15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV (update): Cum au spălat banii “băieţii deştepţi” în afacerea "Gripa Aviară"

EXCLUSIV (update): Cum au spălat banii “băieţii deştepţi” în afacerea „Gripa Aviară”

UPDATE 2 – 14:00 – Cum a  ajuns Tonel Ursachi să dea “tunul” de la aviară

În acest context, însă, pe data de 15 octombrie 2005 învinuita Hîncu Mihaela Sorina a dezinformat factori de decizie din cadrul Ministerului Transporturilor, la nivel de director general şi secretar de stat, pretinzând în mod neadevărat că acest minister ar fi primit sarcini în instituirea unor bariere de dezinfecţie în unele puncte rutiere şi feroviare şi recomandând la fel de insistent firma LUMI S.R.L. Iaşi care, la data respectivă, avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje.

Unii factori de decizie au arătat că cel puţin CNCFR are propriile instalaţii de dezinfecţie a vagoanelor şi nu e necesară angajarea unor firme, însă n-au fost luaţi în seamă, datorită presiunilor făcute de învinuita Hîncu Mihaela Sorina.

La insistenţele deosebite ale învinuitei Hîncu Mihaela Sorina, Ministrul Transporturilor a emis în acest sens Ordinul nr. 1572 din 15 octombrie 2005, prin care a cerut expres CNADNR şi CFR să demareze operaţiuni specifice iar Agenţia de Sănătate Publică, condusă de către inculpată, să supravegheze operaţiunile.

S-a stabilit în mod cert că  la data de 15 octombrie 2005, data emiterii acestui ordin, Comandamentul Antiepizootic Central nu ceruse în niciun fel implicarea Ministerului Transporturilor.

Instalarea acestor filtre de dezinfecţie s-a făcut doar în strictă înţelegere cu învinuita Hîncu Mihaela Sorina şi inculpatul Butean Victor şi au fost folosite ca pretext tocmai pentru a invoca necesitatea implicării Ministerului Transporturilor cât mai de timpuriu în această acţiune.

În concret, amplasarea acestor filtre a constituit motivul presiunilor pe care, ulterior, tot inculpaţii Hîncu Mihaela Sorina şi Butean Victor le-au făcut ca un feed-back asupra membrilor Comandamentului Antiepizootic Central, insistându-se să se emită decizii care să implice Ministerul Transporturilor, lucru care reiese din stenogramele comandamentului

UPDATE 13:00 – Cum au spălat banii “băieţii deştepţi”

DNA a anunţat oficial că Victor Butean, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, este acuzat de de luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută iar Tonel Ursachi administrator al S.C. LUMI S.R.L. Iaşi, de dare de mită, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, inculpatul Victor Butean, în calitate de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma S.C. LUMI S.R.L, aparţinând inculpatului Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.

La data respectivă, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate că nu a prestat nici un fel de activităţi, firma S.C. Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro.

În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma S.C. Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 – septembrie 2006, inculpatul Butean Victor, a beneficiat în mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totală de 60.420 lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă.

În scopul spălării sumelor de bani provenite din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor, care în toată această perioadă a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L., firmă pe care o controla din umbră şi prin intermediul căreia a cumpărat acţiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infracţional organizat creat de el, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obţine în mod nelegal banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a introdus S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor.

După încasarea sumelor de bani de către Lumi SRL, începând cu luna decembrie 2006, în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune, inculpatul Ursachi Tonel, s-a prevalat de presupuse servicii ale firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a unei rude ale sale.

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 10 decembrie 2010, respectiv 11 decembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora. La data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de inculpatul Butean Victor şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Ursachi Tonel.

În urma recursului declarat de procurori, la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpaţi.

În prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

8:40 Afaceristul ieşean Tonel Ursachi, patronul firmei Lumi care a încasat ilegal cele mai mari fonduri în timpul gripei aviare din 2006, şi unul din partenerii săi, Victor Butean, director în cadrul Ministerului Transportului, vor sta după gratii 29 de zile.

Curtea de Apel Bucureşti a admis sâmbătă seară propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a afaceristului ieşean Tonel Ursachi – patron al SC Lumi, firma care a beneficiat de cele mai mari fonduri acordate pentru dezinsecţie în timpul gripei aviare din 2006 – acuzat de dare de mită, şi a lui Victor Butean, director în cadrul Autorităţii Sanitare din cadrul Ministerului Transportului, acuzat de luare de mită.

Prejudiciul total în dosar este de câteva milioane de euro, în dosar fiind învinuite peste 10 persoane cu funcţii de conducere mari în instituţiile publice.

Decizia de arestare vine după câteva zile halucinante pentru părţile implicate. Astfel, vineri, la ora 14, Tonel Ursachi era înştiinţat de procurorii DNA că va fi reţinut pentru 24 de ore. În aceeaşi zi a fost chemat la DNA şi Victor Butean însă acesta a preferat să plece acasă la Baia Mare. Procurorii anticorupţie emit mandat de aducere, iar Butean este adus la două noaptea la sediul parchetului unde după ce, la fel ca şi Ursachi, refuză să facă orice fel de declaraţie procurorilor, este reţinut pentru 24 de ore. DNA face propunere de arestare pe numele celor doi, iar aceştia sunt aduşi sâmbătă dimineaţă la Tribunalul Bucureşti. Acuzaţia principală: Ursachi i-a dat şpagă lui Butean, în mai multe tranşe, câteva sute de milioane de lei vechi, dar şi aproape 800.000 de euro. Ambii mai sunt învinuiţi şi de spălare de bani.

Procesul începe puţin după prânz, iar în jurul orei 18 judecătorul Brânduşa Elena Gheorghe dă verdictul: respinge propunerea DNA de arestare ca neîntemeiată şi dispune faţă de cei doi măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Învinuiţii, dar mai ales Tonel Ursachi, se îmbrăţişează bucuroşi cu avocaţii. Surpriză însă: aproape patru ore mai târziu Curtea de Apel Bucureşti anunţă toate părţile din dosar că va judeca chiar în aceeaşi seară recursul declarat de DNA faţă lăsarea în libertate a celor doi. Unul din avocaţii lui Butean, Violeta Podolian a declarat aseară târziu pentru România Liberă că judecătorii de la Curte au respins toate cererile de amânare a soluţionării recursului. Hotărârea Curţii de Apel a venit puţin după miezul nopţii, judecătorii hotărând că Ursachi şi Butean vor sta după gratii 29 de zile.

 

 

 

 

Cele mai citite

Administratori și angajați ai barurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acuzati de jefuirea turiștilor după ce îi îmbătau

Un grup format din administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess din Centrul Vechi al Capitalei a fost trimis în judecată sub acuzația...

Joe Biden, despre alegerile din SUA: „Cred că aș fi putut câștiga, dar nu voiam să fiu președinte la 86 de ani”

Fostul lider american reflectează asupra deciziei de a se retrage din cursa pentru Casa Albă. Joe Biden are un mesaj și pentru viitorul lider...

Atenționare Cod Galben de inundații pentru mai multe județe din vestul și nord-vestul țării

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă de vineri, ora 6:00, până sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă