7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialNecolaiciuc rămâne în arest. Ce-l aşteaptă de acum încolo pe "Ţarul CFR"

Necolaiciuc rămâne în arest. Ce-l aşteaptă de acum încolo pe „Ţarul CFR”

Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost audiat ieri de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 în toate cele patru dosare în care au fost emise mandate de arestare preventivă pe numele acestuia. Potrivit specialiştilor contactaţi de RL, în această fază procesuală magistraţii nu fac altceva decât să îl audieze, pe scurt, în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Ulterior, Mihai Necolaiciuc va ajunge în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, chiar dacă avocaţii pot contesta arestarea, iar procesele de corupţie îşi urmează cursul. Apărătorii lui Mihai Necolaiciuc  speră însă să obţină eliberarea clientului chiar de la Judecătoria Sectorului 1. 

Pe  cel supranumit odată „Ţarul CFR”, a venit ieri să îl vadă la judecătorie şi actuala sa soţie, dar şi Chiriac Tonea, un afacerist trimis în judecată de DNA pentru pentru o afacere suspectă de spălare de bani, care a implicat şi instituţia condusă la începutul anilor 2000 de Mihai Necolaiciuc.

Decizia de extrădare a lui Necolaiciuc ar fi legată de trei din cele patru dosare în care procurorii români au cerut acest lucru. În cealaltă speţă, aflată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, magistraţii nu se pot pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei fostului şef al CFR cât timp instanţa română nu a primit încă o decizie a justiţiei din Statele Unite.

Oficialii SUA aşteaptă  semnale „puternice”

Americanii speră că aducerea lui Mihai Necolaiciuc în România şi un proces echitabil vor trimite un puternic semnal, şi anume că actele de corupţie nu vor fi tolerate, indiferent de nivel, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Reprezentanţa diplomatică mai menţionează contribuţia autorităţilor americane care, de la începutul anului 2007 , au demarat investigaţii amănunţite cu privire la fuga lui Necolaiciuc în SUA. În urma anchetei, în 2009 Mihai Necolaiciuc a fost arestat în West Palm Beach, Florida, şi reţinut în aşteptarea audierii privind extrădarea. La 1 martie a.c. judecătorul Douglas N. Frazier a admis cererea de extrădare, iar pe 8 aprilie secretarul de stat, Hilary Clinton, a semnat decretul, făcând astfel posibilă extrădarea.

„Fiecare răspunde pentru faptele lui”

Extrădarea lui Mihai Necolaiciuc a avut ecouri şi în lumea politică. Iată care au fost principalele declaraţii:

Emil Boc, prim-ministru – „Răspunderea este personală. În conformitate cu legea, fiecare răspunde pentru faptele sale”.

Anca Boagiu, actual şi fost ministru al Transporturilor, cea care, în anul 2000, l-a promovat pe Necolaiciuc la şefia CFR.

„Necolaiciuc a fost numit în mandatul meu, dar fraudele ar fi fost comise între 2001 – 2003, când eu nu mai eram ministru. Aşa cum a spus şi premierul, fiecare răspunde pentru faptele lui. Ministerul Transporturilor pune la dispoziţie toate documentele pe care instituţiile statului le vor solicita”

Miron Mitrea, senator PSD, fost ministru al Transporturilor, cel care l-a păstrat în funcţie pe Mihai Necolaiciuc, după anul 2000.

„Nu l-am adus de la Iasi. L-am mostenit ca director general, l-am pastrat. (…) Vine in tara, va raspunde pentru ceea ce a facut, va spune ce nu a facut. Nu stiu ce are el de explicat”.

 

Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă