0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialFurtună penală în paradisul corupţiei

Furtună penală în paradisul corupţiei

După descinderile de la punctele de frontieră terestre, procurorii anticorupţie au ajuns ieri şi în Portul Constanţa, după ce SRI şi DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu mărfuri aduse din China şi Hong Kong.

Primele rezultate ale monitorizărilor DNA şi SRI în portul de la Marea Neagră: un senator PDL pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, un secretar general al MAI demis şi ridicat de „mascaţi” şi zeci de audieri şi percheziţii. Potrivit procurorilor, gruparea infracţională era extrem de bine organizată şi structurată pe şase paliere.

Descindere spectaculoasă a procurorilor anti-corupţie în Portul Constanţa. Împreună cu Poliţia de Frontieră, procurorii DNA au făcut ieri aproape 50 de percheziţii. Anchetatorii au monitorizat în ultimele două luni un grup infracţional organizat care, potrivit surselor RL, îi are drept lideri pe senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general, în funcţie până ieri, al Ministerului de Interne, Laurenţiu Mironescu.

Acesta din urmă a fost ridicat de poliţişti din vila sa din localitatea Eforie, apoi a fost dus la audieri. De altfel, Banias a recunoscut ieri la ieşirea de la DNA că este pus sub acuzare pentru trafic de influenţă. Legătura dintre Banias şi Mironescu este făcută de firma Euroshipping Services, în care cei doi deţin cote egale. Celălalt asociat în societate este nimeni altul decât Ioan Bălan, fost director al Administraţiei Portuare, demis în timpul scandalului declanşat de dosarul privind returnările de TVA, al libanezului Said Baaklini.

De altfel, unul dintre punctele de plecare ale anchetei din Portul Constanţa l-a constituit tocmai dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pe Baaklini pentru o tentativă de a obţine fraudulos o returnare de TVA de 60 milioane euro.

În ancheta „Baaklini” a fost implicat şi senatorul Banias, care a fost scos de sub urmărire penală, după ce iniţial fusese acuzat de favorizarea omului de afaceri libanez.

Din acel dosar, în urma monitorizării SRI în Portul Constanţa şi în urma informaţiilor obţinute după percheziţiile făcute la sediile firmelor SC Container Clearance Service SRL şi Air & Sea Container Shipping, anchetatorii au format un nou caz. Verificările au scos însă la iveală un adevărat grup infracţional organizat, extrem de bine structurat, grup care cuprindea o întreagă reţea de firme şi funcţionari vamali implicaţi în operaţiuni comerciale frauduloase.

Importurile din China şi Hong Kong, „scăpate” de taxele vamale

Până la închiderea ediţiei, procurorii DNA începuseră urmărirea penală faţă de mai mulţi oameni de afaceri, vameşi şi chiar şefi din Vama Constanţa Sud Agigea, cu toţii acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, dare şi luare de mită.

Reţeaua protejată de Banias şi Mironescu era formată din mai mulţi oameni de afaceri care importau mărfuri din China şi Hong Kong şi care erau sprijiniţi în eludarea taxelor către bugetul de stat. Pe lista procurorilor DNA în acest dosar mai sunt Claudiu Olteanu – fost adjunct al Vămii Constanţa Sud, Liviu Durbac – fost şef interimar al Vămii Agigea, Aurelian Cătălin Pilcă – fost lucrător în Direcţia Regională Vamală Constanţa, Valentin Roşculeţ, Marian Iordăchescu, Adrian Milea – vameşi, Ionuţ Valentin Ţiripan – om de afaceri, Costel Liviu Bratu – şi el fost şef interimar al Vămii Agigea. În afară de aceştia mai sunt anchetaţi şi câţiva cetăţeni chinezi care le facilitau oamenilor de afaceri români relaţii în China. O parte dintre asiatici au fost lăsaţi de ieri în libertate, dar după ce au fost audiaţi.
Cazul Dodu

Un personaj interesant ridicat ieri de procurorii anticorupţie este bucureşteanul Marin Dodu. Situaţia sa poate oferi o imagine de ansamblu asupra întregului dosar. Printre altele, Dodu a fost şi patronul echipei de fotbal Progresul Bucureşti. „Dodu are o firmă de consultanţă şi management care, printre altele, ţinea evidenţa contabilă clienţilor a căror principală activitate era importurile de mărfuri din China şi Hong Kong. El este acuzat că dădea mită pentru a-şi grăbi formalităţile şi pentru a evita alte controale. Mai exact, autori-tăţile vamale luau mită pentru a trece cu vederea importurile. Practic, în Portul Constanţa cheia era să ştii firma de comisionariat vamal la care trebuia să te duci pentru a-ţi rezolva problema cât mai repede cu putinţă”, au explicat pentru RL surse judiciare. În acelaşi dosar se mai vehiculează şi numele lui Eugen Bogatu, arestat şi trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul lui Said Baaklini. Potrivit unor surse judiciare, ancheta procurorilor anticorupţie vizează aproximativ 30 de persoane. Toate aceste fapte ale lui Banias şi Mironescu, sprijiniţi de şefii din vămile din Constanţa, au generat evaziune fiscală prin neplata taxelor.

„Picaţi pe tehnică”

Laurenţiu Mironescu, secretarul general al MAI demis azi, şi senatorul PDL Mircea Banias au fost învinuiţi de trafic de influenţă şi abuz în serviciu în baza interceptărilor comunicaţiilor realizate cu ajutorul SRI. Potrivit interceptărilor, folosindu-se de funcţia publică, Mironescu şi Banias ar fi favorizat evaziunea fiscală şi contrabanda cu produse supuse fiscalizării, spun surse judiciare. Din interceptări ar rezulta că Mironescu i-ar fi solicitat directorului adjunct de la Grupul Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Sorin Pătraşcu, să protejeze anumite transporturi navale pentru a nu fi controlate şi apoi supuse taxelor fiscale. De asemenea, Mironescu ar fi apelat şi la protecţia directorului Direcţiei Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Lucan Marius Cotizo.

Cum era organizată gruparea

Potrivit DNA, grupul infracţional din Portul Constanţa era organizat pe şase paliere. Primul, de conducere şi control al grupului, îi are ca artizani pe Eugen Bogatu şi Alin Pilcă, cei care trasau sarcinile către branşa de execuţie. O altă ramură se ocupa de protecţia externă.

Potrivit DNA, această sarcină le revenea senatorului Banias şi lui Laurenţiu Mironescu. Un alt palier era de comandă si coordonare. Printre cei care aveau această sarcină se regăsesc Constantin Bratu şi Claudiu Olteanu. O altă ramură a fost numită de procurori „execuţie la nivelul sistemului vamal”.

Cum s-au făcut interceptările

Cele mai importante interceptări ar fi fost realizate prin calculatorul directorului adjunct de la Grupul Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul Adrian Sorin Pătraşcu, subordonat secretarului general al MAI, Lucian Mironescu, spun surse judiciare.

Calculatorul lui Pătraşcu ar fi fost dotat de DNA cu aparatură de interceptare, instalată cu ajutorul conducerii şefului Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda. Monitorizarea faptelor de corupţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Constanţa a început din perioada octombrie-noiembrie 2010, când Mironescu încă nu
fusese numit secretar general al MAI. Numirea acestuia s-a facut abia în ianuarie 2011.

De ce nu i-a avertizat SRI pe Boc şi Igaş

Potrivit procedurilor, numirile in funcţiile de conducere din ministere sau alte instituţii ale statului se fac cu avizul serviciilor secrete. În cazul lui Lucian Mironescu era necesar în special avizul DGIPI, serviciul secret al MAI. În ianuarie 2011, cand DGIPI era în plină reformare în urma unor scandaluri privind incompetenţa sau lipsa de eficienţă, acest serviciu şi-a dat avizul formal pentru numirea lui Lucian Mironescu în funcţia de secretar general al MAI. Însă în acel moment DGIPI nu ştia că Mironescu era monitorizat pentru infracţiuni conexe celor de corupţie. Singurele instituţii care aveau cunoştinţă de acest amănunt erau SRI şi DNA, dar erau obligate să ţină secrete acţiunile operative, pentru a nu le compromite, spun sursele noastre. „S-a preferat destructurarea unei reţele de criminalitate organizată şi de evaziune fiscală protejată de un senator al României. Dacă SRI l-ar fi avertizat pe premierul Boc sau pe ministrul Igaş, s-ar fi găsit un funcţionăraş de pe la cabinetele acestora care să-l avertizeze pe Banias, iar acţiunea ar fi fost compromisă”, explică aceleaşi surse.

„Aveam informaţii bune, aveam o părere bună despre domnul Mironescu. Urmează să vedem exact ce acuzaţii i se aduc. Nu aveam nici un fel de semnal în sensul că domnia sa ar avea anumite probleme cu legea, cu instituţii ale statului. Sunt oarecum surprins şi aştept să vedem finalul, să vedem care va fi acesta.” Traian Igaş, Ministru de interne

„Ca de fiecare dată, Senatul va acţiona cu celeritate, cu maximă viteză, pentru că nu dorim să fim percepuţi ca interpunându-ne în calea justiţiei, mai ales că este vorba despre continuarea unui imens scandal legat de corupţia din vămi. Se pare că aceasta este actuala acuzaţie adusă domnului senator.” MIRCEA GEOANĂ, preşedintele Senatului

„Nu m-au lăsat să înţeleg că urmează să ia alte măsuri împotriva mea.” MIRCEA BANIAS, senator PDL

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă