Senatorul Banias şi secretarul Mironescu au „picat pe tehnică” instalata pe calculatorul adjunctului directorului Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Patrascu.
Laurentiu Mironescu, secretarul general al MAI demis azi, si senatorul PDL Mircea Banias au fost invinuiti de trafic de influenta si abuz in serviciu in baza interceptarilor comunicatiilor realizate cu ajutorul SRI. Potrivit interceptarilor, folosindu-se de functia publica, Mironescu si Banias ar fi favorizat evaziunea fiscala si contrabanda cu produse supuse fiscalizarii, spun surse judiciare.
Din interceptari ar rezulta ca Mironescu i-ar fi solicitat directorului adjunct de la Grupul Nave al Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Sorin Patrascu, sa protejeze anumite transporturi navale pentru a nu fi controlate si apoi supuse taxelor fiscale. De asemenea, Mironescu ar fi apelat si la protectia directorului directiei Accize si Operatiuni Vamale Bucuresti, Lucan Marius Cotizo. Mironescu, Patrascu si Cotizo vor fi retinuti de DNA , spun specialistii, deoarece prin actiunile lor au pus in pericol ordinea de drept, iar lasarea lor in libertate poate compromite ancheta. Singura sansa de a nu fi arestati preventiv ar fi recunoasterea integrala a faptelor, descrierea amanuntita a acestora si indicarea unor noi probe care ar implica si alte persoane.
Ce a facut senatorul Banias
Senatorul Mircea Banias ar fi cel care i-ar fi cerut atat lui Mironescu, cat si lui Patrascu si lui Cotizo, sa protejeze anumite nave maritime care ar fi transportat produsele de contrabanda.
Senatorul Banias a respins aceste acuzatii si a declarat ca nu este implicat in acest caz.
Banias nu va fi retinut deocamdata, spun surse judiciare, din cauza procedurilor greoaie care impun avizul Senatului Romaniei. De asemenea, in aceasta faza nu s-ar face nici perchezitii la domiciliile senatorului deoarece ar existat deja probe elocvente care ar proba infractiunea de trafic de influenta, spun sursele noastre.
In afara de interceptari, procurorii DNA au ridicat documente si calculatoare de la circa 50 de locatii, intre care birourile si domiciliile lui Mironescu, Patrascu si Cotizo, perchezitionate in cursul zilei de astazi. De asemenea, au mai fost retinuti pentru declaratii vamesi ( care au primit ordine de la seful lor, Cotizo) politisti de frontiera ( care au primit ordine de la seful lor, Patrascu) precum si administratorii – paravan ai firmelor protejate de senatorul Banias si de secretarul MAI Mironescu.
Cum s-au facut interceptarile
Cele mai importante interceptari ar fi fost cele realizate prin calculatorul directoruluii adjunct de la Grupul Nave al Politiei de Frontiera Constanta, comisarul Adrian Sorin Patrascu, subordonat secretarului general al MAI, Lucian Mironescu, spun surse judiciare.
Calculatorul lui Patrascu ar fi fost dotat de DNA cu aparatura de interceptare, instalat cu ajutorul conducerii sefului Politiei de Frontiera, Ioan Buda. Monitorizarea faptelor de coruptie din cadrul Politiei de Frontierra Constanta a inceput din perioada octombrie-noiembrie 2010, cand Mironescu inca nu era numit secretar general al MAI. Numirea acestuia s-a facut in ianuarie, 2011.
De ce SRI nu i-a avertizat pe ministrul Igas si pe premierul Boc
Potrivit procedurilor, numirile in functiile de conducere din ministere sau alte institutii ale statului se fac cu avizul serviciilor secrete. In cazul lui Lucian Mironescu era necesar in special avizul DGIPI, serviciul secret al MAI. In ianuarie 2011, cand serviciul secret al MAI era in plina reformare in urma unor scandaluri privind incompetenta sau lipsa de eficienta, acest serviciu si-a dat avizul formal pentru numirea lui Lucian Mironescu in functia de secretar general al MAI.
Insa, in acel moment DGIPI nu stia ca Mironesscu este monitorizat pentru infractiuni conexe celor de coruptie. Singurele institutii care stiau ca Mironescu era monitorizat erau SRI si DNA, insa aceste institutii au obligatia sa tina secrete actiunile operative pentru a nu le compromite, spun sursele noastre. ” S-a preferat destructurarea unei retele de criminalitate organizata si de evaziune fiscala protejata de un senator al Romaniei. Daca SRI l-ar fi avertizat pe premierul Boc sau pe ministrul Igas s-ar fi gasit un functionaras de pe la cabinetele acestora care sa-l avertizeze pe Banias si actiunea ar fi fost compromisa” spun sursele noastre.