Guvernul a făcut publice pe site-ul oficial o serie de precizări cu privire la numirile făcute la Parchetul General în care Executivul atrage atenţia că CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) nu are competenţe pentru a numi sau delega un magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Ceea ce intră în competenţa Consiliului Superior al Magistraturii este detaşarea în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei. Subsecvent detaşării, ocuparea funcţiei de prim-adjunct presupune respectarea procedurii de numire sau, dacă este cazul, a procedurii de delegare, prevăzute de lege pentru această funcţie”, precizează Guvernul.
„De asemenea, chiar aplicând prin similitudine detaşarea în locul delegării, constatăm că, în situaţia dată, înlocuirea nu este posibilă. Dacă în cazul tuturor celorlalte funcţii, competenţa de a dispune delegarea aparţine Consiliului Superior al Magistraturii, deci, prin analogie, competenţa detaşării ar aparţine Consiliului, în situaţia funcţiei de prim-adjunct al procurorului general, legea prevede că delegarea se dispune de către procurorul general, şi nu de către Consiliu”, mai arată Executivul.
Premierul Victor Ponta, interimar la Justiţie, a trimis, marţi seară, o adresa la CSM cu nominalizările pentru şefia Parchetelor.
În adresă Ponta i-a propus pe: Tiberiu Niţu-procuror general; Codruţa Kovesi-şef DNA; Alina Bica, procuror controversat – sef DIICOT; Bogdan Licu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti, fost consilier CSM, acum la Oficiul Naţional pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor – prim adjunct al procurorului general; Codruţ Olaru- adjunct al procurorului general; procurorul controversat Georgiana Hossu, adjunct la DIICOT.
Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi, de către CSM, la sfârşitul lunii mai.
Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.