Reşedinţa lui Petrică Toma, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Hunedoara şi deţinătorul unui mic imperiu de afaceri, a fost percheziţionată în vederea colectării de probe despre implicarea sa în reţeaua de evazionişti care a păgubit statul român cu 20 milioane de euro. Petrică Toma a fost săltat de anchetatori şi audiat împreună cu fiul său, Silvian Toma. Seniorul a fost ulterior eliberat, în timp ce fiului său i s-a întocmit mandat de reţinere. Numele lui Petrică Toma şi al soţiei sale Adriana Toma au fost vehiculate şi în dosarul „Hydra” în anul 2006, aceştia fiind cercetaţi pentru colaborare cu mafia violentă a fierului vechi care jefuia combinatul siderurgic Hunedoara. La acea dată lui Toma nu i s-a putut dovedi vinovăţia.
Rulaj uriaş, profit infim
Petrică Toma, împreună cu mama sa, în vârstă de 82 de ani, deţine o firmă cu o cifră de afaceri de invidiat. Astfel, între 2004 şi 2010 Casito Transimpex SRL a avut o cifră de afaceri de 360 milioane lei (aproximativ 90 milioane euro). Afacerile fostului şef al Gărzii Financiare au explodat începând cu anul de debut al crizei financiare. Astfel, în ultimii trei ani pentru care au fost depuse bilanţuri fiscale, s-a realizat în medie o cifră de afaceri cu 25% mai mare decât în anii de creştere economică accelerată. În mod ciudat, în 2010 rata de profit a business-ului patronat de fostul şef al gărzii financiare fost infimă, de numai 0,88%, iar în 2009 a fost şi mai mică, de doar 0,7%. Toma este implicat şi într-un îndrăzneţ proiect de energie hidroelectrică, anunţat în vara lui 2011.
E vorba de amenajarea pe Râul Valea Mare, în comuna Bistra din Munţii Apuseni, a primei centrale hidroenergetice private din România. Râul respectiv are un debit al apei printre cele mai bune din ţară, debitul mediu anual-multianual fiind de 1,2 metri cubi pe secundă. Investiţia, în valoare de 18 milioane euro, constă în construirea a două minicentrale hidroelectrice, pe cursul râului Valea Mare, la o distanţă de aproximativ 7,5 kilometri. Vor fi ridicate două baraje amplasate la altitudini diferite, unul la 675 metri, iar celălalt la 858 metri, care vor alimenta cu apă cele două minihidrocentrale. Fostul comisar a demarat proiectul încă din 2005, însă şantierul a pornit de-abia în 2010, din cauza procedurilor greoaie de obţinere a avizelor necesare, care au durat şase ani. Puterea instalată a celor două microhidrocentrale va fi de 7,4 MW. Curentul electric produs de hidrocentrala lui Toma ar fi suficient pentru a asigura independenţa energetică pentru locuitorii din oraşele Câmpeni şi Abrud şi comunele limitrofe.
Alte interese
În vara lui 2010, Toma a cumpărat cu 8,6 milioane lei un hotel din Băile Herculane care i-a aparţinut baronului de Caraş-Severin Iosif Armaş, care a fost executat silit din cauza datoriilor către stat acumulate de firmele lui Armaş. Toma junior, cel în cazul căruia s-a dat ordonanţă de reţinere, e finanţatorul echipei locale de fotbal FC Hunedoara. „Regele asfaltului” Cătălin Spătaru, celălalt afacerist de anvergură implicat în reţeaua evazionistă, e dat în consemn la frontieră, însă autorităţile judiciare cred că acesta a părăsit deja ţara. Până în clipa de faţă au fost reţinute 21 de persoane şi s-au efectuat 20 de percheziţii în mai multe judeţe.