8.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialMiza “de suflet” pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2600 hectare...

Miza “de suflet” pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2600 hectare din cel mai roditor sol al ţării

Astăzi se judecă un nou termen din procesul în care două companii controlate de Dan Voiculescu încearcă să pună mâna pe 2.600 hectare de teren de la stat pe care le exploatează de mai bine de 10 ani. Voiculescu a fost sprijinit în trecut inclusiv de Academia Ro-mână care i-a concesionat suprafaţa la un preţ derizoriu.

Mai multe documente consultate de România Liberă arată că SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) S.A.  se află acum în proces cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS, subordonată Ministerului Agriculturii) pentru a pune mâna pe două loturi de teren, de 1.235 hectare (în Gostinu, Giurgiu), respectiv 1.424 hectare (în Băneasa, Giurgiu). Următorul termen de judecată este azi, la Judecătoria Sectorului 1. În cazul în care preşedintele PC, Daniel Constantin, va ajunge ministru al Agriculturii, acesta este obligat, teoretic, să apere interesele statului, luptându-se în tribunal cu fondatorul PC, Dan Voiculescu. Mai mult, viitorul ministru Daniel Constantin are pe lângă subordonarea pe linie de partid faţă de fondatorul PC şi o datorie bănească către fermierul Voiculescu. Mai exact e vorba de 295.000 de euro, conform declaraţiei de avere a celui din urmă.

 

Firmele lui Dan Voiculescu au fost trimise în instanţă de către Ministerul Agriculturii, pentru „îmbogăţire fără justă cauză”, deoarece în sezonul agricol 2008-2009 a exploatat 2.499 hectare din terenul statului român „fără titlu valabil”.

O şefă de departament din Agenţia Domeniilor Statului, care a vrut să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru RL că, în realitate, Dan Voiculescu se află într-o situaţie mult mai delicată: „Voiculescu a pierdut cele 2.600 de hectare deoarece contractul cu el a fost reziliat, mi se pare, în decembrie 2011. Însă la ora actuală tot el exploatează terenul, dar fără titlu, fără contract. Aşa ştiu eu. Probabil că va pune mâna pe ele din nou. Preşedintele ADS-ului, Ilea, a încercat să scoată acum o lună la licitaţie cele 2.600 de hectare tot cu redevenţele scăzute, deşi exista o notă de control a ministrului Tabără legată de povestea respectivă. Însă le-a fost frică şi au renunţat la idee pe ultima sută”, susţine sursa RL.

În cazul în care Daniel Constantin devine ministru al Agriculturii, el va fi şeful preşedintelui Agenţiilor Domeniilor Statului, instituţia responsabilă de „încheierea” unui contract cu firmele familiei Voiculescu pentru cele 2.600 de hectare.

Glasul pământului

Iată istoricul ultimilor zece ani în care  patronul Antenelor a avut relaţii de afaceri cu statul în domeniul agriculturii:

2001 – Firmele lui Voiculescu încheie o asociere în participaţiune cu Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID), o societate ce deţinea în administrare de la ADS un teren de aproximativ 2.600 hectare în Băneasa-Giurgiu, obligându-se să exploateze terenul, pentru 10 ani în condiţii extrem de favorabile. 

2007-Academia Românăa preia de la ADS cele 2.600 de hectare. Scopul încredinţării în administrare a terenului, specificat şi în Protocolul de Predare-Preluare: „Aceste suprafeţe de teren agricol vor fi folosite de către Academia Româna pentru realizarea în continuare a tematicii de cercetare ştiinţifică de interes naţional pentru dezvoltare rurală durabilă, complexă a zonei”. După o lună, Academia Romană arendează tot terenul către Grivco, pe 20 de ani cu reînnoirea automată pe alţi 20 de ani, la expirarea contractului iniţial. Scopul: „Terenul arendat va fi folosit de către arendaş doar în scopul desfăşurării de activităţi de cercetare-dezvoltare agricolă şi producţie agricolă.” Arenda ce urma să fie plătită de GRIVCO către Academie a fost una scandalos de mică: 100 de kg de grâu la hectar pe an în primii şapte ani, urmând a creşte la 300 kilograme de grâu la hectar după această perioadă. În schimbul arendei mai scăzute în primii şapte ani, Academia urma să se aleagă cu proprietatea asupra utilajelor şi investiţiilor făcute de GRIVCO. În realitate, tractoarele ar fi fost inutile pentru Academia Română atât timp cât tot GRIVCO urma să lucreze pământul pentru următoarele trei decenii. La finalul contractului, reprezentanţii Academiei Române au îmbrăcat afacerea cu grâne cu masca cercetării ştiinţifice: „Metodele folosite de GRIVCO să respecte principiile de dezvoltare durabilă a agriculturii în cadrul exploatării solului”.

2008 – Ministerul Agriculturii constată că Academia Română, în loc să facă cercetare pe terenul dat în folosinţă de ADS, i l-a oferit lui Dan Voiculescu. Din această cauză, Academia Română pierde dreptul de folosinţă a celor 2.600 de hectare. Voiculescu continuă totuşi să exploateze terenurile.

2009 – ADS încearcă fără succes concesionarea către altcineva a terenului pentru redevenţă minimă de 972 kg grâu/hectar/an.

2009 – ADS convoacă SC Grivco SA „pentru realizarea unei concilieri directe, pe baza faptului că SC Grivco SA a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009, suprafaţa de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând preţul exploatării fără a deţine titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevenţă minimă/ha de 998 kg grâu”. Procedura de conciliere eşuează, ADS dând în judecată Grivco pentru „acţiune de îmbogăţire fără justă cauză”.

2010 – Grivco comandă un studiu al calităţii terenurilor agricole pe care le-a lucrat, document oficial din care rezulta că cele 2.600 hectare sunt de o calitate mediocră, motiv pentru care redevenţa ar trebui înjumătăţită, la 530 kg grâu/hectare/an. Studiul OSPA, care a dus la acest rezultat, a fost întocmit în mai 2010 de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti, pentru un teren cu suprafaţa de 2.387,07 hectare în cadrul comunelor Băneasa şi Gostinu, judeţul Giurgiu. Ulterior, au apărut suspiciuni cum că respectivul studiu al calităţii solului ar fi, de fapt, un fals. Indiciul în favoarea acestei ipoteze este că, deşi Grivco se judeca cu Ministerul Agriculturii pentru neplata unei redevenţe de o tonă de grâu la hectar, nu a adus niciodată acest studiu ca probă în instanţă pentru a solicita diminuarea pretenţiilor ADS.

2011 – ADS, condusă la acea vreme de Radu Cristescu, un apropiat al lui Dan Voiculescu, publică un anunţ privind concesionarea prin licitaţie publică cu strigare a 2.750 hectare de teren agricol aflat în administrarea ICITID Băneasa. La respectiva licitaţie, ADS a stabilit nivelul redevenţei luând de bune cifrele din controversatul studiu OSPA comandat de Grivco (cel cu redevenţa de 530 kg grâu/hectare/an). Pe 10 iunie 2011,  se suspendă licitaţia de concesionare.

Ce spune fostul ministru Tabără

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără a declarat pentru RL următoarele referitor la nominalizarea lui Daniel Constantin la portofoliul Agriculturii: „Voiculescu este extrem de interesat să aibă influenţă la Ministerul Agriculturii. În primul rand pentru suprafeţele de la ADS, pentru că toată lumea vrea să pună mâna pe terenurile statului. Nu numai pentru Băneasa, ci şi pentru Institutul de Chimie Alimentară, care a fost privatizat dubios (în cazul ICA statul a dat firmele familiei Voiculescu în judecată, cerând daune de 60 milioane de euro – n.r.)”.

Tabără a explicat care sunt artificiile prin care, de-a lungul anilor, familia Voiculescu a încercat să plătească redevenţe infime statului: „Când s-a încheiat contractul de concesiune cu Academia Română, oficial terenurile au rămas tot la cercetare şi culmea e că s-au exploatat fără plata redevenţei, sau cu o redevenţă foarte mică, pentru că cercetarea era scutită de plata redevenţei. Pe urmă s-a încercat reducerea inclusiv a redevenţei pentru arendă prin faptul degradarea în scripte a notei de bonitare a terenului. E o chestiune neagră total acolo. Voiculescu a fost ajutat să coboare notele de bonitare de specialişti în domeniu, deşi zona Giurgiu e una din cele mai bune zone agricole ale ţării, cu producţii şi de 7.000 de kg de grâu la hectar. Exact ca în Insula Mare a Brăilei, unde, la fel, s-au declasat notele de bonitare, încât a ajuns să fie încadrată la zone defavorizate, deşi e cea mai performantă fermă a României şi să plătească o redevenţă de doar 500 de kilograme de grâu/hectar, cantitate extrem de mică pentru condiţiile de producţie fabuloase de acolo”.

Ce s-a întâmplat în guvernarea Boc

Valeriu Tabără afirmă că a încercat în van să smulgă din mâinile lui Dan Voiculescu cele 2.600 de hectare: „Institutul mai există sub o anumită formă, dar nu mai funcţionează cu teme de cercetare. De aceea s-a venit cu ideea ca Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (n.r. – a nu se confunda cu Academia Română) să preia suprafaţa respectivă şi să o introducă în sistemul de cercetare, însă n-am putut salva Institutul de Îmbunătăţiri Funciare pentru că era într-o altă subordine, nu a MADR. El a funcţionat ca Institut Naţional de Cercetare şi când au făcut Legea cercetării, unii nu au vrut ca institutul să intre în portofoliul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (n.r. a nu se confunda cu Academia Română)”. Potrivit lui Tabără , rezistenţa de care s-a lovit a fost totală: „Premierul n-a vrut să reacţioneze, deşi erau condiţii să facem o lege care să fie adoptată să le putem plăti celor din institut bani de cercetare şi atunci să se preia şi acest teren”.

Fostul ministru a mai încercat şi o altă metodă, să convingă conducerea ADS (adică pe subordonaţii săi), să transfere terenurile către ASAS: „Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice are peste 10.000 de hectare de recuperat în aproape toate zonele României şi trebuie să se judece cu toţi şmecherii ăştia care au pus mâna pe terenuri şi unde ADS-ul poartă o mare vină, pentru că  majoritatea sunt terenuri publice care au fost concesionate etc. Academia de Ştiinţe Agricole a făcut nenumărate demersuri pentru a prelua această suprafaţă de 2.600 hectare în contul suprafeţelor pe care le-a avut în trecut ASAS şi suntem în curs de recuperare în diferite instanţe judecătoreşti, însă ADS-ul n-a vrut să cedeze acest teren”.   Text Box:  

Cele mai citite

Eroare neașteptată! Germania a convocat din greșeală un fotbalist leton pentru meciurile din Liga Națiunilor

Naționala Germaniei a fost nevoită să excludă un jucător din lotul său pentru meciurile cu Bosnia-Herțegovina și Ungaria, după ce a constatat că Dario...
00:02:01

VIDEO. Amsterdam. Grupuri olandeze au atacat susținători ai Maccabi Tel Aviv

Imaginile arată fanii Maccabi Tel Aviv adunați într-o piață din centrul Amsterdamului înaintea meciului echipei de fotbal în Europa League împotriva lui Ajax, pe...

Excedentul de lichiditate bancară în raport cu BNR scade la minimul ultimelor 14 luni

Excedentul de lichiditate al băncilor în raport cu Banca Națională a României (BNR) a scăzut în octombrie cu aproape o treime față de septembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă