Procurorul şef al Secţiei de Urmărirea Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetul instanţei supreme, a afirmat, joi, că, din punctul de vedere al Ministerului Public, cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti este unic, având în vedere vârsta victimelor, potrivit Mediafax. Pentru această anchetă au fost desemnaţi doi procurori şi întregul efectiv al Poliţiei Omoruri.
„Sunt indicii cu privire la încălcarea unor atribuţiuni de serviciu a mai multor persoane, din şi din afara spitalului. Am ridicat fişele postului personalului angrenat în această activitate”, a spus procurorul.
Procurorul Marius Iacob a arătat că sunt avute în vedere de către anchetatori modalităţile de instalare a tuturor aparatelor din salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti, modul în care s-au făcut reviziile tuturor incubatorilor şi aparatelor de aer condiţionat.
Întrebat care ar fi sursa izbucnirii incendiului de la Maternitatea Giuleşti, Marius Iacob a arătat că se lucrează intens la acest aspect, fără a face o precizare în acest sens. El a mai arătat că se investighează şi modul în care personalul medical şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.
Marius Iacob a adăugat că sunt analizate mai multe piste în această anchetă, arătând că a fost vorba despre o înlănţuire nefericită de împrejurări care a dus la trategia de la Maternitatea Giuleşti.
„Rezultă că a fost doar un incendiu şi că nu s-a produs şi o explozie”, a mai spus Marius Iacob.
Întrebat despre următorii paşi în anchetă, Marius Iacob a arătat că cercetarea la faţa locului s-ar putea încheia vineri. El a precizat că cercetările continuă cu audierea personalului medical şi auxiliar de la Maternitatea Giuleşti, a părinţilor bebeluşilor şi a altor persoane.
El a mai spus că asistenta Florentina Cârstea, cea care se afla pe tură luni seară, în salonul în care erau cei 11 bebeluşi, a fost audiată până în prezent o singură dată.
Iacob a precizat că vineri, la Poliţia Capitalei va continua audierea personalului medical de la Maternitatea Giuleşti, precum şi a unor părinţi.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală „in rem” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
La cercetarea la faţa locului au participat echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, ale ANRE, ale Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi ale Institutului Cercetări din Petroşani.
Având în vedere necesitatea analizării dispozitivelor medicale din salon şi a instalaţiilor electrice, specialiştii în incendii şi explozii au solicitat prelungirea anchetei pe acest domeniu trei – patru zile, a spus Marius Iacob.
Acesta a adăugat că speră ca cercetarea la faţa locului să fie încheiată vineri.
În cadrul anchetei a fost efectuată şi o percheziţie informatică, fiind vizionate imagini obţinute de pe cele opt camere din interiorul spitalului, potrivit procurorului Marius Iacob.
În paralel, la sediul Poliţiei Capitalei, au fost audiate 25 de persoane, printre care cadre medicale, personal auxiliar, precum şi persoane din cadrul firmei de pază a spitalului.
Imagini video Caz Maternitatea Giulesti