Ministerul Justiţiei a trimis, miercuri seară, procurorului general Laura Codruţa Kovesi, avizul favorabil pentru arestarea senatorului Cătălin Voicu, primit de la Parlament, după ce hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Ministerul Justiţiei a trimis miercuri, Procurorului General al României, Hotărârea Senatului nr.5/2010 privind cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu”, se arată într-un comunicat al MJ. Conform comunicatului, hotărârea a fost transmisă Ministerului Justiţiei de către preşedintele Senatului. Între timp, decizia de miercuri a Parlamentului a fost publicată în Monitorul Oficial.
Starea de sănătate a lui Cătălin Voicu este stabilă după cea de-a doua noapte consecutivă la Spitalul Universitar din Capitală, unde senatorul PSD ocupă singur o rezervă VIP la etajul 11, secţia de Chirurgie Cardiovasculară.
Procurorii DNA pot cere ÎCCJ arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu, deşi senatorul este internat în spital, pentru că, potrivit Codului de Procedură Penală, propunerea de arestare poate fi examinată, în absenţa inculpatului, dacă avocatul său participă la şedinţa de judecată.
Conform articolului 149 indice 1, alineat 6 din Codul de Procedură Penală, „În cazul în care inculpatul se află în stare de reţinere sau de arestare potrivit articolului 146 şi din cauza stării sănătăţii ori din cauză de forţă majoră sau stare de necesitate nu poate fi adus în faţa judecătorului, propunerea de arestare va fi examinată în lipsa inculpatului, în prezenţa apărătorului, căruia i se dă cuvântul pentru a formula concluzii”.
Totodată, profesorul de drept penal Petruţ Ciobanu a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că, potrivit procedurii, în cazul unei reţineri, dacă învinuitul nu poate veni la sediul parchetului, procurorii pot merge la spital pentru a îl audia şi a pune în mişcare acţiunea penală. Astfel, a spus Petruţ Ciobanu, o persoană poate fi audiată şi în spital, „cu condiţia ca medicul care o are sub tratament să pună sub parafă că are discernământ şi că declaraţia sa nu îi afectează starea de sănătate. Această măsură este necesară pentru că respectiva persoană poate fi sub sedative sau tratament medicamentos, care pot influenţa percepţia sau reacţiile cognitive”.
Audierea şi reţinerea trebuie să fie făcute în prezenţa avocatului, la fel şi punerea în mişcare a acţiunii penale. Astfel, Cătălin Voicu ar putea fi reţinut în spital, sub pază militară, până când starea sa de sănătate se va îmbunătăţi.
Totodată, în cazul în care procurorii decid să ceară direct instanţei arestarea preventivă, fără să îl reţină pe senator pentru 24 de ore, reprezentanţii DNA trebuie să meargă la spital, unde să îl audieze pe Cătălin Voicu şi să pună în mişcare acţiunea penală.
Un caz asemănător a fost cel al fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, care, la începutul lunii martie a fost reţinut de procurorii DNA la spital, sub pază, iar instanţa a judecat propunerea de arestare a acestuia în lipsă, după ce lui Sechelariu i s-a făcut rău, din cauza unor probleme la inimă.
Conform procedurii, avizul dat de Senat în cazul Voicu trebuie publicat în Monitorul Oficial şi trimis ministrului Justiţiei. De la minister va ajunge la procurorul general, care îl va trimite, mai departe, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii DNA vor decide, după ce primesc avizul, ce soluţie dau în acest caz. Direcţia Naţională Anticorupţie poate să emită ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca apoi să ceară instanţei arestarea preventivă. O altă variantă este ca DNA să ceară direct Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă a senatorului Cătălin Voicu. Ultima soluţie, cel mai puţin probabilă, este ca DNA să nu mai solicite deloc arestarea preventivă a lui Voicu.
Chestor Senatului, Constantin Dumitru (PDL) a anunţat că, din totalul de 137 de senatori, au fost exprimate 112 voturi, dintre care 70 „pentru”, 40 „împotrivă”, în timp ce două voturi au fost anulate, în privinţa avizului de arestare a lui Cătălin Voicu.
„Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, în conformitate cu dispoziţiile articolului 72, alineat 2 din Constituţie, ale articolului 94 din Legea privind statutul senatorilor şi deputaţilor, precum şi ale articolului 173 din Regulamentul Senatului, Senatul încuviinţează solicitarea transmisă Ministerului Justiţiei privind cererea Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA, de arestare preventivă a inculpatului Cătălin Voicu, în dosarul 310/P/2009, senator în Parlamentul României”, a prezentat Dumitru.
Senatorul Cătălin Vociu rămâne internat la Spitalul Universitar din Capitală, după ce s-a întors aici, miercuri, la două ore după ce fusese externat la cerere, fără avizul medicilor.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, Bogdan Popescu, a anunţat că senatorul Cătălin Voicu nu doreşte ca medicii să dea detalii cu privire la starea sa de sănătate. „Starea sa necesită prelungirea internării. Este vorba de o problemă medicală reală. Numărul zilelor de internare depinde de răspunsul la tratament şi de monitorizarea medicilor. I-am recomandat de dimineaţă să continue internarea, însă este o decizie liberă, a fiecărei persoane, dacă vrea să rămână internată sau nu”, a declarat Bogdan Popescu.
Senatorului Cătălin Voicu i s-ar fi făcut rău în curtea interioară a Senatului şi a fost luat cu ambulanţa, miercuri, înainte să ajungă în sala de şedinţe unde plenul Senatului trebuia să dezbată cererea de arestare.