3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosarul judecătoarelor: Viorica Dinu, audiată joi

Dosarul judecătoarelor: Viorica Dinu, audiată joi

Mai mulţi inculpaţi din dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti acuzate de fapte de corupţie şi-au recunoscut faptele, iar instanţa a stabilit ca Viorica Dinu să fie audiată joi, conform Mediafax.

Citeşte şi: Judecătoarea şpăgară de la Curtea de Apel Bucureşti, trimisă în judecată alături de Dinel Staicu. Vezi de ce

Printre cei care au recunoscut comiterea faptelor se numără soţii Daniel şi Daniela Petre, care au fost audiaţi, luni, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Primul, avocat în Baroul Bucureşti, se află în stare de arest preventiv, el fiind acuzat de anchetatori de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dar şi de complicitate la comiterea a trei infracţiuni de luare de mită.

Daniel Petre a povestit instanţei Curţii de Apel Bucureşti modul în care s-au desfăşurat faptele. „I-am trimis, prin soţia mea, un bileţel, prin care am întrebat-o pe judecătoarea Viorica Dinu ce ştie despre dosarul lui Dinel Staicu şi dacă el poate fi pus în libertate. Dinu mi-a răspuns, prin soţia mea, că eliberarea lui este fezabilă”, a spus Petre, în faţa instanţei.

Totodată, el a menţionat că judecătoarea Viorica Dinu a primit 145.000 de euro, pe care i-a restituit, până la urmă, pentru că Dinel Staicu nu a primit o soluţie favorabilă, el nefiind eliberat din arest.

Prezentă în faţa instanţei, soţia lui Petre, Daniela Petre, a spus că îşi recunoaşte faptele prezentate în rechizitoriu, ţinând să menţioneze faptul că acestea au fost „greşeli, nu infracţiuni”. „Pe Viorica Dinu am cunoscut-o într-o vacanţă în Turcia. A fost o întâlnire întâmplătoare, pe plajă. Ea era cu soţul, eu cu cei doi copii şi cu soţul meu. Nu a fost debutul vreunei prietenii. N-am schimbat niciodată numere de telefon şi nu ne-am făcut confidenţe”, a povestit Daniela Petre.

Citeşte şi: Dosarul judecătoarelor: Ce rol juca Dumitraşcu?

Totuşi, ea a recunoscut că a făcut câteva vizite acasă la Viorica Dinu, „în calitate de cunoştinţe”. „Eu eram însărcinată cu cel de-al treilea copil şi am vorbit lucruri legate despre starea mea fizică”, a explicat Daniela Petre.

Instanţa CAB a stabilit ca joi să fie audiată Viorica Dinu.

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie.

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 – 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, Ştefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurenţiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 – februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

Citeşte şi: Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, de la Înalta Curte, audiată la DNA în dosarul şpăgii de 1,5 mil. euro pentru eliberarea lui Dinel Staicu

La 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secţia II-a penală a Tribunalului Bucureşti, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu şi Costache. Procurorii suţin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci preşedinte al Secţiei Secţiei a II-a penale, care a introdus şi a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate şi parametri de timp), „fără drept (cu depăşirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil”.

Cele mai citite

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...

Piața asigurărilor Casco: Creștere de 11% în primele 9 luni ale anului trecut

În primele nouă luni ale anului 2024, piața asigurărilor Casco a înregistrat prime brute subscrise de peste 2,9 miliarde de lei, marcând o creștere...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...
Ultima oră
Pe aceeași temă