21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFosta şefă a Vămii Ploieşti: Am sesizat autorităţile încă din 2009 că...

Fosta şefă a Vămii Ploieşti: Am sesizat autorităţile încă din 2009 că există corupţie în vămi

Fostul şef al Vămii Ploieşti Diana Severin a declarat, marţi, că încă din 2009 a sesizat autorităţile competente că există corupţie în vămi şi că în acest sens a depus un memoriu şi la Preşedinţie, ea susţinând că în urma plângerilor sale au fost deschise la DNA două dosare cu prejudicii mari, informeaza Mediafax.

 

Fostul director al Direcţiei de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin a declarat, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra autorităţilor că există corupţie în vămi, susţinând că a sesizat organele competente înca din 2009 privind unele nereguli.

Ea a susţinut că în august 2010 a depus un memoriu şi la Cotroceni, adresat preşedintelui Traian Băsescu.

„Având în vedere ce s-a întâmplat în ultima vreme îmi dau seama că informaţia a fost cenzurată şi memoriul nu a ajuns la Traian Băsescu”, a spus Severin, susţinând ca în memoriu erau sesizate o parte dintre aspectele pe care de-a lungul timpului le-a semnalat în presă, dar şi „superiorilor” de la Bucureşti.

Fostul şef al Vămii Ploieşti a mai spus că în urma sesizărilor sale, DNA Ploieşti a deschis două dosare cu prejudicii „destul de mari”, dosare aflate în lucru în prezent.

„Am anunţat autorităţile competente înaintea valului de arestări, încă din 2009. Mai mult de atât nu am putut să fac. Nu am dat şi nu am luat şpagă niciodată cât am fost în acest sistem. Probabuil din acest motiv mi s-a solicitat demisia”, a declarat Diana Severin.

Printre neregeulile din vamă la care s-a referit este un caz înregistrat în august 2009, când Diana Severin fusese demisă de la conducerea Vămii Prahova.

Potrivit acesteia, în acea perioadă zece cisterne au ajuns la vamă, iar trei zile au fost păzite continuu, după care „în urma unui ordin de la Bucureşti”, „au părăsit dispozitivul” fără niciun fel de control.

Ea a susţinut că maşinile ar fi fost încărcate cu combustibil „destinat societăţii Sebastian”.

Fostul director al Direcţiei de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin a declarat pentru MEDIAFAX, în ziua reţinerii şefului Vămii Ploieşti Cornel Costea, că preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, este regina şi că în 2009 un apropiat al acestuia i-a solicitat demisia din funcţia de şef al Vămii Ploieşti pentru că nu a luat „şpagă” şi nu a dat mai departe.

„Eu am fost eliminată din sistem pentru că nu m-am numărat printre verigile slabe. Nu au putut să mă controleze şi am fost incomodă. În plus, preşedintele Blejnar mi-a spus că scriu prea mult, că lucrurile se pot rezolva şi vorbind”, a susţinut Severin.

Întrebată ce anume a „scris”, Diana Severin a răspuns că una dintre problemele pe care le-a semnalat a fost legată de faptul că, în perioada în care a condus DJAOV Prahova, vama din Ploieşti a funcţionat într-un spaţiu care aparţine unei firme de comisionariat vamal, firmă care primea de la vamă o chirie lunară de 200 de milioane de lei vechi, la care se adăugau TVA şi costurile pentru utilităţi.

În plus, Diana Severin a spus că sumele plătite de ANV pentru utilităţile la Vama Ploieşti erau de ordinul zecilor de milioane de lei vechi, în condiţiile în care iarna în clădire erau cinci grade, iar vara nu se putea sta din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

„Se plăteau zeci de milioane de lei vechi pe lună. Sunt lucruri pe care le-am semnalat în scris, Există documente care arată că ANV are în administrare un teren de 6 hectare, cu clădiri care pot fi compartimentate şi unde poate fi mutată Vama Ploieşti, astfel încât să nu se mai achite acea sumă lunar. La vremea respectivă am comunicat aceste lucruri domnului Blejnar, a spus că se va ocupa de acest lucru. Nu s-a întâmplat nimic, cel puţin cât am fost eu director. Nu cred că situaţia s-a schimbat de atunci. Vama Ploieşti tot acolo funcţionează”, a spus Diana Severin.

Aceasta a adăugat că, în plus faţă de chirie, pe vremea când conducea Vama Ploieşti firma de comisionariat în imobilul căreia funcţionează vama percepea 300.000 de lei vechi de la fiecare camion care intra în vamă.

„Erau nişte sume fantastice care intrau în bugetul acestui comisionar vamal”, a adăugat Severin.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile fostei şefe a Vămii Ploieşti Diana Severin sunt „nefondate şi nu au legătură cu realitatea”.

„Nu răspund la astfel de acuzaţii care sunt nefondate şi nu au legătură cu realitatea. Dacă dumneaiei are elemente prin care îşi poate susţine afirmaţiile este liberă să urmeze toate demersurile legale. Principa mea preocupare în această perioadă este să asigur o implementare perfectă a declaraţiei unice (privind plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit, n.r.)”, afirma Blejnar.

Diana Severin a fost şef al Vămii Ploieşti între 25 mai 2009 şi 25 mai 2010, cu o întrerupere de o lună, între 15 iulie şi 13 august 2009.

Cele mai citite

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă