2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialMAFIA ASF. Ruşanu, URMĂRIT penal pentru constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional

MAFIA ASF. Ruşanu, URMĂRIT penal pentru constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional

RUŞANU a întocmit documentele prin care s-au modificat, peste noapte, organizarea şi funcţionarea ASF. Potrivit legii, aceste modificări normative ar fi trebuit făcute de către Parlament, susţin procurorii.

Actul normativ ar fi avantajat inclusiv familia Ruşanu.


Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora :

În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire şi la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.


Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde).


De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian.

În felul acesta preşedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

Astfel, acesta ( Dan Radu Ruşanu-nn)  a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013.

Suspectului Ruşanu Radu Dan i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală.

UPDATE

La ieşirea din  DNA, Dan Radu Ruşanu a evitat să spună dacă împotriva sa s-a început urmărirea penală împotriva în dosarul ASF, dar a precizat că toţi membrii conducerii ASF ar fi fost angajaţi deoarece ar avea studiile necesare.

Procurorii anticorupţie anchetează modul în care Guvernul a dat Ordonanţa de Urgenţă 93/2013, prin care a fost modificat actul normativ referitor la funcţionarea ASF. Ordonanţa a fost dată peste noapte. Procurorii anchetează circumstanţele în care a fost emisă ordonanţa, contribuţia lui Ruşanu la emiterea acesteia, conţinutul notei de fundamentare, pe cine avantajează, cine a fost schimbat din conducerea ASF etc. 

Reamintim  că salariile lunare ale membrilor conducerii ASF sunt de circa 14.000 de euro lunar, plus prime de tot felul. Unii angajaţi ai ASF – copii, neveste, rude, prieteni ai unor politicieni-  au salarii de peste 4000-5000 de euro pe lună.

Ruşanu a mai spus că abia marţi vom avea răspunsul cu privire urmărirea penală, fără a face precizări. El a sugerat că dacă va fi pus sub urmărire penală ar fi din cauza lui Traian Băsescu, preşedintele ţării, care a acuzat „cloaca de la ASF” , unde ” şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici” pentru salarii mari. Preşedintele a cerut demiterea conducerii ASF. 

 ______

Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, este audiat la DNA în dosarul în care a fost reţinut omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Carpatica Asig, dosar în care a fost pusă sub învinuire şi Laura Chiţoiu,  soţia fostului ministru al Finanţelor.

DNA mai anchetează şi modul în care a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară, un colos ce cuprinde trei instituţii financiare importante de control şi anume instituţii care controlau piaţa de capital (CNMV), piaţa de pensii private (CSSPP) şi piaţa de asigurări (CSA).

De asemenea, s-ar ancheta şi  care ar fi contribuţia lui Ruşanu la elaborarea unei ordonanţe pentru modificări ale organigramei ASF.

  La intrarea in sediul DNA, Dan Radu Rusanu nu a vrut sa faca declaratii.
 

Conform procurorilor DNA, Marian Mârzac, membru în conducerea ASF, ar fi vrut postul de vicepreşedinte pentru a putea proteja mai bine interesele firmei de asigurări Carpatica, iar pentru acest lucru ar fi urmat să se folosească şi de relaţia pe care o avea cu preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu. 

Scandalul a luat amploare după ce s-au dezvăluit salariile lunare de zeci de mii de euro, plus prime de tot felul pe care le au şefii din ASF. Ruşanu are un venit anual mai mare decât al preşedintelui SUA. 

 

În acest colos au fost angajaţi soţii ( Chitoiu, Zgonea etc), copii (Gabriel Oprea-UNPR, Mariana Câmpeanu etc), alte rude sau prieteni ale politicienilor de la putere. Unii dintre ei au avut numai în luna decembrie venituri între 40.000 şi 70.000 de euro.

Dan Radu Ruşanu a câştigat peste 72.000 de euro în lunile noiembrie şi decembrie 2013.

Se poate interpreta că acest colos a fost înfiinţat pentru a se găsi funcţii  plătite gras pentru clientela politică.

După declanşarea scandalului cu salariile de la ASF, preşedintele României , Traian Băsescu, a declarat: „ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Ruşanu, Dăianu, Ursache, de soţia domnului Chiţoiu, Dan Mircea Popescu”.

Ce ar putea fi întrebat Ruşanu

Procurorii anticorupţie l-ar putea întreba  pe Dan Radu Ruşanu care a fost contribuţia sa la elaborarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a înfiinţat ASF, ar putea fi întrebat, între altele, şi despre apelativul   „unchiul ” din interceptările făcute în dosarul „Carpatica”, potrivit evz.ro.

În referatul procurorilor s-a consemnat că  Marian Mîrzac, membru în conducerea ASF, a transmis, pe 8 noiembrie, mesaje tip SMS intermediarului Radu Mustăţea ( director la Carpatica). Iată două dintre aceste mesaje:

Mi-am pus oameni în posturi cheie şi a aflat că eu n-am mai vrut…că e mai bine din spate…:D„.

După alte 12 minute i-a trimis încă un SMS:

„Prima dată i-a zis că ştia că nu o să ies eu ptr că am făcut echipă cu nişte looseri..=)) . După aia s-a răzgândit…că de fapt eu cu unchiu’ conducem acolo...”.

 

 

––

Reamintim că în dosarul „Carabulea” procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală deoarece în perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii societăţii de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Tudor Daniel – George, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.

În acest dosar a mai fost învinuită pentru abuz în serviciu directorul direcţiei de avizări din cadrul AFS, Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu. Soţii Chiţoiu sunt finii şefului ASF, Dan Radu Ruşanu.

Concret, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurare.

În schimbul acestor foloase, Mîrzac Marian, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracţional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societăţii de asigurări.

 ______
Veniturile de la ASF (dezvăluite de HOTNEWS):
 
Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a castigat 37.315 euro brut in luna noiembrie si 34.779 de euro brut in decembrie. Rusanu a fost membru PNL si a cerut sa fie suspendat din partid dupa ce a fost investit de Parlament la sefia ASF. El a demisionat atunci si din functia de deputat, functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara fiind incompatibila cu cea de parlamentar sau de membru al unui partid politic.

Prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, a castigat 17.096 de euro brut in noiembrie si 50.946 de euro brut in decembrie 2013. 

Pe lista celor mai bine platiti angajati ai ASF apar si sotii, foste sotii sau copiii unor politicieni importanti. 

Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu, a obtinut un venit brut de 19.059 euro in ultimele doua luni ale anului 2013 (11.767 euro in noiembrie si 7.292 euro in decembrie). Laura Chitoiu este urmarita penal intr-un dosar in care este acuzata ca ar fi ajutat in mod ilegal o persoana sa obtina un aviz de la ASF pentru a ocupa o functie de conducere intr-o societate de asigurari. 

Si fosta sotie a presedintelui Camerei Deputatilor, Grigoreta Cristina Zgonea, este una dintre cele mai bine platite angajate ale ASF: 16.700 de euro in total in doua luni (4.922 euro in noiembrie si 11.778 euro in decembrie 2013).

Aura Gabriela Socol, sotia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a incasat 16.067 euro (4.922 in noiembrie si 11.144 euro in decembrie).

Iuliana Luiza Scutaru, sotia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, a incasat in total 15.356 euro in doua luni (9.456 in noiembrie si 5.900 in decembrie).  

Razvan Wlassopol este sotul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu. El a obtinut de la ASF un venit brut de 11.556 euro in cele doua luni (5.133 euro in noiembrie si 6.422 euro in decembrie).

Peste 10 mii de euro a ridicat de la ASF in doua luni si Remus Catalin Campeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Campeanu (PNL). Remus Catalin Campeanu a castigat in total 10.822 euro brut in doua luni (cate 5.411 euro atat in noiembrie, cat si in decembrie 2013). 

Daniela Motreanu, sotia deputatului PNL Dan Motreanu, a obtinut un venit brut de 13.178 euro in doua luni (8.256 euro in noiembrie si 4.922 euro in decembrie). 

De asemenea, Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), a incasat un venit brut de 9.844 euro in dou luni (cate 4.922 euro in noiembrie si decembrie). 

 

 

 

 

 

Ştire în curs de actualizare

Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă