Acţiunea introdusă de compania Hidroelectrica la Tribunalul Bucureşti prin care societatea îşi solicită insolvenţa vine în contextul în care societatea înregistrează datorii către diferiţi furnizori.
Unul dintre furnizori care a dat şi în judecată Hidroelectrica este societatea Nuclearelectrica.
Tribunalul Bucureşti a admis la începutul lunii trecute cererea de chemare în judecată formulată de Nuclearelectrica formulată în contradictoriu cu Hidroelectrica.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta-creditoare S.C. Nuclearelectrica S.A. în contradictoriu cu pârâta-debitoare S.C. Hidroelectrica S.A. Somează pârâta-debitoare să plătească reclamantei-creditoare în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei hotărâri suma de 30.773.061,96 de lei, reprezentând contravaloare energie electrică livrată şi neachitată. Obligă pe pârâta-debitoare să plătească reclamantei-creditoare suma de 44 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare pentru pârâta-debitoare”, se arată în dispozitivul deciziei date de Tribunalul Bucureşti.
În afara acestui proces şi Transelectrica a chemat în judecată Hidroelectrica într-un proces care are ca obiect „pretenţii” şi care va începe pe 16 octombrie, tot la Tribunalul Bucureşti. La aceeaşi instanţă, pe 16 decembrie va începe cel de-al doilea proces în care Nuclearelectrica a dat în judecată Hidroelectrica, litigiul având ca obiect „pretenţii”.
Insolvenţa se discută pe 20 iunie
Pe 15 iunie Hidroelectrica a introdus la Tribunalul Bucureşti o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei pentru companie. Magistraţii vor soluţiona această cerere pe 20 iunie.
„Datorită secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societăţii Hidrolectrica cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane de lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Hidroelctrica SA a hotărât în şedinţa Consiliului de Administraţie din 15 iunie 2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei, în scopul reorganizării activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea căruia societate să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti”, se arată într-un comunicat transmis de companie şi semnat de către preşedintele Consiliului de Administraţie, Remus Vulpescu.