a aceluiaşi an, Măntescu a fost extrădată din Liban, mai exact de la Beirut. Judecătoria Ploieşti a admis, pe 29 mai 2008, ce­rerea de eliberare condiţionată formulată de Jeni Măntescu. Magistraţii prahoveni arată în decizia de eliberare că fosta aso­ciată a lui Naor mai avea de exe­cutat 1.558 de zile de închisoare.

Omar a spus că armele furnizate lui Saddam Hussein (…) veneau din Trans­nistria, intermediate de Anatolie Josanu şi Ion Busuioc şi li­vrate de compania moldovenească Jet Line, proprietate a lui Victor Bout.

 

De la Omar Hayssam la Busuioc

Fostul procuror Ciprian Nastasiu dezvăluie, în cartea „Prădarea României”, că Ion Busuioc avea legături cu sirianul Omar Hayssam, dar şi cu cel mai important traficant de armament din lume, rusul Victor Bout. „Omar a spus că armele furnizate lui Saddam Hussein, în special între 2000 şi 2002, veneau din Transnistria, intermediate de Anatolie Josanu şi Ion Busuioc şi livrate de compania moldovenească Jet Line, proprietate a lui Victor Bout, care avea un cuvânt greu de spus în reţeaua traficului de armament”, spune Ciprian Nastasiu. Despre Busuioc, fostul procuror susţine că a lucrat pentru armata rusă în domeniul aprovizionării şi că a fost colonel în serviciile secrete ale armatei ruse.

Cele mai citite

Vreme neobișnuit de caldă pe 8 ianuarie: Unde se vor înregistra 18 grade

Astăzi, 8 ianuarie, vremea aduce temperaturi primăvăratice, mai calde decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. În Dobrogea și Bărăgan, maximele vor ajunge...

Rata șomajului, în scădere uşoară. Tinerii rămân cei mai vulnerabili

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor Rata şomajului în luna noiembrie 2024, ajustată sezonier, a...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...
Ultima oră
Pe aceeași temă