-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialGherila PSD antijustiţie

Gherila PSD antijustiţie

PSD este optimist: Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, va fi eliberat din arest sub presiunea declaraţiilor ameninţătoare ale liderilor acestui partid la adresa magistraţilor, la care se vor adăuga presiunea străzii şi dosarul medical la care au lucrat doctorii Brădişteanu şi Beuran, foşti parlamentari PSD.

PSD s-a mobilizat pentru pichetarea Curţii de Apel Pi¬teşti, cu scopul de a forţa eliberarea din arestul preventiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, arestat joi, spun surse din partid. În acest scop, membrii şi simpatizanţii acestui partid ar urma să fie aduşi la Piteşti cu autocarele. Vor fi pichetate şi sediile Serviciului Teritorial Anticorupţie, şi sediul local al PDL. De altfel, pichetările au fost anunţate în cursul zilei de vineri de liderii PSD.

În afară de presiunea străzii şi a televiziunilor patronate de Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu, PSD mizează şi pe bolile arestatului, stabilite la Spitalul de Urgenţă Bucureşti cu contribuţia doctorilor Şerban Brădişteanu şi Mircea Beuran, foşti parlamentari PSD, asupra cărora au planat grave acuzaţii de corupţie. Brădişteanu este judecat pentru că ar fi luat mită circa 4.000.000 de dolari de la firma care a câştigat licitaţia pentru înzestrarea sistemului medical penitenciar cu aparatură de specialitate, iar Beuran a fost acuzat de plagiat şi de contribuţie la eliberarea lui Omar Hayssam, membru PSD, pe motiv că are cancer. După eliberare, Omar a fugit din România iar acum Ministerul de Justiţie încearcă extrădarea acestuia în vederea executării celor 20 de ani de închisoare.

Adrian Năstase: „Oamenii trebuie să iasă când se va judeca recursul”

Terenul pentru eliberarea din arest a fost pregătit de declara¬ţiile liderilor PSD Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc. Ponta şi Năstase au lansat acuzaţii dure la adresa magistraţilor care au îndrăznit să-l ancheteze şi apoi să-l aresteze pe Nicolescu. Astfel, potrivit lui Ponta „(…) doamna judecător Neacşa (care a dispus arestarea lui Nicolescu-n.n.) răspunde cu ceva? Judecătorii care îşi bat joc de vieţile unor oameni obişnuiţi sunt prea mulţi, atâta timp cât o fac din ordin politic şi nu li se întâmplă nimic”.

La rându-i, Adrian Nastase a lansat îndemnul: „Trebuie să reacţioneze politic în ţară, şi preşedinţii ceilalţi de Consilii Judeţene, dar şi primarii; şi oamenii care ştiu ce a însemnat Nicolescu trebuie să iasă când se va judeca recursul şi să spună care este şi punctul lor de vedere. (…) Este un moment de răscruce. După părerea mea, s-a umplut paharul şi este nevoie de o reacţie foarte dură.”

PDL: PSD instigă la violenţă pentru ca Ponta să ajungă preşedinte, iar Năstase – premier

Liderii democrat-liberali au reacţionat cu promptitudine la declaraţiile PSD, acuzând, la rândul lor, de manipulare a opiniei publice şi de punere a procurorilor şi judecătorilor sub presiune, în scopul blocării justiţiei. Din postura de şef al PDL, premierul Emil Boc a respins ferm acuzaţia de implicare politică în cazul preşedintelui CJ Argeş şi a catalogat noua alianţă PSD-PNL-PC drept „o alianţă împotriva justiţiei”.

Acuzaţia că PSD încearcă blocarea justiţiei a venit ieri şi de la europarlamentarul PDL Monica Macovei. Fostul ministru al Justiţiei i-a nominalizat pe Victor Ponta şi Adrian Năstase ca fiind politicienii „care s-au opus practic justiţiei, în cazul Năstase, în cazul celui de la Argeş, în cazul Bivolaru”. „Mi se pare incalificabil să vorbeşti despre justiţie, să vorbeşti despre dosarele altora, când tu îţi amâni procesele penale şi nu te duci să le judeci”, a mai declarat Macovei, referindu-se la preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. „Instigarea la violenţă, la nelinişte socială, crearea de tensiuni sociale, politice fac parte din tactica unui plan care urmează să-i aducă la putere în România pe domnul Victor Ponta în funcţia de preşedinte şi pe domnul Adrian Năstase în funcţia de prim-ministru”, a arătat ieri şi deputatul PDL Sever Voinescu. În opinia acestuia, apelul PSD ca sediile PDL să fie pichetate ţine de „o mentalitate specifică anilor ‘50″.

Magistraţii acuză presiuni

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a protestat împotriva acestor atacuri. „Orice tip de atacuri şi de presiuni de genul mobilizării la pichete şi al declaraţiilor împotriva unor judecători sunt atacuri directe la independenţa justiţiei. Dreptul la apărare se exercită în sala de judecată şi nu în presă sau prin declaraţii publice, iar manifestările de solidaritate trebuie să fie în cadrul legal, nu să pună presiune pe justiţie”, spune Natalia Roman, preşedintele UNJR.

Cazul Bivolaru

Nu este pentru prima dată când liderii PSD se mobilizează pentru un coleg de partid care are probleme cu justiţia. În urmă cu circa 14 ani, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu şi Dan Matei Agathon a condus un alai de 40 de lideri PDSR (acum PSD) cu care a protestat în faţa Parchetului General pentru protejarea fostului deputat Gabriel Bivolaru. Acesta era acuzat de o fraudă de aproximativ 50 milioane de euro în cazul Băncii Române de Dezvoltare. Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar liderii social-democraţi au recunoscut că au greşit sprijinindu-l.

_____________________________________________________________________

PROBĂ

Cum l-a prins DNA pe Nicolescu

Întocmai cum a procedat şi în cazul arbitrilor de fotbal arestaţi acum un an, Cornel Penescu ţinea şi o evidenţă a şpăgilor către preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu. În urma percheziţiilor, documentele în care erau scrise sumele oferite drept mită au ajuns la DNA.

Contabilitatea paralelă a firmei PIC aparţinând lui Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş, în care apăreau consemnate „comisioanele” pentru Nicolescu, este doar una din probele în baza cărora au convins Tribunalul Argeş să dispună arestarea preventivă a lui Nicolescu. O altă firmă PIC era favorizată de preşedintele CJ Argeş, care făcea achiziţii publice de la această societate fără licitaţii. „Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică şi anexei de la acest raport rezultă că, în data de 14.04.2006, Nicolescu a primit 2.838,15 lei de la Penescu, suma fiind consemnată în contabilitatea paralelă a SC PIC SA pe care o ţinea pe un memory stick şi pe calculatorul din biroul său cu menţiunea „Protocol Consiliul jud. Argeş”.

Noi indicii de luare de mită

O altă acuzaţie adusă de procurorii DNA Piteşti lui Constantin Nicolescu se referă la modul în care instituţia condusă de acesta a contractat ilegal fonduri europene de aproape 900.000 de euro. Mai exact, CJ Argeş a întocmit un proiect pentru obţinerea acestor fonduri în vederea reabilitării a patru unităţi de învăţământ care ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005. Pagubele suferite de aceste unităţi de învăţământ erau „atestate” de un raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş. Surpriză însă: ancheta DNA a scos la iveală că acel aşa-zis raport nu există şi că Nicolescu s-a folosit de un document fictiv ca să obţină banii. Acele unităţi de învăţământ erau afectate dar nu de acele inundaţii din 2005, având nevoie de reparaţii încă din 2002. În aceste condiţii CJ Argeş nu îndeplinea criteriile pentru a atrage banii UE. cristi.ciuperca@romanialibera.ro

_____________________________________________________________________

STENOGRAMĂ

La dosar se află înregistrarea unei discuţii între Nicolescu şi Penescu datând din 19 decembrie 2007:

Nicolescu C.: Noroc, boierule!
Penescu C.
: Trăiţi, v-am sunat şi eu….
N.C.: Te-am căutat dacă…Da, te-am căutat să te întreb dacă poţi să mă ajuţi şi pe mine cu ceva suplimente la povestea asta, ce am cumpărat. Sau nu?
P.C.: Păi suplimente în ce sens? Să vă dau ceva pachete?
N.C.: Ori pachete, ori altceva, că mai am de împărţit şi eu nişte necazuri
P.C.: Aia, vă dau sigur….suplimente. Păi dă….când?
N.C.: Păi vezi când poţi, dacă e mâine dimineaţă, dacă…
P.C.: Da, mâine dimineaţă, da, că…..Da?
N.C.: Da. Bine, dă-mi un semnal atunci. Da?
P.C.: Bine, domn‘ preşedinte, bine, sănătate!
N.C.: Mersi mult, pa.

_____________________________________________________________________

BÂLBE

De la atac de cord la atac cerebral

Deşi Constantin Nicolescu a avut trei diagnostice în 24 de ore, medicii de la Floreasca spun că nu a existat o neconcordanţă în stabilirea acestora. Explicaţia: rezultatul este sigur doar în urma analizelor. Diagnosticele pe care medicii i le-au pus lui Constantin Nicolescu au variat de la un simplu leşin, la atac vascular cerebral în mai puţin de două zile.

Iniţial, medicii de la Spitalul Judeţean Argeş au spus că este vorba de un atac de cord, pentru ca la scurt timp diagnosticul să se rezume la un simplu leşin. În urma investigaţiilor medicale făcute la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost transferat preşedintele CJ Argeş, medicii au pus diagnosticul final de atac vascular cerebral, hipertensiune, atac de cord şi dislipidemie. Medicii de la Floreasca spun însă că nu există o neconcordanţă în diagnosticele puse de specialişti. „Lipotimia poate presupune mai multe afecţiuni: tulburări de ritm cardiac sau atac vascular tranzitor, iar medicul de pe ambulanţă nu poate pune un diagnostic definitiv. Ţinând cont de dislipidemia severă de care suferea, medicii de la Spitalul din Argeş au presupus că pacientul suferise un infarct şi un atac vascular cerebral. În urma investigaţiilor făcute la Bucureşti, au fost confirmate diagnosticele”, afirmă Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt la Floreasca.

Transferat la Bucureşti pentru o investigaţie medicală

Medicii de la Floreasca mai spun că Nicolescu a fost transferat în Capitală pentru a i se face o coronarografie, investigaţie care nu se putea realiza la Spitalul Judeţean din Argeş. Investigaţia este recomandată pacienţilor care suferă un atac de cord şi permite punerea rapidă a unui diagnostic corect. Nicolescu a fost operat aseară, la spitalul Floreasca. Operaţia de by-pass a fost necesară pentru a evita complicaţii ulterioare, potrivit medicilor. ramona.samoila@romanialibera.ro

_____________________________________________________________________

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă